- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziwny sposób rozliczenia faktury korygujacej przez BOK
Zastanawiam, się jak taka firma funkcjonuje i co by się stało, gdyby była kontrola jeszcze w jaki sposób wiedza, że ktoś ma, jakieś zaległości jak nie są, widoczne faktury w systemach skąd biorą dane, na czym oni bazują, może jest w stanie pomóc wyjaśnić ten cały kosmos @Mariusz ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do duplikatu faktury - musi go wystawić ta sama firma co wystawiła fakturę. Mam nadzieję że nie będziemy uznawać fakenewsów że ktoś inny może ją wystawić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85przesyłam treść pisma otrzymanego od Orange;
Dzień dobry, w nawiązaniu do Państwa zgłoszenia informujemy, że saldo konta abonenckiego 1.XXXXXXX na dzień 16.03.2018 wykazuje kwotę 55,05 zł do zapłaty. Na powyższą kwotę składało się saldo za usługi telekomunikacyjne w kwocie nadpłaty 933,87 zł do oraz raty za sprzęt w łącznej kwocie 988,92 zł do zapłaty. Informujemy, że w dniu 09.02.2018 na Państwa koncie abonenckim 1.19195337 została wystawiona faktura korygującą VAT za zakupiony sprzęt nr RX022/2016/XXXX na kwotę zmniejszenia 1357,92 zł do faktury VAT nr RX022/2016/XXXX. W miejsce skorygowanej faktury została wystawiona poprawna RX022/2016/XXXX_1 na kwotę 988,92 zł. Wyjaśniamy, że faktura korygującą oraz nowa faktura VAT za zakupiony sprzęt zostały wystawione na podstawie zgłoszenia od sprzedawcy i dotyczyły niezgodności w naliczonych obciążeniach . Informujemy, że opłaty zawarte w fakturze VAT nr RX022/2016/XXXX_1 zostały naliczone zgodne z zawartą przez Państwa umową. Informujemy, iż nadpłata wynikająca z błędnie wyliczonych rat może zostać zaksięgowana na raty poprawnie wystawionej faktury, co spowoduje skrócenie terminu płatności rat. Prosimy zatem o stosowną dyspozycję. W załączeniu przesyłamy zestawienie Państwa konta abonenckiego. Pozdrawiamy,OrangeAnna XXXXXXX, Doradca ds. Klienta |
Niektórzy z naszych Klientów zasugerowali nam, że nie chcą już marnować papieru na drukowanie faktur. Przyłącz się do nas. Zaloguj się do swojego konta na www.orange.pl/mojorange i wybierz e-fakturę. Więcej informacji o e-fakturze na www.orange.pl/efaktura Adres do korespondencji: Orange Polska S.A., ul. Jagiellońska 34, 96-100 Skierniewice www.orange.pl Orange Polska Spółka Akcyjna z siedzibą i adresem w Warszawie (02-326) przy ulicy Al. Jerozolimskie 160, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000010681; REGON 012100784, NIP 526-02-50-995; z pokrytym w całości kapitałem zakładowym wynoszącym 3.937.072.437 złotych. |
Czy możesz mi powiedzieć, gdzie tu występuje Orange Retail? Widzisz , kto wysłał wiadomość?
Gdzie są wymienione faktury? Gdzie są załączniki? Do kogo mam pisać, skoro informację otrzymałem od bok@orange.pl?
Zanim zaczniesz pisać o fake newsach, poczytaj dokładnie temat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cytowałes te pismo na początku wątku. Fake informacją jest twierdzenie że Orange Polska ma wystawić fakturę/duplikat za Orange Retail. To są różne firmy.
Wrócimy do meritum. Jeśli nie uzyskujesz tego co oczekujesz, to skontaktuj się z OR jeszcze raz lub poszukaj namiary na regionalnego kierownika. Tak naprawdę nie widzę w czym jest problem. Jeśli kupowałeś telefon w salonie, oryginał faktury był wydany papierowo. Więc duplikat powinien być w tej samej formie różniący się słowem duplikat (który można zrobić nawet ręcznie). Jak pracowałem dla Orange nie raz i nie dwa miałem takie "sytuacje" i w max tydzień był finał, nie rozumiem gdzie tu jest problem.
Poza tym jak chcesz to weryfikować i wklejasz odpowiedzi, to zacytuj swoje zgłoszenie. Bo powyższa odpowiedź jest traktowana jako rozliczenie salda a nie zgłoszenie duplikatu faktury za urządzenia. Warto precyzować jasno co oczekujesz, czy rozliczenia salda, czy fakturę, czy duplikat, czy przeksięgowanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kierus57Według mnie jest wystawiona faktura przez Orange Polska Spółka Akcyjna z siedzibą i adresem w Warszawie (02-326) przy ulicy Al. Jerozolimskie 160 https://www.orangeretail.pl/kontakt
@Piotrekk85Jeszcze jedno kto by wystawiał gdybym wiol od Orange energie i kto by wystawiał faktury Orange czy jedna RWE ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A kto jest sprzedawcą wie Kierus57 i pisał, że Orange Retail. Może poszukajmy rozwiązania sprawy. Wydaje mi się że rozwiązaniem sprawy jest jednoznaczne skierowanie dwóch zgłoszeń: do Orange Retail po duplikat faktury korygującej i duplikat poprawnej faktury.
A do Orange Polska w sprawie przeksięgowania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co nie raz i nie dwa dyskutowaliśmy na Nasz Orange, przy skorzystaniu z Orange Energii można otrzymywać faktury na różne sposoby. Można podpisać umowę kompleksową lub nie. Przy braku umowy kompleksowej otrzymuje się dwie faktury: od Orange Polska za sprzedaż energii, a z RWE (innogy Stoen Operator czy z innej firmy) za dystrybucję energii. Są jeszcze setki sytuacji kiedy są dwie faktury.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kierus57Czy coś się wyjaśniło w tej sprawie ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety, farsa trwa w dalszy ciągu. W piątek rozmawiałem z Panią z Orange Retail, co prawda jechała na szkolenie na Mazury, ale obiecała, ze jeszcze w piątek dostane duplikaty korekty i zakupu telefonów. Nawet oddzwoniła jeszcze, że koleżanka już wysyła. Mamy czwartek i Pani z Orange Retail w dalszym ciągu wysyła.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wykonałem jeszcze jeden telefon do "zaprzyjaźnionej" Pani w Orange Retail. Zagroziłem wysłaniem oficjalnego pisma do Zarządu OR, a w przypadku dalszej zwłoki zagroziłem powiadomieniem US , oczywiście krakowskiego. I zakończyłem rozmowę. I co? Za dziesięć minut był jeden prawidłowy duplikat korekty. Drugi już Paniom nie wyszedł. Po następnym monicie przyszedł prawidłowy duplikat faktury. Proszę wiec o zaznaczenie mojej wypowiedzi jako przykładowego rozwiązania problemu w sporze z OP i OR.