- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam internet mobilny dla firm - strefa biurowa. Chciałem się dowiedzieć czy muszę restartować manulanie router by sesja się doliczyła do bieżącego wykorzystania? Czy sesja sama się restartuje co pewien czas? Czy jednak dopóki nie przerwę jej sam to ona trwa w nieskończoność? Bo teraz jest tak, że ostatnie naliczenie transferu mam z dn. 9 sierpnia (godz. 00:04) i wtedy właśnie router ostatnio był restartowany przeze mnie, a dzisiaj jest już 11 sierpnia, router bez restartu od tamtej pory i transfer się ciągle nie pojawił w bieżącym wykorzystaniu na "Mój Orange". Mój sprzęt to modem Huawei e3372 + router TP-Link Archer C7.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sesja internetowa, a bieżące zużycie transferu.
Logicznie myśląc powinno się naliczać bez restartowania modemu (manualnie) - dane w Mój Orange powinny się odświażać co określony czas, ale sam zauważyłem czasem że dane w Mój Orange są troszkę spóźnione.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę czy się dolicza. A u was jak to wygląda? Macie raporty zużycia każdego dnia? Bo jeżeli się samemu przerywa sesję to zużycie pokazuje się po kilkunastu minutach.
Ps. Właśnie o ten "określony czas restartu" mi chodzi 🙂 Ile on wynosi? Raz na 3 dni? Raz na tydzień? Raz na miesiąc?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dane rozliczane są on-line, ale mogą prezentować się w systemie jako dane całej sesji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IP zmienia się co 24 h więc sesja jest nowa wtedy nawiązywania. W praktyce sesje trwają krócej w przypadku internetu mobilnego
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uprzedzam, że piszę z perspektywy oferty na kartę, w ofercie na firmę, może być inaczej.
W ofercie na kartę, sesja jest zakańczana wtedy, gdy ty rozłączysz sesję internetową (wyłączysz dane komórkowe lub telefon) - jeśli nie nastąpi żadne z powyższych, może trwać nawet wiele tygodni
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z własnego doświadczenia dodam, że w ofercie na kartę jest poślizg ok. 4 godzin przy zakończeniu sesji i naliczaniu transferu. Np. w dniu, w którym kończył się pakiet giga za gole ok. godz. 21.00 sesja została zakończona, karta SIM wyjęta z modemu. Okazało się jednak, że wg systemu sesja zakończyła się o g. 01.30 dnia następnego i zostały pobrane środki z innego pakietu, co było, jak piasałem powyżej fizycznie nie możliwe. Piszę ku przestrodze, gdyż nie pierwszy raz spotkała mnie taka sytuacja.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »