- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie do końca się zrozumieliśmy.
Powiedzmy że jestem kompletnie nieświadomym juzerem, mam ponad 60 lat (więc już nie kumam) a wnuk kupił mi zupełnie nowy telefon od Orange. Sobie ten telefon włączyłem i używam. Widzę reklamy, jaka to CT jest skuteczna więc czuję się bezpiecznie.
A tu zonk: przeglądarka w tym telefonie używa domyślne takiej konfiguracji, w której DNS Orange jest pomijany, i CT w cale mnie nie chroni. Z głupi jestem żeby zrozumieć jak to zmienić, a wnuk który mi telefon sprezentował mieszka zbyt daleko.
Nie pytałem czy planujecie blokować ruch do tych serwerów, tylko czy nie uważacie, żeby sensownym było nierozwiązywanie przez wasze serwery nazw (FQDN) tych serwerów do IP - w takim przypadku przeglądarki najczęściej poddają się i korzystają z systemowego DNSa.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nowe telefony od Orange korzystaja z naszych DNS (i owocowe i roboty ;]).
Zasadniczo nie spotkalem sie w Polsce zeby telefon wychodzil z konfiguracja "nie operatora", podobnie przegladarki, takze znam zjawisko o ktorym mowisz i to podwojnie:
1. przegladarki
2. systemy operacyjne
Telefony poza dystrybucja rowniez - chyba ze jakies niszowe konfiguracje..
Nadal - nie mamy w planie (stan na dzis) nic z tym robic poza edukacja i informowaniem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nowe telefony od Orange korzystaja z naszych DNS (i owocowe i roboty ;]).
Zasadniczo nie spotkalem sie w Polsce zeby telefon wychodzil z konfiguracja "nie operatora", podobnie przegladarki, takze znam zjawisko o ktorym mowisz i to podwojnie:
1. przegladarki
2. systemy operacyjne
Telefony poza dystrybucja rowniez - chyba ze jakies niszowe konfiguracje..
Nadal - nie mamy w planie (stan na dzis) nic z tym robic poza edukacja i informowaniem.