Odkupienie urządzeń Orange na własność zamiast dierżawy w ramach umowy Orange Love

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 707
  • 2478
  • 3

Odkupienie urządzeń Orange na własność zamiast dierżawy. w ramach umowy Orange Love

@j131napisał(-a)
Nie, nic nie można sobie zatrzymać. Lista akcesoriów do zwrotu jest dostępna na oficjalnych stronach.

W dekoderach masz wymienione wg https://www.orange.pl/omnibook/zwrot-urzadzen#

• zasilacz
  • pilot
  • przewód HDMI

W Funbox 3.0

• zasilacz
  • przewód optyczny

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 94
  • 340
  • 0

Odkupienie urządzeń Orange na własność zamiast dierżawy. w ramach umowy Orange Love

Dobrze ze mojego wlasnego ADSL który w ścianę włożyłam nie oddaje bo jest moj własny xd.

Poza tym Orange Love to dla mnie przeżytek bo mam na własnych urządzeniach internet 55 razy szybszy i 4 razy tańszy. Orange Love pozostaje rezerwowy ale o tych parametrach internet daje kazdy mobilny najtanszy hotspot.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 3000
  • 12385
  • 125

Cześć @Lilienne 

Jeśli chodzi o odkupienie urządzeń od Orange zamiast dzierżawy to niestety nie jest to możliwe. Orange nie przewiduje aby klient mógł odkupić urządzenia od Orange. Urządzenia są wypożyczane klientowi w formie dzierżawy klientowi Orange w czasie trwania umowy. Urządzenia Orange oraz elementy zestawu są własnością Orange i  wymagają zwrotu do Orange. Musisz zwrócić sprzęt, który dzierżawisz od Orange wtedy gdy:

• rozwiązujesz umowę Orange i nie przedłużasz jej 
  • odstępujesz od umowy w ciągu 14 dni od dnia zawarcia,
  • jeśli zrezygnujesz z części usług, które obejmują dane urządzenie,
  • wymienisz urządzenia przy zmianie oferty,
  • poinformujemy Cię, że nie możemy świadczyć Ci usługi z przyczyn technicznych.

Jesli chodzi w jakim terminie to zwrot urządzeń musisz dokonać w ciągu 14 dni od dnia, kiedy wyłączymy lub zmienimy usługę. Jeśli ich nie zwrócisz w przewidzianym terminie to za brak zwrotu sprzętu Orange przewiduje opłaty.

Szczegóły co należy zwracać oraz jakie są opłaty za brak zwrotu akcesoriów czy sprzętu masz w tym linku w pkt 4 i 5 Zwrot urządzeń dla usług stacjonarnych https://www.orange.pl/omnibook/zwrot-urzadzen#

Pozdrawiam 🙂

• 94
  • 340
  • 0

Nie jest to korzystne i zapewne przyniesie straty Orange przynajmniej z mojej strony stracą kilkuletnie 130 zł x ilość miesięcy bo rozwiązę umowę przez brak możliwości odkupienia urządzeń i tyle. Ja się nie będę też na siłę z nimi przekrzykiwać. W 2009 roku miałam sytuację gdy zawarli zbyt korzystną ze mną umowę i ją rozwiązali przez co urządzenia podobno wg nich zostały u mnie w ramach rekompensaty. To było dawno moze były inne zasady i umowę wypowiedział Orange nie ja.

Drugim sposobem wg mnie jest przetrzymanie umowy na czasie nieokreślonym aż nie będą wymagać zwrotu livebox 2,0 tak jak robią przy livebox 1.0. i 1.1. lub w regulaminie pisze urządzeń zakupionych przez Ciebie cokolwiek to znaczy.

Wg mnie opłata jest znana za urządzenie, gdyż:

IMG_20251214_224239.jpg

 Co pozwala wysnuć wniosek ze usunięcie oplaty za dzierżawę i przejęcie urządzenia na wlasność za zapłacenie kwoty wyszczególnionej w oplatach za brak zwrotu sprzętu winno być możliwe.

