- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jestem zainteresowany założeniem internetu stacjonarnego z Orange. Według oferty na stronie i podanej na czacie przez konsultanta maksymalna prędkość jaką firma może mi zaoferować to 10 Mb/s. Nurtuje mnie pytanie, skąd została wyliczona ta prędkość skoro sąsiad w tym samym bloku, klatkę obok, ma internet z Orange odbierający z prędkością przynajmniej 16 Mb/s? Nawet niedawno oferowano mu możliwość zwiększenia prędkości. Nie ukrywam, że 10 Mb/s za mną nie przemawia, ponieważ obecnie korzystam z internetu o takiej prędkości i czuje utrudnienia z tym związane. Jeśli już miałbym zmienić internet to na lepsze, dlatego interesuje mnie to czemu nie mogę otrzymać oferty, która rzeczywiście jest możliwa do zrealizowania tylko gorszą.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Boro363 to wylicza system na podstawie szacowanego tłumienia przyszłego łącza, czyli długości linii. Jeśli np linia ma 3 km, to tłumienie wynosi około 40dB, a max prędkość na łączu miedzianym to do 10Mb/ sek.
Algorytm... Już na linii 2km warto sprawdzić prędkość do 20Mb/ sek, a na 1 km do 80Mb/ sek.
Tak to się mniej więcej odbywa dla miedzi i usług ADSL i VDSL
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Boro363 to wylicza system na podstawie szacowanego tłumienia przyszłego łącza, czyli długości linii. Jeśli np linia ma 3 km, to tłumienie wynosi około 40dB, a max prędkość na łączu miedzianym to do 10Mb/ sek.
Algorytm... Już na linii 2km warto sprawdzić prędkość do 20Mb/ sek, a na 1 km do 80Mb/ sek.
Tak to się mniej więcej odbywa dla miedzi i usług ADSL i VDSL
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rzeczywista prędkość internetu
@Boro363 jeśli masz internet do 10Mb/s, to spora szansa na taki sam internet, jeśli światłowód gdzieś w okolicy jest, to bym poczekał, duża szansa że blok szybko podłączą, co do tematu to technik Orange musiał by ocenić na miejscu, jak zestawi się u ciebie internet, może jest szansa na do 20Mb/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli wszystko wylicza algorytm, a w rzeczywistości się to różni. Wiadomo jak to jest objęte w umowie? Bo tak naprawdę podpisując umowę na 10Mb/s zamykałbym sobie drogę na większe prędkości chyba, że jest to jakoś inaczej w umowie uwzględnione. Dziwi mnie też fakt, że tylko takie prędkości są oferowane, bo do drogi wzdłuż której biegnie światłowód mam niecałe 300m, a najbliższy blok z osiedla mniej niż 100m.
@Anonim Niestety osiedle na wszystkich mapach każdego dostawcy internetu jest oznaczane jako biała plama i skoro taki "łatwy" zarobek omijają to musi być jakaś przeszkoda. Zostaje mi tylko oglądać jak światłowód biegnie kilka metrów ode mnie.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Boro363 to tylko szacowane prędkości. Po instalacji zawsze możesz podnieść opcje prędkości, bo będziesz się odnosił do rzeczywistych pomiarów łącza. Gdy prędkość osiągnie max dla 10-ki, to możesz przeskoczyć na 20-ke. Jeśli linia krótka, to nawet na 80--ke. Po wybudowaniu sieci FTTH w Twojej okolicy zamieniasz jedna usługę miedzianą na FTTH bez kosztowo, w każdej chwili. Nie zamykasz drogi do niczego w górę...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Dzięki za pomoc! W takim razie niedługo zacznę ruszać cały temat i załatwiać umowę. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś