- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgubiona karta SIM w Orange - jak wymienić bez SMS-a i wizyty w salonie?
Ciotka mojej partnerki kombinowała wczoraj coś przy telefonie i dała radę wystrzelić kartę sim tak, że nie daje rady jej znaleźć. Jako, że mieszkamy 200km dalej nie bardzo możemy jej pomóc. Drugi kłopot jest taki, że czeka na endoprotezę i nie wychodzi z mieszkania więc wizyta w salonie nie wchodzi w grę. Trzeci taki, że ma telefon bez eSima, a czwarty że nawet jakby miała to wymiana przez Mój Orange wymaga odebrania SMSa.
Wg infolinii nie ma innej możliwości niż przedłużenie umowy, ale tam znowu opcji wymiany na eSim bez autoryzacji SMSem jest tylko przy zakupie telefonu. Nie dość, że ceny sprzętu nie są szałowe to jeszcze zobowiązanie na 2 lata.
Odnoszę wrażenie, że to wymuszenie przedłużenia z telefonem jest praktyką, którą powinien się UOKiK zająć. Konsultanci twierdzą, że nie ma żadnej innej ścieżki na przysłanie przez nich kuriera niż przedłużenie. Może macie jakiś inny pomysł? Albo znacie innego opertora, który załatwi sprawę online bez konieczności wpisania kodu z SMSa, którego nie da się odebrać...
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A o co chodzi docelowo? Żeby zachować ten sam numer, i dostać zamiennik karty SIM do niego? Bez jakiegoś potwierdzenia tożsamości się nie obejdzie... Bo jeśli chodzi tylko o zachowanie kontaktu ze światem, to na pewno jakąś kartę SIM można zamówić z dostawą do domu i zarejestrować online.
Na temat aktualnej oferty się nie wypowiem bo jej nie znam, ale nie słyszałem o wiązaniu wymiany zagubionego SIMa z zakupem telefonu; wydaje mi się to niewiarygodne. Nie wierzę żeby dało się wymianę załatwić bez wizyty w punkcie obsługi klienta i wylegitymowania się; zakup nowych usług raczej tego nie zmieni. Oczywiście mogę się mylić, ale nawet przy autoryzacji online (jeśli np. zainteresowana zleci przeniesienie numeru) trzeba się liczyć z koniecznością odbierania SMSów - jeśli akurat ten numer jest przypisany do procedur autoryzacyjnych. Więc może być problem tak czy owak. O usługach konkurencji co do zasady tu nie dyskutujemy więc i tak konkretów dotyczących takiej migracji musisz szukać gdzie indziej.
Zdecydowanie najprostsze jest w takich sytuacjach odwiedzenie punktu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mikk uważam, że wymiana karty SIM z autoryzacją kodem otrzymanym SMS-em to dobre i skuteczne zabezpieczenie przed nieautoryzowanym przejęciem. Zostaje więc wizyta w salonie w celu potwierdzenia tożsamości, jeśli autoryzacja SMS-em nie przejdzie. U konkurencji przy przenoszeniu online też jest wymagana autoryzacja kodem z SMS-a.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za odpowiedzi, ale pewnie sami wiecie, że one nic nie pomagają. Mogę się zgodzić, że autoryzacja smsem albo wizyta w salonie są bezpieczne, natomiast w sytuacji, którą opisuję niemożliwe. Dlatego spytałem na forum co robić kiedy tzw. procedura jest niewystarczająca. Ciotka jest koło 70 nie wychodzi i teraz dodatkowo nie może nawet autoryzować przelewów w banku. A jedyną drogą na wymianę karty bez SMSa jest zakup nowego urządzenia, przynajmniej tak to rozumiem z poradnika tutaj: https://www.orange.pl/omnibook/karta-esim#scrollNav-9
Czyli żeby obejść procedury musimy chyba przedłużyć umowę z urzadzeniem a potem odstąpić w ciągu 14 dni. Mam nadzieję, że karta nie zostanie zdezaktywowana.
Wszyskto dlatego, że kurier może zweryfikować dowód jeśli dostarcza nową umowę, ale nie istnieje na świecie sposób żeby zrobił to samo tylko dostarczając kartę sim...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mikk1 spróbuj zadzwonić jeszcze raz może trafisz na innego konsultanta, bo to dziwne "że przy kupnie się da".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
eSIM zostało usunięte, czy może tylko wyłączone?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow telefon bez eSIM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Yyy to jak to możliwe, że karta nie działa? Telefon został uszkodzony mechanicznie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow w sumie dobre pytanie. Coś to dziwne🤔
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No zabezpieczenia po coś są. Jeżeli ktoś próbuje obejść system, pod przykrywką ckliwej historii to zapala się czerwona lampka. Żeby potem się nie okazało, że ciotce zginą pieniądze z konta...
- « Poprzedni
- Następny »