Witam.
Mam problem z internetem orange tj. speed test pokazuje 40 pingu, odpalam csgo ping minimalny 600, po wejsciu na serwer. Sprawdzałem serwery położone zarówno w polsce jak i za granicą i jest to samo. W innej grze tj. Lol ping nie przegracza 80. Na ts ping stały 35-40, tylko gdy odpalę csgo i wejde na serwer to skacze nawet do 2000. Prosze o pomoc
Zakładam że lokalnie masz stabilne połączenie LAN/WiFi.
Czy sprawdzając pingi na innym dostawcy problem jest taki sam na tych serwerach?
Możesz sprawdzić traceroute do tych serwerów i sprawdzić jak przebiega trasa (i np. porównać tę trasę z inną siecią).
Doraźnie problem może rozwiązać użycie VPNa.
problem tylko z orange, a co do VPNa to poprosiłbym o objaśnienie jak tego użyć
@OrangeBloodTrai Darmowe VPN to padaczka. Jak chcesz coś sensownego to musisz otworzyć portfel. Takie realia naszego kraju, kraju gdzie ludzie by pograć w spokoju często muszą płacić za internet podwójnie.
Jak wysokie pingi masz tylko w CS:GO a w innych grach i w komunikatorze masz niski ping, no to wina tylko i wyłącznie po stronie Orange. Musiałbyś zrobić test do serwera CS:GO programem winmtr by zdiagnozować problem. Pobierzesz go stąd: https://sourceforge.net/projects/winmtr/
Telia znów niedomaga? Czy OT pada? A może problem jest gdzieś indziej? Okaże się jak zrobisz test.
Po 1.
Na jakiej podstawie określasz, że skoro w każdej innej grze oraz usłudze sieciowej wszystko jest w porządku, a wyłącznie w CS:GO są problemy to wina leży wyłącznie po stronie Orange? Jaki w tym sens i logika? Problem po stronie Orange występowałby tylko wtedy, gdyby wszystko nie działało. Skoro od strony klienta każda inna gra i usługa działa prawidłowo, a jedynie CS:GO nie - to coś jest nie tak albo w puli adresowej, albo ze sprzętem klienta (tak, znajomy na ADSL ma ostatnio problemy z grą w CSa - pytanie czemu, ale przypuszczam, że jest inny netcode i większe obłożenie pps).
Znowu narzekasz na Orange?
Po 2. Zarówno Telia jak i Opentransit działają idealnie. Zarówno na Dolnym Śląsku jak i w Warszawie. Nie wiem jak w innych lokalizacjach, ale nie widać po internecie zgłoszeń np. downdetector, na różnych forach.
Nie korzystam z VPN bo internet od Orange działa mi bardzo dobrze, tak samo znajomi. A wierz mi, mam dostęp do mocnych maszyn i konfiguracja + instalacja VPN to około minuty dla mnie. Tylko pytanie po co?
VPN nie zawsze będzie rozwiązaniem problemu. Poczekajmy na testy ze strony autora.
P.S. Korzystanie z VPN w jakichkolwiek celach podczas jednoczesnego używania Steama - po wykryciu przez Valve może skutkować permanentną blokadą całego konta Steam - zgodnie z SSA. Potwierdzone po wielokrotnym kontakcie z supportem Valve. Nie polecam.
@Anonim Jakoś nie widzę tematów w sieci odnośnie CS:GO że polskie czy zagraniczne serwery mają problemy. Byłem w Orange kilka lat i BARDZO często coś padało i problem był na ich styku. Mam doświadczenie z nimi i wiem jakie jaja dzieją się w Orange. Logika w tym taka że nawet jeśli inne gry działają ok, a jedna nie, to może być wina dostawcy bo np ich styk z danym serwerem gry jest przeładowany/padnięty lub są problemy z połączeniem na drodze Orange-Serwer. A jeśli coś jest nie tak na puli adresowej no to czyja wina? No chyba klient sobie sam nie wybiera puli IP tylko przydziela mu dostawca?
Ja miałem bardzo często tak że w jednej grze np Rocket League miałem 200 ms, mimo że każdy znajomy miał 20-50. Więc to nie wina serwera. A wszystko inne dobrze u mnie działało. Jak to wyjaśnisz?
Gdyby to był sprzęt klienta to wszystko by miało 2000 pingu. Nie tylko CS:GO. No chyba że Funbox 3.0 czy 2.0 to już taka zaawansowana AI z samoświadomością i może nie lubi CS:GO
To że Tobie działa idealnie nie znaczy że komuś kto mieszka w innej części Polski będzie działać tak samo.
Tutaj na forum panuje zasada - ''skoro u mnie jest dobrze to znaczy ze wszystko z siecią jest ok i to nie wina Orange''
Pamiętam jak była duża awaria z Telią i ktoś napisał ''no skoro u mnie jest problem to faktycznie coś jest nie tak'' co oznacza że wg niego wszyscy inni, którzy wrzucają screeny gdzie Telia zamula to po prostu zmyślają
To że w dwóch czy trzech regionach Telia i OT działają dobrze to nie znaczy że w innym będzie tak samo.
Niech zrobi test i się przekonamy gdzie jest problem.
A widzisz tematy, że ludzie z Orange mają obecnie problemy z CS:GO na masową skalę?
Bo ja nie, a mam swoją grupkę znajomych korzystających przede wszystkim z Orange i z innych dostawców. Zazwyczaj my mamy niższe pingi od Vectry, czy niemieckiego Telekom do serwerów w Zachodniej Europie, Austrii... Jedyny problem to serwery w Warszawie - bo routing idzie przez zagranicę. Ale nie ma PL, pingi są stabilne.. I to nie tylko dla jednego regionu.
