Zgubiona karta SIM w Orange - jak wymienić bez SMS-a i wizyty w salonie?

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 10
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@mikk1 Dla nas jestem osobą anonimową. Pytasz o obejście systemu, o jakiś trik, który w magiczny sposób rozwiąże Twój problem. To co piszemy służy nie tylko Tobie, a całej społeczności, więc spodziewaj się odpowiedzi zgodnych z ogólną wiedzą. Swoją drogą 200 km to odległość dość bliska, więc nie powinna być  barierą nie do pokonania. 

Nie pytam o obejście systemu tylko o to jak przekonać Orange do wysłania kuriera bez nowego telefonu tylko z nową kartą. W żadnym momencie nie napisałem, że wszystko ma się odbyć bez autoryzacji tylko, to że SMSowa nie jest możliwa. Taka opcja załatwia temat w 5 minut. Niestety nie i koniec.

Więc dalsze, które wchodzą w grę to:

- przedłużenie umowy z urządzeniem co juz nie jest żadym kłopotem dla Orange, potem wypowiedzenie tego przedłużenia w nadziei, że eSIM dalej będzie działał

- przeniesienie do innej sieci gdzie nie ma autoryzacji SMSem bo jak rozumiem w każdej potem jest bezpośredni kontakt i weryfikacja "kurierem"

Gdzie tutaj jest pytanie o obejście systemu? Jest natomiast takie jak ulepszyć/zmienić procedurę Orange żeby przystawała do kłopotu.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 782
  • 4376
  • 32

@mikk Bez weryfikacji tożsamości przy wyrobieniu duplikatu zgubionej sim się nie obejdzie. A jeśli "da się" to to jest kryminał. Brak weryfikacji może pociągać za sobą ogromne następstwa, a nierzetelna weryfikacja potężnie naraża też właściciela numeru na konsekwencje przejęcia jego numeru. Numer telefonu służy m.in. zarówno do dostępu jak i dysponowania pieniędzmi na koncie bankowym czy podpisywania dokumentów  wystawianych w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Rozwiązanie, to zorganizować transport właściciela do salonu Orange po duplikat karty - nawet osoby mieszkające na piętrze czasami muszą udać się do lekarza, więc w inne miejsce również mogą jak jest taka pilna potrzeba. Ale najpierw zainwestowałbym w poszukanie tej karty, która gdzieś tam musi być. Może jakiś uczynny sąsiad pomoże w zamian za szarlotkę 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9605
  • 39708
  • 329

@mikk1 

Nie czuj się w obowiązku polemizować z naszymi radami. To są nasze najlepsze rady, udzielane na Twoją wyraźną prośbę i w całkowicie dobrej wierze. Do niczego cię nie nakłaniamy, odpowiadamy tylko na Twoje pytanie. 

Nikt z nas nie reprezentuje i nie poczuwa się do odpowiedzialności za działania i procedury Orange.

Jesteśmy takimi samymi klientami jak każdy inny, i to co piszemy opiera się na naszych przekonaniach, często popartych osobistymi doświadczeniami. To nie jest oficjalne stanowisko Orange.

Ponieważ powołujesz się uparcie na określone źródła oficjalne, i w dodatku dość wybiórczo je traktując, to tylko na koniec uczulam cię na to, że te oficjalne poradniki nie zawsze są aktualne i nie zawsze są bezbłędne. Możesz się łatwo przejechać wierząc we wszystko co tam jest napisane. Podobne sceptycznie należy traktować informacje od "konsultantów". Ostatecznie przekonać się czy coś zadziała, czy nie można wyłącznie eksperymentalnie, niestety. Warto próbować na infolinii/czacie "do skutku" - można trafić na bardziej lub mniej kompetentnych pracowników obsługi. Dopatrujesz się próby sprzedaży wiązanej w procedurach które w mojej opinii nie istnieją, ale to tylko moja opinia - nigdy tego nie próbowałem więc nie wiem czy taki trick zadziała. Zdziwiłbym się bardzo gdyby zadziałał.

Procedura wymiany utraconej karty SIM jest tak czy owak procedurą wymagającą zachowania procedur bezpieczeństwa i istniejące ograniczenia mają swoje dobre uzasadnienie. Weryfikacja tożsamości przez kuriera jest często fikcją, więc wcale mnie nie dziwi że od tej formy się odchodzi. Osobiście, jak już pisałem, uważam że mocna weryfikacja online jest możliwa i byłaby wystarczająca, ale po pierwsze nie wiem czy istnieją w Orange procedury takie coś wykorzystujące, a po drugie mam poważne wątpliwości czy szanowna Ciocia by je ogarnęła. Nie jestem nawet pewien, czy działając w jej imieniu na infolinii czy online dasz radę to ogarnąć. Może cię w którymś momencie zaskoczyć np. żądanie  zrobienia selfie.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2274
  • 10361
  • 72

To akurat fakt że tych "oficjalnych poradników" chyba z 90% jest nieakalna, albo błędna.

