Rezygnacja z Orange - błąd przy rezygnacji z umowy

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 30
  • 0

Cześć,

Piszę na forum, ponieważ nie otrzymałem odpowiedniego wsparcia przez konsultantów/salon. 

Opisując szczegóły z czym mam problem:

Do dnia 20.01 miałem 2 usługi od Orange, jedna dotyczyła Internetu w domu jednorodzinnym, druga pakietu Love (internet/telewizja/telefon) usługi świadczącej w mieszkaniu.

Zgodnie z umową, już w Grudniu zgłosiliśmy rezygnacje z pakietu LOVE (w salonie) oraz chęć przeniesienia numeru z abonamentu na kartę. 

Urządzenia zdałem wcześniej, 13 grudnia (Funbox 6 + od TV dekoder, na co mam potwierdzenie sms'owe).

Do 19-tego Stycznia działały dwie oferty, jednak 20-tego wydarzyła się dziwna sytuacja.

-> Wyłączono internet w domu jednorodzinnym, mimo, że nie składałem rezygnacji z tej usługi

-> Przeniesiono numer na kartę z pakietu LOVE (bez uwag, zgodnie z moją prośbą)

-> Zostawiono cały pakiet LOVE (nie został wyłączony, mimo złożonej rezygnacji) + wystawiono fakturę na cały pakiet LOVE

Podsumowując:

-> Wyłączono nie tą usługę co trzeba

-> Mam numer na kartę i jednocześnie płace abonament za niego (1 numer - 2 usługi)

-> Płacę za wypożyczenie urządzeń, mimo ich oddania

-> Płacę tak samo z TV oraz Internet, składając z tego rezygnację w grudniu

Proszę o poradę co mogę w tej sytuacji zrobić:

1. Złożone zostały reklamacje, 20 (Internetowo), 23 (W salonie), 26 (Internetowo). Każdy mówi, że zgłasza reklamację jako priorytet, nic nie mogą zrobić. 

Ten śmietnik pokazuje pewna sytuacją - w salonie informują, że przywrócili już Internet w domu jednorodzinnym, jednocześnie ich robot "MAX" informuje, że nie ma Internetu ze względu na odłączenie... 

Co ciekawe reklamacja z Salonu została oznaczona jako zrealizowana.

2. Czy powinienem zapłacić fakturę, która zawiera tak rażące błędy? 

Proszę o wsparcie.

11 ODPOW. 11

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1944
  • 8320
  • 69

@Krzysiek0  odpuścić sobie salon, składaj reklamację na infolinii/czacie do skutku, na wszystko rządaj potwierdzenia. Póki reklamację w toku nie musisz płacić.

• 5
  • 30
  • 0

Dzięki za informację.

Pisałem na czacie, że czekam na rozpatrzenie reklamacji, staram się codziennie przyśpieszyć, jednak jestem zlewany. 

Czy jest coś, co mogę zrobić, aby temat szybciej ruszył? 

Jednocześnie mam pytanie - w mój orange mam widoczne reklamację, jednak bez zawartości/opisu. Co mogę zrobić, abym mógł sprawdzić co zawiera reklamacja?

Czy powinienem złożyć oddzielną reklamację na samą fakturę?  

• 1944
  • 8320
  • 69

@Krzysiek0  na samą fakturę nie trzeba za dużo też nie można bo może to utrudnić sprawę. Na rozpatrzenie mają trochę czasu, więc czekaj cierpliwie. W aplikacji nie obejrzysz szczegółów reklamacji. Zawsze możesz próbować prosić o kontakt na infolinii, lub czacie z kimś o wyższych uprawnieniach.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3194
  • 13231
  • 130

Cześć @Krzysiek0 

Najlepszym rozwiązaniem jest składanie reklamacji w tej sprawie na infolinii Orange *100 lub 510 100 100 lub na Orange czacie po uprzednim zalogowaniu sie na Mój Orange. Czas rozpatrzenia reklamacji przez Orange wynosi 30 dni od dnia jej złożenia. @Krzysiek0  jeśli chodzi o sprawdzenie szczegółów reklamacji to niestety ale nie da się sprawdzić na Mój Orange.

