Telefon stacjonarny/domowy, Rozmowy bez Limitu, VoIP

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 23
  • 89
  • 0

@j131napisał(-a)
Telefon masz podłaczony do linii telefonicznej czy do rutera? Jeśli do rutera, to już używasz VoIP. 

Telefon jest podłączony bezpośrednio do routera i na pewno nie używam VoIP. Router można skonfigurować do współpracy z linią telefoniczną analogową, na której Orange dostarcza alternatywnie: usługę internetową wraz z usługą POTS/PSTN względnie usługę internetową wraz z usługą VoIP. W ustawieniach routera użytkownik sam konfiguruje tzw. centralkę telefoniczną routera do pracy w oparciu albo o technologię POTS/PSTN albo o technologię VoIP. Ja bez wątpienia korzystam z sieci/technologii POTS/PSTN. Jako ciekawostka: do dedykowanego gniazda w routerze jest podłączony telefon ISDN, mimo że sam router jest podłączony do sieci analogowej. Posiadany przeze mnie router będę mógł podłączyć w przyszłości do sieci światłowodowej Orange jedynie z wykorzystaniem przetwornika/konwertera ONT udostępnionego przez Orange. W takiej sytuacji muszę liczyć się oczywiście z ograniczeniem przepustowości. Ale telefonia VoIP, pod warunkiem zamówienia odpowiedniego pakietu/planu od Orange oraz skonfigurowania ustawień w centralce telefonicznej routera, będzie działać. Mój problem polega na tym, aby dotrzeć do takiego pakietu/planu telefonu internetowego (VoIP), aby koszt rozmów do polskich sieci komórkowych był ujęty w comiesięcznym stałym abonamencie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Takiego planu nie ma, wierz mi. I prawie na 100% nigdy nie będzie. Jedynie to, co zostało napisane wcześniej, czyli pakiety. Zresztą bardzo egzotycznie traktowane i obsługiwane, niemal tajne.
Pozostawianie linii analogowej równolegle z FTTH też się finansowo nie spina.
Co do wspomnianego przez ciebie "liczenia się z ograniczeniem przepustowości", to nie do końca rozumiem - chodzi ci o to, że twój ruter nie ma portów eternetowych 1Gbps? Jeśli tak, to zawsze możesz go podłaczyć w kaskadzie, za obowiązkowym ruterem operatora. Telefon VoIP i tak będzie działał. Jaki to konkretnie model?

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 23
  • 89
  • 0

@j131napisał(-a)
(...) pakiety. Zresztą bardzo egzotycznie traktowane i obsługiwane, niemal tajne.
(...)
Co do wspomnianego przez ciebie "liczenia się z ograniczeniem przepustowości", to nie do końca rozumiem - chodzi ci o to, że twój ruter nie ma portów eternetowych 1Gbps? Jeśli tak, to zawsze możesz go podłaczyć w kaskadzie, za obowiązkowym ruterem operatora. Telefon VoIP i tak będzie działał. Jaki to konkretnie model?

Orange przy montażu ONT na własnej infrastrukturze światłowodowej (Światłowód Inwestycje) i podłączonym obcym routerze podobno zapewnia przepustowość tylko do 300 lub 600 Mb/s, co prawdopodobnie wynika z technicznych uwarunkowań samego urządzenia ONT. Ale to akurat nie jest dla mnie problem, ponieważ wystarczy mi najniższa opcja prędkości na światłowodzie, tj. 300 Mb/s. Orange preferuje instalacje z własnym routerem Funbox (3.0, 6 lub 10) i wtedy nie montuje ONT. Kabel światłowodowy jest bezpośrednio podłączony do routera. Ja mam obcy router (Fritzbox 7590) i on ma tylko modem ADSL/VDSL wraz z portem Gigabit WAN, tak więc do podłączenia do instalacji światłowodowej potrzebne jest urządzenie ONT. Nie chcę dodatkowo instalować Funboxa, choć jest to możliwe. Wówczas ONT byłby zbędny. Ale po prostu nie widzę uzasadnienia dla obecności dwóch routerów w sieci. Tak więc na razie szukam tych "niemal tajnych" pakietów, które pozwolą mi na korzystanie z takiego abonamentu Rozmowy bez Limitu na światłowodzie, jak na linii analogowej.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Nie tłumacz mi tego co wiem z pierwszej ręki. Mam światłowód. Ograniczenia prędkości o których piszesz to mity.

PS. Funbox i tak będziesz musiał wziąć, i jeszcze za niego zapłacić. Nie musisz go instalować. W ogóle nic nie musisz.