• 5
  • 10
  • 0

@arthurnapisał(-a)

@mikk Bez weryfikacji tożsamości przy wyrobieniu duplikatu zgubionej sim się nie obejdzie. A jeśli "da się" to to jest kryminał. Brak weryfikacji może pociągać za sobą ogromne następstwa, a nierzetelna weryfikacja potężnie naraża też właściciela numeru na konsekwencje przejęcia jego numeru. Numer telefonu służy m.in. zarówno do dostępu jak i dysponowania pieniędzmi na koncie bankowym czy podpisywania dokumentów  wystawianych w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Rozwiązanie, to zorganizować transport właściciela do salonu Orange po duplikat karty - nawet osoby mieszkające na piętrze czasami muszą udać się do lekarza, więc w inne miejsce również mogą jak jest taka pilna potrzeba. Ale najpierw zainwestowałbym w poszukanie tej karty, która gdzieś tam musi być. Może jakiś uczynny sąsiad pomoże w zamian za szarlotkę 🙂

Nie rozumiem, chyba jakoś niewyraźnie piszę - nigdzie nie ma mowy o tym żeby nie weryfikować tożsamości. Problemem jest to, że musi ją zweryfikować człowiek, a nie SMS, a Orange na to nie pozwala przy wymianie SIMa.
Zorganizowanie transportu owszem, ale są osoby, z którymi ciężko się takie rzeczy załatwia. Niestety tu charakter jest jaki jest. Nawet z tymi lekarzami o których piszesz jest kłopot... Z sąsiadami też układ zerowy. Ogólnie biję głową w ścianę.
Gdzieś wyżej padła propozycja wycieczki 200km i z powrotem, fajnie, żę są ludzie, którzy mają na takie rzeczy czas. I wszystko w imię obejścia tego że Orange nie może wysłać kuriera z kartą, ale z nową umową z telefonem to już spoko.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9605
  • 39708
  • 329

@mikk1napisał(-a)

...

I wszystko w imię obejścia tego że Orange nie może wysłać kuriera z kartą, ale z nową umową z telefonem to już spoko.

IMHO bzdury wypisujesz. Nie uda się tego w ten sposób załatwić.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2274
  • 10361
  • 72

@mikk1  nie wiń wszystkich z powodu " ludzi, z którymi się cieżko takie rzeczy załatwia".

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 782
  • 4376
  • 32

@mikk1napisał(-a)

Zorganizowanie transportu owszem, ale są osoby, z którymi ciężko się takie rzeczy załatwia. Niestety tu charakter jest jaki jest. Nawet z tymi lekarzami o których piszesz jest kłopot... Z sąsiadami też układ zerowy. Ogólnie biję głową w ścianę.

To może ten numer telefonu z zagubionej karty aż tak ważny nie jest skoro przebrnięcie procedury budzi opór materii. Tymczasem można cioci wysłać kartę z nowym numerem, dopóki nie zdecyduje się na wizytę w salonie. Zagubionej karty można poszukać odkurzaczem z założonym czystym workiem 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 4041
  • 19220
  • 98

Wygląda na to, że więzy rodzinne nie są aż tak silne, aby oferować komuś 1 dzień urlopu i pofatygować się osobiście z pomocą 🙂 

• 5
  • 10
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Wygląda na to, że więzy rodzinne nie są aż tak silne, aby oferować komuś 1 dzień urlopu i pofatygować się osobiście z pomocą 🙂 

Dziękuję za zdalną diagnozę szkoda, że podpartą niczym.

Rozumiem że sam(a) wybrałbyś się w tę podróż, żeby znaleźć SIMa, a może nie i wrócić. Bo nic innego i tak nie można zrobić. Poza tym nie wszyscy mają możliwość wzięcia urlopu od ręki. 

Nie wiem co ma znaczyć "nie wiń wszystkich", nie winię nikogo tylko nie wiem skąd wynika takie zrozumienie dla Orange, a dla osoby, która ma problem już wcale.

Na pewno napiszę czy "wypisywałem bzdury" jeśli tylko okaże się czy proces będzie musiał zakończyć się płatnym przedłużeniem umowy. Na infolinii mówią. że to jedyna opcja, ale pewnie mało wiedzą...