Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy na UHD88 działa tryb oszczędzania energii?

ROZWIĄZANE
Jotewicz
Poziom 17, Badacz Przestworzy
Solved!

Wiadomość zawiera hiperłącze

► Pytanie zostało wyodrębnione z tematu wina dekodera? - Moderator Wiktor ◄

Czy w UHD88 włącza się funkcja oszczędzania energii?

U mnie po włączeniu oszczędzania w menu, funkcja nie działa.

W WHD80 działa poprawnie (po 20 min włącza się czerwona dioda i zasilacz staje się zimny).

Dodam, że programy działają w multi-roomie poprawnie i z tym problemu nie mam.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Anonim
Nie dotyczy
Solution

@JotewiczJeśli chodzi o ten dekoder Sagemcom UHD 88 nie posiada tej samej funkcji jak Sagemcom WHD 80 trybu oszczędzania energii.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11
Jotewicz

Czyżby już nikt nie używał UHD88? A może temat zbyt stary?

bluesmanniak
Poziom 21, Odkrywca Przestworzy

Ja używam, ale nigdy nie wpadłem nawet na to, że jest jakiś tryb oszczędzania energii Emotikon: Mrugający

I oglądam na tyle rzadko, że nie przytrafiły mi się jakieś zawieszenia czy restarty...

Jotewicz

Skoro rzadko oglądasz tym bardziej powinieneś korzystać z funkcji oszczędzania energii. W menu można to odnaleźć: przycisk na pilocie (domek): ustawienia tv: zarządzanie energią. Włączenie powinno skutkować tym, że po dłuższym wyłączeniu dekodera włączanie powinno trwać dłuższej (przez boot i init). U mnie w UHD88 włącza niemal natychmiast obraz startu.

W dekoderze WHD80 funkcja oszczędzania działa poprawnie i po dłuższym wyłączeniu (pow. 20 min.) włączenie następuje przez boot i init. W UHD88 dzieje się tak po wyłączeniu napięcia z tyłu dekodera i ponownym włączeniu, a nie z pilota.

Czy opisane przeze mnie zachowanie dekodera UHD88 w trybie oszczędzania energii jest właściwe, czy powinno być takie jak w WHD80?

bluesmanniak
Poziom 21, Odkrywca Przestworzy

Ponieważ zazwyczaj nie jestem pewien, czy będę coś oglądał jutro czy za 5dni, to zawsze wyłączam dekoder fizycznie, przełącznikiem z tyłu Emotikon: Szczęśliwy

Ale mogę spróbować sprawdzić, czy to działa... Czyli jeśli w "zarządzanie energią" ustawię oszczędzanie, to po wyłączeniu dekodera pilotem powinien po jakimś czasie (20min?) wyłączyć się całkowicie? Jeszcze jakieś objawy?

Jotewicz

Jeśli po włączeniu pilotem nastąpi (boot i init), tzn. że funkcja zadziałała.

Być może w tym dekoderze działa to inaczej niż w WHD80?

Moje wątpliwości wzięły się stąd, że do tej pory miałem jedynie 80-tkę. A drugi dekoder dostałem w ramach multiroom-u do tego z uszkodzonym zasilaczem dedykowanym, który szybciutko dokupiłem przez Allegro.

U mnie w kwestii oszczędności energii obydwa dekodery zachowują się różnie, stąd wątpliwości. Emotikon: sfrustrowany

W WHD80 po 20 minutach włącza się czerwona dioda, sygnalizująca, że włączył się tryb oszczędny. (dodatkowy objaw), pozostaje przytłumiony wyświetlacz zegara.

Anonim
Nie dotyczy
Solution

@JotewiczJeśli chodzi o ten dekoder Sagemcom UHD 88 nie posiada tej samej funkcji jak Sagemcom WHD 80 trybu oszczędzania energii.

Jotewicz

Dzięki za konkret. Emotikon: Szczęśliwy

Anonim
Nie dotyczy

@JotewiczTak samo jest w Sagemcom UHD 86 i 88 oba dekodery miałem kilka lat temu.

Jotewicz

Obydwa dekodery (UHD88 i WHD80) mają to samo menu i ten sam włącznik i wyłącznik trybu oszczędzania energii. Moje pytanie, chyba bardziej do programistów: PO CO?