Światełko w tunelu

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Światełko w tunelu

@bronzubnapisał(-a)

@atlas_cudownapisał(-a)

Zdaje się,  że masz ipv4 za NAT'em. Ja bym się pozbył IPv6, ale co kto lubi 🙂

@atlas_cudow , w konfiguracji FB6 mam usunąć? Co to zmieni? Bo ja się na tym nie znam.

Nic nie zmieniaj, masz dobrze.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

Światełko w tunelu

@j131  i @atlas_cudow , ja jeszcze nie ochłonąłem i przebijam się powolutku przez tę nową "skorupkę". Zajrzałem do aplikacji MO oraz webowej strony MO i na razie jest w obu galimatias. W jednym miejscu jest światło, w innym 10Mb po staremu, a jak chcę się dowiedzieć, czy mam rozdzielać sieć na 2,4 GHz, czy 5 GHz, to staję w rozkroku. Bo niby mam kamery na zewnątrz i jest tam zalecane 2.4 GHz do poprawnego działania tych kamer. No, ale najpierw ta od nowa konfiguracja z inną siecią mnie wkurza, a ja jeszcze mam tyle różnych wrażeń, bo nigdy nie miałem do czynienia z pojęciami ONT, GPON, FTTH, a wogóle to z nowymi dla mnie pojęciami, o których tutaj czytam i oczy stawiam w słup, że muszę się wujka Google pytać.

@j131 , najważniejsze, że mnie uspokajacie i za to Wam wszystkim dziękuję😊 A jak będę miał mniejsze "ciśnienie" i zrelaksuję się, to pokażę parę fotek. Wrażeń moc!😊

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Światełko w tunelu

@bronzub  Spokojnie. Nie musisz wszystkiego wiedzieć od razu. Wspomniałem tylko o tym, żebyś na przyszłość wiedział, gdzie szukać przyczyny, dlaczego coś tam nie działa. Sam mam piec ze sterownikiem Tech'a, klimę i kamery. Akurat mam taki sprzęt, że zdalny dostęp do nich nie zadziała z ipv6. 

• 2157
  • 16474
  • 3

Światełko w tunelu

@atlas_cudow , to co proponujesz? Rozdzielić sieć? Czy zostawić, jak mam w appce, czyli na 5GHz?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Światełko w tunelu

Odnośnie samego WIFI to ja zawsze mam rozdzielone. Oczywiście będzie działać w trybie "Sterowanie pasmem", czyli dwa BSSID pod jednym SSID, ale czasem są z tym problemy.  

Poza tym, jeżeli masz nowe sieci WIFI, to dla ułatwienia możesz sobie zrobić i wydrukować QR. Jeden skan aparatem telefonu i masz połączone, bez wpisywania hasła:)

• 424
  • 1538
  • 4

Światełko w tunelu

@bronzubnapisał(-a)

@atlas_cudow , to co proponujesz? Rozdzielić sieć? Czy zostawić, jak mam w appce, czyli na 5GHz?

Lepiej rozdzielić. Pasmo 2.4 GHz zostawić najlepiej na urządzenia co Internet jest dodatkiem lub zużycie internetu jest małe, np. Robot, lodówka, a pasmo 5 GHz pod komputer czy telefon 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Światełko w tunelu

Niczego nie zmieniaj.
Jest dobrze.
Co ci nie działa?

• 2157
  • 16474
  • 3

Światełko w tunelu

@j131napisał(-a)
Niczego nie zmieniaj.
Jest dobrze.
Co ci nie działa?

@j131 posłucham Twojego głosu rozsądku😊 A do czego jest kabel optyczny? Bo mi przyszedł sms nt. "Telewizja od Orange" . Że jest przygotowana do telewizji mobilnej  z instrukcją na stronie https://www.orange.pl/view/telewizja-mobilnaTechnik miał chętkę na niego, ale jak czytałem informację co należy zdać z FB 2.6 i tam też było o w/w, to nie dałem. Bo w przypadku zdania FB 6 też bym musiał zwrócić. Parę fotek, żeby przekonać niezdecydowanych, że nie straszny diabeł, jak go malują. Sam doświadczyłem strachu😊

20251007_092925.jpg20251007_112727.jpg20251007_115240.jpg20251007_171114.jpg20251007_174334.jpg

• 424
  • 1538
  • 4

Światełko w tunelu

Kabel optyczny to inaczej światłowód, a telewizja mobilna to jest Orange TV GO, możesz sobie ze sklepu Play/App Store pobrać i ogladac programy 😉 a to ZTE ONT to urzadzenie co zamienia swiatlowod na kabel RJ 45 do Funboxa.

• 2157
  • 16474
  • 3

Światełko w tunelu

@deest , dziękuję bardzo 😊 Słabo u mnie z wiedzą techniczną i pewnie trochę wody w Wiśle upłynie, zanim ogarnę to wszystko, co przede mną.