Co więcej, jeśli umowa jest na 24 miesiące a dzierżawa miesięczna wynosi 10 zł to zaplace za ten okres 240 zł a urządzenie wciąż nie jest moje. Livebox 2.0 i 3.0 kosztuje natomiast 200 zł według regulaminu. I to jest wlaśnie to co dzieje się w dzisiejszych czasach na naszych oczach. Zmniejszanie własnosci prywatnej na rzecz wynajmu, dzierzawy czy subskrypcji, która to daje usługodawcy większe wielokrotnie profity.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8796
  • 35707
  • 298

@Lilienne, roisz sobie jakieś problemy i nie słuchasz co się do ciebie pisze.
1). NIE DA SIĘ KUPIĆ wypożyczonego sprzętu (przynajmniej legalnie), jeśli mówimy o sprzęcie do FTTH.
2). Nie ważne ile byś kar nie zapłaciła, sprzęt i tak nie będize twój. Jeśli np. go sprzedasz, możesz odpowiadać za kradzież, jeśli go kupisz - za paserstwo.
3). Skoro masz taki szybki internet, to raczej nie masz łącza FTTH i cała dyskusja jest bezprzedmiotowa.
4). Tak ze zwykłej przyzwoitości mogłabyś napisać o jaką umowę i jaki sprzęt chodzi. Pod nazwą "Orange Love" były sprzedawane baaardzo różne usługi i wynajmowano w jej ramach co najmniej kilka bardzo różnych sprzętów. Nawiązywanie do czasów LB1.0 nie za bardzo ma sens - po kiego grzyba chciałabyś wykupywać sprzęt, który tak się już moralnie zestarzał, że nawet operator go nie chce? Masz zamiar otworzyć przedsiębiorstwo utylizacji elektrozłomu?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8796
  • 35707
  • 298

@Windowv2napisał(-a)

@j131napisał(-a)
Nie, nic nie można sobie zatrzymać. Lista akcesoriów do zwrotu jest dostępna na oficjalnych stronach.

W dekoderach masz wymienione wg https://www.orange.pl/omnibook/zwrot-urzadzen#

• zasilacz
  • pilot
  • przewód HDMI

W Funbox 3.0

• zasilacz
  • przewód optyczny

Owszem, tak jest napisane. Ale do FB10 chcą jednak kabelek eternetowy z powrotem. Bezpieczniej oddać dokładnie to, co było w pudełku i nie narażać się na przepychanki. Kabelek eternetowy grosze kosztuje.

• 94
  • 340
  • 0

@j131  nie rozumiem co jest takiego strasznego i bulwersującego w tym, że są na świecie osoby którzy by woleli używać swojego własnego sprzętu w ramach unowy lub mieć używany sprzęt na własnosć. Owszem urządzenie nazywa sie livebox itp ale tak na prawdę ma własną nazwę i takie urządzenie niebrandowane można na pewno kupić . Nie chodzi o żadną odsprzedaż ani nic. Nie jestem osobą która cokolwiek sprzedaje, bo nic nigdy nie sprzedałam co kupiłam. Chciałam tylko wiedzieć czy się da czy nie. Analizuje literalnie po prostu zapisy regulaminu. Jeśli się nie da tego dokonać to ok, to się nie da. Ja tylko zapytałam. Nie jestem osobą która za jakiś marny elektrośmieć sprzed 10 lat chcialaby cokolwiek robić. Ukazuje tylko nonsens sytuacji, że w przeciągu 10 lat wypożyczenie kosztuje więcej niż urządzenie własne.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2977
  • 14134
  • 131

@Windowv2 Dwa lata temu oddawałem FB3 i na moją uwagę, że przewód ethernetowy też zwracam, otrzymałem odpowiedź: nie musiał Pan go oddawać, ważne, ze jest optyczny.

PS Kiedyś operator kablówki też zostawił mi modem kablowy unikając kosztów utylizacji.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 13061
  • 77

@Liliennenapisał(-a)

Owszem urządzenie nazywa sie livebox itp ale tak na prawdę ma własną nazwę i takie urządzenie niebrandowane można na pewno kupić 

Podpowiem,  że Livebox 2 w wersji xx199A to  SAGEM F@st5350...

Akurat livebox'a możesz schować do szuflady i podłączyć własny router ADSL/VDSL. Dlaczego po prostu tego nie zrobisz?

• 94
  • 340
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@Liliennenapisał(-a)

Owszem urządzenie nazywa sie livebox itp ale tak na prawdę ma własną nazwę i takie urządzenie niebrandowane można na pewno kupić 

Podpowiem,  że Livebox 2 w wersji xx199A to  SAGEM F@st5350...

Akurat livebox'a możesz schować do szuflady i podłączyć własny router ADSL/VDSL. Dlaczego po prostu tego nie zrobisz?

To nie zmienia faktu, że wciąż płacę za dzierżawę w umowie a to mija się z celem, bo chodziło mi o to by w przypadku umowy bezterminowej mieć urzadzenia za ktore placić nie będę musiala, chyba ze można zawrzec umowe z wlasnymi urzadzeniami.