Dekoder 4K Multi, a wzmacniacz WiFi 6 Cudy RE3000

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

@Samotnick Odbiorę przesyłkę to potwierdzę. Według wszelkich danych Wi-Fi 6 wykorzystuje kanał o szerokości 160 MHz, a ten wzmacniacz ma Wi-Fi 6. Dodam jeszcze że "Wi-Fi 6 opiera się na modulacji 1024-QAM, aby zwiększyć wydajność sieci, a tym samym przesyłu danych, a także wykorzystuje kanał o szerokości 160 MHz, co pozwala uzyskać niezwykle duże prędkości połączeń Wi-Fi." 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13880
  • 129

@janio1 Koniecznie napisz, ponieważ według specyfikacji (https://www.mercusys.com/pl/product/details/me50g/#specifications) zamówiłeś model wolniejszy niż masz, za to z WiFi 6.

• 169
  • 584
  • 0

@Samotnick Napiszę, ponieważ rzeczywiście dane tak mówią jak piszesz. Ten co mam czyli ME50G praktycznie nie zapewnia takich prędkości jak ma w opisie. Przed chwilą mierzyłem speed testem w pobliżu komputera, a kartę w pececie mam szybką i wyszło 101 Mb/s w pasmie 2,4GHz a zagregowana 270 Mb/s i 240 Mb/s w paśmie 5GHz, a zagregowana 260 Mb/s, czyli nie tak jak w danych, dlatego ciekawi mnie jak będzie się zachowywał ten zakupiony z WiFi6.

• 2928
  • 13880
  • 129

@janio1 Bezpiecznie jest podzielić maksymalną prędkość przez dwa a przy korzystaniu z trybu wzmacniacza przez cztery. Jak pomiary wykazują więcej to pozostaje się cieszyć. Nie wiem tylko o jakiej agregacji piszesz bo raczej nie o jednoczesnym korzystaniu z obu dostępnych częstotliwości.

• 169
  • 584
  • 0

No mam Mercusys ME70X. Konfiguracja banalna za pomocą aplikacji. jeśli chodzi o prędkości to nie wiele się zmieniło. Prędkość download mierzona w drugim pomieszczeniu za pomocą aplikacji speed test na dekoderze dochodziła do 280 Mb/s. Nie jest źle. Dekoder podjął pracę poprzez sieć Wi-Fi ze wzmacniaczem bez problemu. Oznacza to że wzmacniacz Cudy o którym pisaliśmy wcześniej ma coś nie dopracowane co nie pozwala współpracować z dekoderem 4 K Multi. Jedyne co mnie zawiodło to jednak okazało się że ME70X nie pracuje na kanale o szerokości 160 MHz. Router jest na 160 MHz, a wzmacniacz pozostał na 80 MHz. Trochę to dla mnie dziwne ponieważ protokół Wi-Fi 6 daję możliwość pracy na tej szerokości. No trudno. Dzwonię na ifo wsparcia tech do TP-Linka, ale na razie nikt nie odbiera. Jak coś się dowiem to napiszę jak to z tą szerokością pasma jest.

• 2928
  • 13880
  • 129

@janio1 Nie zawracaj ludziom głowy… Nie ich wina, że nie chce Ci się czytać specyfikacji przed zakupem.

• 169
  • 584
  • 0

@Samotnick Czytam, czytam tylko wydawało mi się że Wi-Fi 6 z automatu zapewnia szerokość kanału 160 MHz lub jest możliwość ustawienia 80 MHz i 160 MHz jak w routerze FB6, czy ewentualnie przy konfiguracji repeater powinien automatycznie wejść w takie same ustawienia jak router. Dodzwoniłem się do wsparcia technicznego i sprawa wygląda tak że wzmacniacze mercusys to sprzęt  trochę okrojony i lepiej wybierać Tp-linka np. RE600X, który powinien mieć już tą szerokość, chociaż w necie nic o tym nie wyczytałem. To tyle. Myślę że wyczerpaliśmy temat. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35079
  • 293

@janio1napisał(-a)

...

jest możliwość ustawienia 80 MHz i 160 MHz jak w routerze FB6

...

Jak widzisz nie wszystkie rutery są tak wygodne w konfiguracji i oferują tyle zaawansowanych opcji co FB6.

• 169
  • 584
  • 0

@j131 Robię jeszcze jedną próbę. Kupuje wzmacniacz tp-link RE605X. Ten powinien pracować na szerokim kanale 160 MHz. Chcę wypróbować czy szerokość kanału zwiększa szybkość, ale wydaje mi się że tak. Szybkość mierzona speed testem na dekoderze przez Wi-Fi z routera FB 6 wynosi ponad 400 Mb/s. Mierzona przez wzmacniacz Wi-Fi dochodzi do 270 Mb/s. Myślę że jak podłącze tp-linka i  kanał do 160 Mhz to prędkość też będzie zbliżona do tej z routera. To będzie ostatnia próba. Jak nie wypali, dam sobie spokój. 270 Mb/s po Wi-Fi wystarczy do odbioru TV w dobrej jakości nawet 8K. Co się tyczy Routera FB 6 to nie za bardzo podoba mi się opcja poszerzenia kanału, ponieważ na kanale o szerokości 80 MHz można wybrać kanał pracy 36, 40 44, 48, natomiast przy wyborze szerokości 160 MHz  tyko automatyczny kanał pracy który wynosi 100. Na kanale 100 według analizera W-Fi w mojej lokalizacji pracuje kilka routerów bo to jest blok mieszkalny. No ale coś za coś.

• 2928
  • 13880
  • 129

@janio1 Przecież ten model TP-Linka nie obsługuje 160 MHz. Nie możesz podłączyć dekodera do wzmacniacza za pomocą przewodu ethernetowego jak tak bardzo zależy Ci na osiągach? https://www.mercusys.com/pl/faq-1265/