Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy warto przedłużać umowę przed czasem?

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 10
  • 1
  • 0

Nie bardzo rozumiem jak działa przedłużenie umowy przed upływem 24 miesięcy.

Przykładowo mam umowę na 24 miesiące, ale przedłużam ja powiedzmy 5 miesięcy wcześniej na 24 miesiące. Na nowej umowie mam abonament 29.99 zł na miesiące 1-24 i co mnie dziwi kilkanaście zł więcej na miesiące 25 i kolejne. Gdybym czekał do 24 miesiąca i wtedy przedłużył to przez ostatnie miesiące byłoby taniej, oczywiście zakładając, że 1 i 2 umowy były na tą samą kwotę?

4 ODPOW. 4

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32808
  • 39036
  • 1390

To zależy od tego jaka to oferta.

1) obecna i nowa jest bez rat
- wtedy od nowego okres rozliczeniowego po zarejestrowaniu podpisania aneksu masz już nowy abonament na 24 okresy rozliczeniowe, końcówka umowy jest bez części rabatów
2) obecna i nowa oferta jest z ratami
- abonament jest jak w punkcie 1, ale stare "raty" spłacasz wg dotychczasowego harmonogramu, bo wejściu aneksu zaczynasz płacić i nowe, więc kilka miesięcy płacisz nowe i stare, na koniec umowy nie masz już rat (w Twoim przypadku 5 miesięcy będzie bez rat)
3) jakiś mix ofert
- stare raty (jeśli są) są spłacane wg starego harmonogramu
- nowe są na określoną liczbę, więc nie masz extra rat

Co do kwesti taniości, to zależy czy masz ofertę ratalną czy nie. Bo jeśli w opłacie miesięcznej rata jest duża w porównaniu do samego abonamentu, to czasem wychodzi lepiej.

• 10
  • 1
  • 0

Możesz rowinąć myśl "końcówka umowy jest bez części rabatów". Włąsnie o to mi chodzi. Czemu nie ma ranbatów. Skoro mam umowę na 24 miesiące z rabatami i przedłużam o kolejne 24 to powinienem mieć rtabaty łącznie na 48 miesięcy. Tak jest gdy się przedłuża w oststnim miesiącu, jak przedłuży się np. 5 miesięcy wcześniej to rabaty są na 43 miesiące? Głupie.

Chyba, że chodzi o inne rabaty. Przykładowo biorąc abionament Smart Plan LTE tylko SIOM za 29,99 czemy po upływie 24 miesięcy zwiększa się abonament? O co się zwiększa?

• 10
  • 1
  • 0

Czy po upływie 24 miesięcy pomimo iż nadal mam umowę na czas oznaczony nie dotyczą mnie zniżkli z tabeli 3 regulaminu:

http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary2/2001799/4099685838.pdf

To byłoby bezprawne i jestem pewien, że organizacje konsumenckie sobie z tym poradzą, a Orange może zapłacić milionowe kary.

Mam jednak nadzieję, że należy to rozumieć w ten sposób np.

"W ramach Oferty Abonent może uzyskać cykliczne rabaty na Kwotę abonamentu:

...Rabat za zawarcie Umowy na czas oznaczony 20 lub 24 miesiące"  Skoro zawieram umowę na 24 miesiące plus 5 miesięcy pozostających do końca poprzedniej umowy (tak zresz jest przy zamawianiu, wyświetla się umowa z napisem okres "24+5"). To rabat cykliczny jest do końca umowy a nie do 24 miesiąca.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32808
  • 39036
  • 1390

Okej, ale to Ty występujesz do Orange po zmianę a nie Orange do Ciebie...
Tabela 3 nie jest wyszczególnieniem rabatów. Zostaną rabaty za e-fakturę i terminową płatność i zgodę marketingową. Orange Open - jeśli nadal spełniasz warunki. Z promocji światłowodowych - zależy jakiej.

Na każdym aneksie jest też mniej więcej takie info:
"Włączenie usług opisanych powyżej nastąpi najpóźniej z dniem rozpoczęcia najbliższego okresu rozliczeniowego i dostarczenia do Orange Biura Obsługi Klienta niniejszego Aneksu. Abonent zostanie powiadomiony o włączeniu usług określonych w Aneksie, w sposób wskazany w Regulaminach tych usług lub promocji."
http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary2/2005879/4108041281.pdf

Tak naprawdę tracisz nie wiele:
- rabat 4,99 za aneks
- przy ofercie ratalnej tracisz rabat za raty ale już rat nie płacisz co ma jakąś swoją logikę
- przy ofercie tylko sim - tu rzeczywiście tracisz, ale zwykle nowszy abonament jest tańszy lub korzystniejszy niż stary