Wiem, o czym pisałeś na tym forum bo sobie to przeglądam i nie wyglądało to zbyt kolorowo, ale na logikę albo i na chłopski rozum to ciężko móc wywnioskować, że problem z jedną grą leży po stronie Orange....
Ja wiem, że w Orange są kwiatki typu za wysoki ping do serwerów bardzo blisko, a niski do serwerów bardzo daleko, co jakiś czas ten ping też skacze.
Ale nawet w kablówkach są problemy, a już Ty powinieneś o tym wiedzieć - jakie jaja są w T-Mobile. Akurat Orange do battle.net NIGDY PRZENIGDY nie miał problemów
Mówię o routerze - a skoro klient ma 35-40ms do TSa to raczej ma usługę ADSL - a tam router to najprawdopodobniej livebox 2.0/funbox 1.0. W tych routerach osobiście wiem, że są problemy z CSem co jakiś czas.
Nie wiem skąd wziąłeś taką zasadę, ale okej. Skoro ludzie na tym forum, z różnych części Polski raportują, że coś działa prawidłowo u nich - to to jest ta zasada?
Z Telią problemy czasem się pojawiają, być może Orange ma za mały styk z nimi. Ale te problemy znikają dość szybko - pytanie - czy Orange rozbudowuje styk z nimi, czy może "przycina" ruch do nich? Nie wiem.
Z Opentransitem osobiście nigdy nie miałem problemów. A praktycznie do wszystkiego trasa idzie przez OTI właśnie - Google, Facebook, Apple, Valve, Battle.net, Twitch, Rockstar, CloudFlare, Sony, Xbox Live. I te usługi działają mi i znajomym z różnych części Polski (podkreślę, żeby nie było że to w jednym regionie) bardzo dobrze.
Żeby nie było, że ja korzystam sporadycznie i tylko "scrolluje" Facebooka - robię około 4 TB ruchu, z czego około 3 TB to ruch zagraniczny. Miesięcznie. Więc coś o tym wiem.
Do tej pory miałem w Orange sporo problemów, nie ukrywam. Ale w 90% kończyło się to tak, że problem leżał faktycznie po stronach serwerów i po kontakcie z NOC dla danych CDN'ów - problem znikał.
Nigdy nie będzie idealnie - złota zasada. A jak czytam, że Polska to kraj w którym trzeba płacić za internet podwójnie - to z całym szacunkiem - w kieszeni rozkłada mi się nóż. Mam znajomych w Wielkiej Brytanii, w Niemczech i myślisz, że Orange działa u nas gorzej od internetu u nich? Wręcz przeciwnie. I niejednokrotnie wymieniamy się testami, gramy ze sobą - wcale nie jest kolorowo. Ot, urok internetu domowego.
Twój styl wypowiedzi jest dziwny. Prześmiewczy, krnąbrny i ogólnie generalizujący, że wszyscy mają zasadę "Mi działa, to jest okej wszędzie". Tak nie jest.
Opentransit to węzeł dla każdego operatora z grupy Orange, począwszy od Francji, przez Hiszpanię, na Madagaskarze kończąc. Nie ma możliwości, żeby coś tam było przeciążone i zapchane na dłuższą metę, bo to generuje straty dla całej grupy Orange.
Akurat Orange do battle.net NIGDY PRZENIGDY nie miał problemów
Ja miałem problemy w Overwatch i Warcraft 3, wrzucałem screeny. Overwatch skoki i loss, Warcraft 3 prawie 100 ms, a odczuwalne opóźnienie jak 300
Twój styl wypowiedzi jest dziwny. Prześmiewczy, krnąbrny i ogólnie generalizujący, że wszyscy mają zasadę "Mi działa, to jest okej wszędzie". Tak nie jest.
A jaki moja wypowiedź mogła mieć ton? Skoro czekamy aż autor tematu wrzuci wyniki, a Ty napisałeś całą litanię? Dałem autorowi link do programu, pobierze, sprawdzi i niech wrzuci testy i tyle w temacie. Ty się produkujesz jakbym obraził nie wiadomo kogo
A jak czytam, że Polska to kraj w którym trzeba płacić za internet podwójnie - to z całym szacunkiem - w kieszeni rozkłada mi się nóż.
Autopsja. Gdy powiedziałem znajomym że mam światłowód i muszę chyba kupić VPN by miec normalne pingi to się śmiali ze mnie przez tydzień. I to znajomi nie z zamożnych krajów, tylko Mołdawia, Bułgaria, Grecja itp. Nawet dla nich było nie do pomyślenia kupować VPN bo dostawca nie potrafi zapewnić normalnej jakości.
Mam znajomych w Wielkiej Brytanii, w Niemczech i myślisz, że Orange działa u nas gorzej od internetu u nich? Wręcz przeciwnie. I niejednokrotnie wymieniamy się testami, gramy ze sobą - wcale nie jest kolorowo. Ot, urok internetu domowego.
Też mam znajomych w wielu miejscach i często wymienialiśmy się pingami i byłem na szarym końcu. Bułgar miał lepszy ping do Danii niż ja. Rosjanin mieszkający w Moskwie miał taki sam ping do Londynu jak ja... tylko że on miał 2x dłuższą trasę
Opentransit to węzeł dla każdego operatora z grupy Orange, począwszy od Francji, przez Hiszpanię, na Madagaskarze kończąc. Nie ma możliwości, żeby coś tam było przeciążone i zapchane na dłuższą metę, bo to generuje straty dla całej grupy Orange.
Uwierz mi, zdarzało się
Moja rada - może dajmy autorowi tematu wrzucić testy zanim naskrobiemy tutaj 10 stron dyskusji?