4K Multi: Zatrzymanie się obrazu, czy stopklatka. Dopiero wyłączenie przyciskiem dekodera pomaga

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

4K Multi: Zatrzymanie się obrazu, czy stopklatka. Dopiero wyłączenie przyciskiem dekodera pomaga

Dekoder to zupełnie inny typ urządzenia, niż router.  Porównywanie ich po prostu nie ma sensu. Routery są tak zaprojektowane, aby działały non stop. Dekodery itp faktycznie potrafią się zawiesić.  Dla przykładu wrzucę uptime mojego routera. 

Screenshot_20260426-104350.png

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2403
  • 7419
  • 232

U mnie to samo dzieje się na ICU100 co jakiś czas.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@janio1napisał(-a)

...

Nie za bardzo zrozumiałem. 

...

Śpieszę wyjaśnić, nic w tym tajnego nie ma. Rutery (podkreślam - rutery, nie dekodery) wynajmowane od operatora co 11 dni zrywają połączenie i ustawiają się "od nowa" samoczynnie. Dzieje się to o określonej godzinie, z dużą regularnością. Jest to zwykle godzina 1-3 w nocy. Po tym restarcie dostają nowy adres publiczny IPv4. Ale mimo że do dostania nowego adresu wystarczyłby restart sesji PPPoE, to rutery wykonują pełny restart. Nie jestem pewien na ile jest on "zimny", czyli równoważny odcięciu zasilania, ale jest on dość gruntowny - zrywane jest połączenie optyczne i ruter zachowuje się pod każdym względem tak, jakby właśnie zostało mu przywrócone zasilanie. 

Co do sensowności prewencyjnego restartowania urządzeń zdanie mam negatywne, choć nie kwestionuję faktu że restart jest jednym z najskuteczniejszych sposobów ożywiania zawieszonej elektroniki. Jedno drugiemu nie przeczy. Rutery operatora po prostu się nie wieszają.

• 9384
  • 38415
  • 324

@Arti_Kn_Plnapisał(-a)

A to dziwne, na moim ICU100 tego nie obserwuję.

O jakim właściwie zjawisku dyskutujemy? To się zdarza co kwadrans, co godzinę, raz w tygodniu czy raz na miesiąc?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 99
  • 367
  • 2

Prawie tydzień temu zgłaszałem, że na pilocie Orange nie działa sterowanie dźwiękiem.

Wszystkie inne przyciski działały. No i znowu się to stało.

Tak jak poprzednio teraz reset dekodera nie pomógł. 

Dlatego przelogowałem listwę Bose Soundbar 700 i zaczęło działać.

Tak więc jest opcja, że to nie była wina dekodera Orange. 

Bose niedawno miał zdalną aktualizację 🙂 

Jak coś dam znać. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2403
  • 7419
  • 232

@j131napisał(-a)

@Arti_Kn_Plnapisał(-a)

A to dziwne, na moim ICU100 tego nie obserwuję.

O jakim właściwie zjawisku dyskutujemy? To się zdarza co kwadrans, co godzinę, raz w tygodniu czy raz na miesiąc?

Róznie i chyba losowo, nieraz dzień za dniem jak po pracy włączam, nieraz raz na tydzień. Naprawdę losowo. Dodatkowo jak mam włączone HDM-CEC to po resecie działa głośność z pilota dekodera, ale po czasie np. na drugi dzień już nie działa, tylko głośność z pilota TV. Przełączanie kanałów działa z obu pilotów.

• 9384
  • 38415
  • 324

Czyli nie częściej niż raz dziennie? To mógłbym przeoczyć.

Co do CEC to po próbie włączenia tego (po zmianach wprowadzających rzeczoną funkcjonalność) została mi trwałą skaza na konfiguracji - teraz muszę się ściśle trzymać kolejności włączania urządzeń, bo inaczej dźwięku nie ma w ogóle. A samo CEC jako takie nie zadziałało, więc wyłączyłem niezwłocznie. Ale nawet po wyłączeniu chyba daje o sobie znać.
Musiałbym cały sprzęt do ustawień fabrycznych zresetować, żeby się przekonać czy to efekt uboczny zmian w oprogramowaniu, czy jakaś idiosynkrazja konfiguracyjna. Nie chce mi się.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 99
  • 367
  • 2

Z kolejnych ciekawostek po wprowadzeniu Android 14:

W trakcie dzisiejszego porannego odtwarzania kanału Antena HD 02.05.26 (Niezwykła Historia Ace of Base),

gdy pilotem przesuwałem treści do przodu podgląd nie zgadzał się z odtwarzanymi treściami, tzn. poklatkowe pokazywanie programu było kilkanaście minut przesunięte do przodu, a właściwe odtwarzanie było opóźnione.

Na podglądzie był inny wcześniejszy program, niż ten pokazywany w klatkach poniżej ....

Zdarzyło się to po raz pierwszy w tracie prawie rocznej zabawy z dekoderem 4K Multi.

Gdy sprawdziłem wieczorem odtwarzanie tego programu już było wszystko OK. Przesunięcia nie było.