@Krzysiek0  przesyłam Ci w linku Drzewo reklamacje  https://www.orange.pl/omnibook/drzewo-reklamacje# moze okaże Ci się pomocne

Pozdrawiam 🙂

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2404
  • 7423
  • 232

Reklamacji nie przyśpieszysz. Jest ona przypisana do konkretnej osoby i czeka w kolejce, aż ta osoba zakończy poprzednie i podejmie Twoją. Nie ma sensu też składac kolejnych bo i tak wszystkie następne są przypisywane do tej pierwszej.
Fakturę skorygują to nie ma problemu, bardziej mnie martwi przywrócenie odłączonej usługi. Jeśli to na łączach innego dostawcy światłowodu to konieczna będzie pełna procedura przyłączenia tak jak to jest w przypadku nowego klienta.
Żądaj oczywiście rekompensaty w postaci darmowego abonamentu.

• 5
  • 30
  • 0

Poczekam cierpliwie.

Nowa umowa mnie nie urządza, mam jeszcze starą z bardzo dobrymi warunkami m.in. brak dodatkowych kosztów za dom jednorodzinny. 

Dam Wam znać, jak otrzymam jakąkolwiek informację. 

• 5
  • 30
  • 0

Czas na kontynuację tematu 🙂 

W dniu 01.02 otrzymałem odpowiedź dt. mojej reklamacji. Pozwolę sobie ją zacytować:

Jaka jest nasza decyzja
Uznaliśmy reklamację, ponieważ wystąpił błąd po naszej stronie.
Z czego to wynika
Przywróciliśmy usługi na adresie XXX a odłączyliśmy usługi na adresie XXX.
Numer XYZ przeniosłam do oferty na kartę.
Do faktury z A wprowadziłam korektę na kwotę A zł, którą rozliczymy B.
Przepraszamy za tę sytuację, nie powinna ona mieć miejsca. Cieszę się, że znaleźliśmy rozwiązanie Pana sprawy.

* Daty/Koszty/Numery - pozmieniane

Przyznam, byłem bardzo szczęśliwy z tego rozwiązania. Fakturę opłaciłem 02.02 oraz niecierpliwie czekałem na ponowne załączenie Internetu.

Mijały kolejne dni, wciąż nie miałem Internetu. Codziennie dzwoniłem do rodziny, aby sprawdzali czy już jest - niestety zawsze negatywna odpowiedź.

W ten weekend już ze względu na brak cierpliwości wybrałem się 300km, aby sprawdzić co jest grane.  

Próbuje się logować - ciągle każe mi wpisywać hasło z umowy. Przyznaję, gdzieś umowę zapodziałem podczas przeprowadzki.

Zadzwoniłem na infolinie - niestety z niewiadomego błędu nie mogą wysłać mi hasła, ani im się nie pokazuje. Jednak mają informację, że nie mam Internetu. Przekierowali mnie do Działu Technicznego - ta sama sytuacja - nie mogą podać/wysłać hasła. Próbowaliśmy przez aplikację - wyskakuje nieznany błąd. Po tej próbie przekierowali mnie do Działu z umowami? (nie mam pewności), jednak już była godzina późna i oddzwonili do mnie w sobotę. 

Rozmowa była nieprzyjemna - "mamy status, że internet jest w trakcie odłaczania i nie pomogę Panu". Wyjaśniłem, jaka jest sytuacja, wspomniałem o reklamacji - zweryfikował, a na koniec rzucił komentarz - "proszę złożyć reklamację na reklamację" po czym się rozłączył.

Jestem zszokowany takim podejściem oraz oszustwem w biały dzień. 

Zażądałem wywiązania się z umowy, przywrócenia Internetu oraz uruchomienia go przez technika (nie mam zamiaru jeździć co tydzień 300km 😤). Co ciekawe - podczas składania reklamacji na czacie konsultant zaproponował mi nową umowę dla lokalizacji, gdzie niesłusznie odłączyli Internet

Co dalej? 

Czekam, jednak nie odpuszczę tego tematu i zamierzam podjąć kroki prawne. 

• 1944
  • 8320
  • 69

@Krzysiek0  składaj reklamacje do skutku, a na niekompetentnych konsultantów skargę.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 700
  • 3578
  • 30

@Krzysiek0 Tak jak napisał @Glut - składaj reklamację do skutku

I mam pytania precyzujące, na których odpowiedź jest ważna dla wielu, którzy na nasze forum zaglądają:

1.Rozumiem, że miałeś pakiet Orange love i złożyłeś wypowiedzenie Orange love z dyspozycją przeniesienia numeru komórkowego do orange na kartę?

2. Numer telefonu, który był w love został skutecznie przeniesiony do orange na kartę?