- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydaje mi się, że przy fakturach majstrował obcokrajowiec, a nie Polak z krwi i kości. Wstyd mi za tego ortograficznego analfabetę, bo nie wspomnę o prof. Miodku. On by zawału dostał. W 18-stu kółeczkach z literką I jest tyle błędów, że największy głodomór miałby problem z wytłumaczeniem się, gdzie zmieścił te pozjadane literki alfabetu. Celowo pozakrywałem dane i pokazuję tylko przykład analfabetyzmu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wygląda to typowo na problem z obsługą znaków diakrytycznych, "polskich" znaków w tym przypadku. Problem jest po Twojej stronie.
edit: Widzę że podgląd robisz w przeglądarce. Pobierz plik i go otwórz po prostu bezpośrednio w Adobe Acrobat albo zamienniku takim jak np. Foxit Reader.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wygląda to typowo na problem z obsługą znaków diakrytycznych, "polskich" znaków w tym przypadku. Problem jest po Twojej stronie.
edit: Widzę że podgląd robisz w przeglądarce. Pobierz plik i go otwórz po prostu bezpośrednio w Adobe Acrobat albo zamienniku takim jak np. Foxit Reader.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Faktura z błędami
Zlituj się, nie oglądaj pdfów na telefonie. Masz do tego komputer. A jeśli to ekran z komputera, to po prostu zmień program do podglądu tych plików, bo ten jest do bani.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Faktura z błędami
NIe jestem pewien, czy chodzi o obcokrajowca, czy raczej o jakiś błąd "informatyczny". Ten tekst wygląda tak, jakby wypadły z niego wszystkie polskie znaki diakrytyczne (z wyjątkiem "ó", bo taki znak występuje także w wielu innych alfabetach).
To może być błąd na poziomie formatowania tekstu albo "przeklejania" tekstu napisanego w jednym programie (np. edytorze tekstu) do innego programu, za pomocą którego robiony jest skład takich materiałów. Wystarczy, że te dwa programy (albo któryś z użytych po drodze) używają innego kodowania polskich znaków - i robią się kłopoty.
Ja od lat pracuję na Macu, więc nie wiem, jak jest teraz - ale pamiętam, że kiedyś podobne problemy wynikały z faktu, że "cały informatyczny świat" korzystał z kodowania znaków diakrytycznych w określonym standardzie ISO - ale Microsoft oczywiści stworzył swój własny, zupełnie inny, więc zdarzały się takie kwiatki przy tekstach napisanych w natywnych aplikacjach na Macu, a potem przeklejanych do windowsowego Worda (sorry, jeśli używam mało profesjonalnych określeń, nie jestem informatykiem).
EDIT - widzę, że koledzy wyżej już napisali to samo, tylko mądrzej 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Faktura z błędami
@j131 , akurat przeglądałem na laptopie i ten majcrosoftwowski do pedeefów jest do bani, jak mówisz. Zmieniłem na Adobe Acrobat jako domyślny i jest teraz ok. Ale nie zmienia to faktu, że Microsoft podkłada w ten sposób świnię Orange, bo przecież nie wszyscy użytkownicy są ekspertami. Zwracam więc honor programistom Orange i przepraszam, jeśli poczuli się urażeni. Czy wogóle jest jakieś zabezpieczenie ze strony operatora, by nie można było otwierać FV w przeglądarce Edge? Jako laik, to mogę powiedzieć o Lotto, bo wciskali mi kit na wielu z nimi czatach, że ich serwery wspierają konkretne przeglądarki a nigdy Edge, aż w końcu z ich archaicznego podejścia jednak coś dobrego uczynili, chociaż nie do końca. Na przykład, kulki często idą na przerwę😀 To samo miałem z ZUS. Stare pokolenia siedziały tam zatwardziałe niczym beton, aż w końcu przyszła młodość i drgnęło.
@Janhalb , masz rację, bo pierwszy podlinkowany wpis pomógł, niemniej dziękuję również za porady, z którymi się zgadzam😊
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Faktura z błędami
Generalnie to Orange dało ciała a to że Adobe to otwiera nic nie znaczy. Niedawno miałem podobny problem z formularzem z banku po podglądzie metadanych wyszło że używali jakiegoś przestarzałego skryptu do generowania pdf. Nowe czytniki zazwyczaj korzystają z aktualnych standardów i zabezpieczeń dla tego są lekkie i szybkie ale jeśli plik zrobiono jakimś starym skryptem czy programem nie otworzą go prawidłowo.
Jak możesz to sprawdź we właściwościach pliku jaki program i jaka wersja to wygenerowała.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Faktura z błędami
@bronzubnapisał(-a)Czy wogóle jest jakieś zabezpieczenie ze strony operatora, by nie można było otwierać FV w przeglądarce Edge?
Nie da się tak zrobić, PDFa możesz nawet próbować otworzyć w notatniku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Faktura z błędami
Już wcześniej alarmowałem, że pliki pdf z fakturami to w Orange tworzą jacyś ekstra specjaliści 😉
https://nasz.orange.pl/t5/Konto-M%C3%B3j-Orange/Brak-mo%C5%BCliwo%C5%9Bci-otwarcia-wydruku-w-Acrobat...