- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam
Pisze tutaj poniewaz nie moge znaleśc rozwiązania mojego problemu. Otóż niedawno w moim domu wymieniony został modem Livebox 2.0 na Funbox 2.0 i od tamtego momentu pojawił się taki problem. Gdy jeden z członów mojej rodziny używa wifi nie wiem czy to przez aktualizacje aplikacji w telefonie czy tez uzywanie poprostu internetu to ja mam nagle spadki wydajności internetu. Podaje przykład: grając w gry mam średnio ping 40-80 w zależności od serwera i jego lokalizacji, po czym nagle ping skacze do minimum 2000 po czym po chwili spada, w tym czasie strony internetowe wczytuja sie bardzo wolno lub wcale. Sytuacja sie powtarza w zależności od częstotliwości używania przez członków mojej rodziny internetu. Próbowałem szukac rozwiązania lecz bezskutecznie. Czy może ktoś też miał taki problem jak ja i czy wiadomo jak rozwiązać tą sytuacje?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Remialke Tak ale nie zgłaszaj że masz problem z ping bo Orange tego nie lubi tylko że zrywa połączenie z internetem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z prędkością internetu w Funbox 2.0 jak ktoś używa wifi
@Remialke Ja mam internet do 80 Mb i po wifi jest tak na Funbox 2.0
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak nie używam internetu to ping na tsie pokazuje mi 35 +/- 3 lub 4, gdy korzystam z internetu np pobierając jakiś plik to ping mi rośnie od 480 do 500 i taki ping się pojawiał jak ktoś pobierał coś na swoim sprzęcie smartfonie czy komputerze, a teraz pd kiedy mam tego funboxa to jak ktoś używa internetu przez WiFi to ping wpierw rośnie do powyżej 2500 +/- 3000 rekord pingu był ponad 9000 i strony bardzo mi sie wolno wczytują lub wcale na ten czas po czy po chwili spadał do normalnych 38. I tak się powtarza za każdym razem gdy ktoś z mojej rodziny używa WiFi. Mój komputer jako jedyny jest podłączony kablem do funboxa a reszta urządzeń laptop i smartfony łączą się przez WiFi. Z tego co udało mi się zauważyć to gdy pobierane są aktualizacje aplikacji na smartfonach to pojawiają mi się te pingi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Remialke A czy nie masz w loginie tak xxxxxxxxx@neostrada.pl/ipv6 ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To normalne, bo podczas pobierania łącze jest maksymalnie wysycone w takim stopniu, że powoduje na innych urządzeniach "zatory", co objawia się dużo większym pingiem, a czasem i utratami pakietów. Jeżeli zależy Ci na kontroli prędkości i priorytetach dla danych użytkowników to zainwestuj w swój router z dobrymi ustawieniami QoS.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MT293782 OK ja rozumiem, tylko czemu takich problemów nie miałem na starym liveboxie 2.0 gdzie niewazne ile osób korzystało z mojej sieci to ping nie był wiekszy niż 500, a od kiedy otrzymałem funboxa 2.0 to jak pisałem wcześniej przy prawdopodobnie ściąganiu aktualizacji do aplikacji w smartfonach z androidem to już na moim komputerze podłączonym bezpośrednio kablem pingi osiągaja przez chwile od 2000 do 4000 +/- 3000 w wiekszych lub mniejszych odstepach i w tym czasie wczytywanie jakiejkolwiek srtrony internetowej czy nawet graniu online mija sie z celem. Szukam poprostu rozwiązania żeby było tak jak za czasów uzytkowania starego lifeboxa 2.0, gdzie było w miare mozliwość korzystania z internetu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
zmień klucz na WPA-Personal (PSK) i skonfiguruj urządzenia WiFi ponownie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ciastex napisał(-a):zmień klucz na WPA-Personal (PSK) i skonfiguruj urządzenia WiFi ponownie.
@ciastex Czy możesz mi wytłumaczyć że zmiana klucza coś poprawia działanie sieci WIFI ? Chętnie się podszkolę w tej dziedzinie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
- Następny »