Szukam modemu zewnętrznego do internetu mobilnego do 400 zł

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1549
  • 5

A ja zapytam inaczej. Gdzie mieszkasz, że musisz mieć router zewnętrzny ?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 39
  • 115
  • 0

Za każdym razem router nie odpowiadał ani jedna dioda sie nie zapaliła. Napisałem juz do firmy, która go sprzedaje zobaczymy co odpisze.

• 39
  • 115
  • 0

@artur912 ja to nazywam końcem swiata 😄 niestety jedyny nadajnik i najbliższy znajduje się 10 km od mojej miejscowości dlatego też ratuje się czym moge. Takie osiągi mam przy routerze wewnętrznym

WINMTR.png

Buffer.jpg

  

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1549
  • 5

Jaka to miejscowość ?

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@BoguLeknapisał(-a)

Za każdym razem router nie odpowiadał ani jedna dioda sie nie zapaliła. Napisałem juz do firmy, która go sprzedaje zobaczymy co odpisze.

Próbowałeś zalogować się na modem np. przez przeglądarkę?

• 39
  • 115
  • 0

Nie ma takiej możliwości. Router sie nie włącza. Po rozmowie ze sprzedawcą powiedział wprost, że problem wystąpił w zasilaniu w routerze, bo na samym początku powinna zapalić się dioda Status. A nic takiego nie było dlatego dzisiaj go zwracam a jutro powinienem dostać nowy.

• 21558
  • 62781
  • 860

@BoguLek daj znać, jak już wyjaśni się sprawa z wymianą i będzie możliwość uruchomienia i sprawdzenia nowego. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@BoguLek  Nokia 4G05-b ma LTE Cat 6 -  to praktycznie najniższa kategoria.  Jak chcesz jakiś progres to dopiero LTE CAT 12 daje realne, wyższe transfery. 

• 39
  • 115
  • 0

Mi nie zależy na wyższych transferach a na ich stabilności przez to, że internet mam 5g lte (zakupiony) ale u mnie nie ma zasięgu 5g, także na początku musze powalczyć z zasięgiem samego LTE. A nie chce wydawać 1200 zł na router, tym bardziej, że nie wiem jak potoczą się sprawy ze światłowodem. Aktualnie zasięg mam kijowy :
RSRP-107 dBm
SINR - 13 dB

RSSI-77 dBm

W tym mam router tcl hh512lm

Problem jest w tym ze na tym routerze nie jestem w stanie nic zrobić 0 konfiguracji. a w tym przynajmniej jestem w stanie powalczyć ze zmianą pasm. Pamiętam jeszcze kiedyś jak miałem routery huawei zmieniałem sobie pasma HManager i to całkiem fajnie pomagało ze stabilnością internetu.

• 21558
  • 62781
  • 860

@BoguLek nadal z wtórnego rynku masz routery Huawei, a do tego z zewnętrzną anteną. Na Twoje potrzeby wystarczyłby Huawei B525, a on ma wyjścia na anteny zewnętrzne. Być może na taką odległość udało by się zagregować ze dwa pasma.