- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
bardzo dziwne „rzeczy” na FV
< ukrycie danych wrażliwych - moderator Rafał >
Dobry wieczór,
Teraz coś o fakturach - wiem temat nudny jak falki z olejem. Mam pakiet optymalny 50 GB Internetu Mobilnego LTE i płacę sobie co miesiąc 40,99 zł (-10 zł za te zgody i e-fakturę). Ok, potem włączyłem sobie usługę statycznego publicznego IP (20 zł/m-c + 5 zł - aktywacja). Okej… przekroczyłem pakiet więc dodatkowo naliczyło mi 10 zł. Spoko. A no i 1 zł za ratę za urządzenie.
Wychodzi mi 76,99 zł, a dostaję co? 85,02 zł! Dlaczego? Patrzymy na szczegóły faktury:
Co to ma właściwie być? Raz piszą 74,02 zł, a raz 85,02 zł. Dlaczego usługa „VPN statyczny” jest 2 razy i co to ma być (i z jakiej racji) to wyrównanie?
Bardzo dziwne jest również moje wykorzystanie z tamtego miesiąca (grudzień). Wtedy jeszcze działało (teraz oczywiście jest -> i jest lipa, bo nie działa podgląd wykorzystania pakietu za okresy przeszłe), ale były takie „kwiatki”, że od ca. 25 grudnia do końca okresu rozliczeniowego (6 stycznia) nagle dzień w dzień miałem 0 MB wykorzystania… LOL, kiedy to właśnie w święta najwięcej korzystałem z internetu.
Za tą fakturę już zapłaciłem, ale widzę, że w styczniu znów się robią jakieś takie błędy (już o tym, że wczoraj przekroczyłem pakiet i dzisiaj powinno doliczyć 10 zł pakietu zapasowego, a nie doliczyło, i że niby mam jeszcze 0,19 GB do wykorzystania - nawet nie wspominam…)
(to już wczoraj wieczorem wykorzystałem, a dzisiaj w piątek - dzień roboczy jeszcze nie naliczyliście +10 zł za 10 GB?!)
Wg tego śmiesznego wykresu niejako przestałem używać internet już 11 stycznia, hahaha, potem są już tylko same 0 GB, 0 GB…
Najlepsze jednak przed Wami:
LOL… wg tego dziadostwa 11 stycznia użyłem zaledwie 3 KB… przecież ja codziennie korzystam z tego pakietu… 3 KB to nawet polecenie ping więcej zużywa transferu. Niby 10 stycznia za jednym razem wykorzystałem 33+ GB? lol? 23 godziny włączony net? A co po 11 stycznia? Nagle nic? Czy to jest tak, że system Orange źle monitoruje wykorzystanie pakietu i potem dolicza coś, dorównuje by wyszło, że wykorzystałeś do 0? Kiedyś było dobrze, codziennie była tam wykorzystana jakaś tam cząstka pakietu, np. 6 GB, 5,21 GB, 4,01 GB na dzień itp. a teraz to jest jakaś tragikomedia!
Czy przez te błędy naliczają jakieś wyrównania? Ale jakim prawem skoro jeśli wykorzystałem pakiet 50 GB i aktywował mi się pakiet 10 GB to po tym powinienem mieć lejek do 1 mbps ale już bez żadnych opłat!
O co tu chodzi?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Radzę poukrywać numery usług i inne dane wrażliwe...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do oplat na fakturze to jeśli włączyłeś vpn w poprzednim okresie rozliczeniowym, to płacisz jednorazowo extra aktywację. Opłata jest też naliczona proporcjonalne do liczby dni od dnia aktywacji do końca poprzedniego okresu (Twoja ramka na czerwono) plus z góry na nowy okres rozliczeniowy.
Co do rozliczenia danych, włączając vpn i zmieniając punkt dostępu tracisz kompresję. Ponadto jeśli ktoś korzysta z zewnętrznego dostępu to też liczonego jest jako transfer. Jeśli router włączony jest non stop, to na mój Orange widać ilość danych kiedy rozliczyła się sesja internetowa a nie kiedy wykorzystałeś dane. W razie wątpliwości złóż reklamację ale póki co na "oko" błędu za bardzo nie widać.
Ps. Ukryj dane ze zdjęć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do oplat na fakturze to jeśli włączyłeś vpn w poprzednim okresie rozliczeniowym, to płacisz jednorazowo extra aktywację. Opłata jest też naliczona proporcjonalne do liczby dni od dnia aktywacji do końca poprzedniego okres (Twoja ramka na czerwono) plus z góry na nowy okres rozliczeniowy.
Ok, no to zapłaciłem za aktywację 5 zł i 20 zł za usługę, więc co to jest to 9 coś tam złotych?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Znaczy się za okres do 5.02 nie będę musiał płacić pełnego 20 zł, bo już wcześniej trochę „nadpłaciłem”.
Inaczej z tego wnioskowania wychodzi, że IP statyczne jest 20zł+5zł+<dowlona ilość>zł, bo… czemu nie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Moim zdaniem to jest coś nie tak. Jeśli usługa kosztuje 20 zł, to powinno być tylko to 20 zł, a nie, że to zależy od kiedy to włączyłem. Te dni za 9,03 zł to tak jakbym nie korzystał z tej usługi, ale bulić trzeba.
I kontynuacja: czemu dzisiaj nie doliczyli mi pakietu +10 GB za 10 zł? Ja już wczoraj wykorzystałem pakiet. Teraz w piątek im nie pykło to pewnie dopiero w poniedziałek się im uda. A może jeszcze doliczą jakieś wyrównania, bo spóźnili doliczyć pakiet zapasowy, a ja korzystałem sobie z internetu poza pakietami?…… żal ty…
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do opłaty - to nie jest 20 zł za fakturę a 20 zł za miesiąc. Korzystałeś niecałe półtora miesiąca więc płacisz łącznie 29 zł.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »