Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy noworoczna zmiana zapisów regulaminu ma związek ze spowolnieniem transmisji danych na mojej SIM?

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 174
  • 584
  • 6

Czy noworoczna zmiana zapisów regulaminu ma związek ze spowolnieniem transmisji danych na mojej SIM?

Pytanko, czy te zapisy mają związek ze spowolnieniem mi prędkości transmisji na abonamentowej karcie SIM z pakietem 600 GB co miesiąc? Pomimo posiadania pakietu net na karcie SIM bardzo muli - między 2 a 4 mbps. W tym samym czasie Flex, nju i OFNK działają normalnie (między 20 a 40 mbps).

Pseudo technik twierdzi, że mam spowolnioną transmisję, bo "za dużo korzystam"... Ze co??!!

Ręce opadają...

Ja już nie wiem, co mam z tym fantem zrobić...

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 191
  • 864
  • 21

Czy noworoczna zmiana zapisów regulaminu ma związek ze spowolnieniem transmisji danych na mojej SIM

Prawdopodobnie masz limit Fair Usage Policy https://www.orange.pl/omnibook/limity-transferu-w-ofertach-internetowych 

tzn. na pewno, skoro jak to nazwałeś ‚pseudo technik’ to stwierdził.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14669
  • 60349
  • 745

Czy noworoczna zmiana zapisów regulaminu ma związek ze spowolnieniem transmisji danych na mojej SIM

@Karlos1990Nie, chyba, że robisz rzeczy niedozwolone w regulaminie.

Ta odpowiedź technika wskazuje na lejek techniczny z powodu wysycania pasma, ale to ustalisz właśnie na infolinii czy masz to założone

Sprawdź transfer po północy i o 5 rano. Jeśli transfer jest normalny, to może świadczyć o lejku...

• 20242
  • 58551
  • 795

@Karlos1990 @agat13 nie wiem od czego zależy przydział pasma dla danego numeru. W grudniu aktywowałem dwie karty SIM w ofercie na kartę z pakietem GB na rok (opisywałem na forum NO). Z jednej karty SIM transmisja danych śmiga bez problemu, druga nawet na tych samych urządzeniach, lokalizacji ma problemy z odtworzeniem filmów na YouTube niskiej rozdzielczości. Sytuacja zaczeła się pogarszać, jak na nadajnikach pojawiło się 5G na 2100 MHz. Zakładam, że to jakiś czas przejściowy.

• 191
  • 864
  • 21

Prawdopodobnie masz limit Fair Usage Policy https://www.orange.pl/omnibook/limity-transferu-w-ofertach-internetowych 

tzn. na pewno, skoro jak to nazwałeś ‚pseudo technik’ to stwierdził.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 194
  • 673
  • 1

Od jakiego transferu GB  7-23 jest uruchamiany ten FUP (lejek techniczny) i czy to jest wartość identyczna dla wszystkich ofert na kartę IoT również?

• 20242
  • 58551
  • 795

@Pit2024 lejek techniczny jest uruchamiany w momencie, gdy jest duże zużycie transferu od użytkownika. Operator ustala indywidualnie i nie jest to stała wartość, zależna między innymi od obciążenia nadajnika. Chodzi o zapewnienie dostępu do transmisji danych dla pozostałych użytkowników zalogowanych dobranego nadajnika.

FUP dotyczy roamingu. To jest polityka uczciwego korzystania. Brany jest okres 4 miesiące. Jeśli w tym czasie więcej jak połowa czasu karta SIM jest zalogowana do nadajników zagranicznych niż do krajowego, to zamiast rozliczeń z pakietów, jest pobierana opłata, jak by nie był aktywowany żaden pakiet. FUP dotyczy wszystkich ofert mobilnych Orange.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 194
  • 673
  • 1

Sorry chodziło mi o "lejek dynamiczny" czy on:

1.Obowiązuje też takie oferty jak: internet mobilny dla domu czy interntenet mobilny 5G dla domu bez limitu danych, internet mobilny podstawowy, internet mobilny optymalny?

2.Jak w/w nie obowiązuje lub obowiązuje inaczej to jak?

3.Jaki jest choć ~limit powyżej którego wpada się w ten lejek (np ściągniecie pliku >30GB to lejek od razu?) tz co choć w przybliżeniu może oznaczać "wyjątkowo intensywnie korzystają z internetu mobilnego" jak ściągnę grę 3-5 GB w pociągu to już intensywne ? A Netflix (6,7-15,6Mbps)  lub Bravia(ta nawet do 80Mbps) to już intensywnie czy jeszcze nie?

4.Ten lejek obowiązuje tylko za duże obciążenie sieci 7-23 czy też całą dobę?

• 191
  • 864
  • 21

@ketrasaArtur przyzwyczailiśmy się, że FUP to roaming, ale tak jak podlinkowałem powyżej - Orange stosuje tu to samo nazewnictwo 🙂

@Pit2024 zdarzało mi się ściągać 30-50 GB i nie dostałem lejka. Rozmawiając kiedyś z konsultantem dostałem info, że nie ma konkretnych wartości włączających lejek, a zależy to od statystyk ruchu na danym BTSie. Jesli to prawda, to na jednym nadajniku po 30GB nie dostaniesz, a na innym wystarczy 15GB 😉