Nie można wyświetlić tego widżeta.

Oferta Orange internet światłowód (ewentualnie plus abonament komórka)

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 9
  • 4
  • 0

Oferta Orange internet światłowód (ewentualnie plus abonament komórka)

Witam

Przede wszystkim zacznę od tego, że nie wiem czemu nie mogłem się zarejestrować na swoje dawne konto (Kamas21), przypomnienie hasła też nie działało, więc założyłem to nowe.

A teraz do rzeczy. Mam taką sytuację, że zmarła osoba na którą była umowa Orange Love Standard i teraz próbuję się orientować co i jak, w sensie anulowanie starej umowy i podpisanie nowej, dlatego już zaliczyłem jedną wizytę w salonie, ale szczerze mówiąc jeśli o propozycje nowej umowy to tak jakoś średnio mnie to przekonało.

Zacznę po kolei. Jeśli chodzi o starą umowę, to z tego co rozumiem, wystarczy udać się z aktem zgonu, umowa zostanie rozwiązana i trzeba jeszcze odnieść sprzęt. Czyli tutaj z tego co wydaje mi się nic się nie zmieniło w ostatnich lata, jak parę lat temu też miałem taką sytuację. Natomiast pierwsze moje pytanie jest odnośnie czasu jaki mija od odłączenia starej usługi i podłączenia nowej. Pamiętam, że parę lat temu była przerwa w internecie, nie wiem może 1-2dni trzeba było czekać na przyjście techników. Teraz z tego co zrozumiałem takiej dużej przerwy ma nie być i w ogóle modem zostanie wydany w salonie, technik nie będzie przychodził, czy tak faktycznie to teraz wygląda?

I dalej przechodzę do propozycji nowej umowy. Teraz było to Orange Love Standard za 120zł miesięcznie (umowa kończy się i tak za jakiś tydzień, nie została przedłużona, ale jeśli idzie o oferty przedłużenia to mieliśmy się decydować na pozostanie na tej samej opcji, cena była proponowana ta sama przy bodajże 4miesiącach gratis - przynajmniej taka oferta była online). Jeśli o mnie chodzi to raczej myślałem teraz o rezygnacji z tv i telefonu stacjonarnego, najważniejszy jest internet, natomiast abonament komórkowy mogę rozważyć, jesli faktycznie oferta jest taka, że warto. I teraz przechodzę do tego co mi zaproponowano w salonie.

W salonie propozycja była taka, że internet 85zł plus 30zł abonament komórka, łącznie 115zł miesięcznie, pierwsze 4miesiące po 10zł za modem. I teraz tak, trochę ta oferta wydała mi sie bez sensu, jeśli tu miałoby być 115zł, a aktualnie było 120zł z telewizją, to już jak mam płacić 115zł, to 5zł różnicy nie zrobi i pewnie w takiej opcji już wolałbym to 120zł i zostać przy tym co jest z tv. Oczywiście w tej ofercie jest internet 600mb/s, a nie 300mb/s jak aktualnie, bo podobno tak się bardziej opłaca. I faktycznie jeśli się podliczy to tak, ale znowu jest to dla mnie niezrozumiałe, czemu oferta 600mb/s ma promocje 4 pierwsze miesiące po 10zł/miesięcznie, a oferta 300mb/s takiej nie ma i tam trzeba od pierwszego miesiąca płacić normalną stawkę? Kolejna sprawa, że przez internet widzę oferte na 300mb/s, gdzie jest nawet pół roku za darmo. Szczerze mówiąc nie wiem czy przy moim aktualnym korzystaniu jest warto iść w 600mb/s i czy 300mb/s nie jest w zupełności wystarczającą opcją, nie znam się za bardzo na takich technicznych sprawach.

Jak na stronie Orane wypisuję sobie oferty na mój adres, to proponuje mi np. Orange mini 300mb/s, komórka, za 95zł i 6 pierwszych miesiecy za darmo. Chociaż nie wiem czemu w tej opcji konfiguracji oferty nie da się wybrać opcji bez abonamentu komórkowego (cały czas rozważam po prostu sam internet). Zresztą nawet na stronie ta oferta która została mi zaproponowana w salonie czyli 600mb/s + abonament, raz, że jest za pół roku za darmo, a dwa, że po pół roku jest 105zł, a w salonie to by było 115zł. I teraz też kolejne pytanie, bo w salonie była mowa o jakieś opłacie za modem, czy mam rozumieć, że stąd to 10zł więcej i do kazdej oferty także internetowej trzeba dodawać to 10zł? Tylko znowu w ofercie internetowej jest mowa o opłacie za modem 4,99zł, a nie 10zł, to raz, a dwa przez ostatnie lata mając Orange Love, nigdy się z taką opłatą nie spotkałem, tzn. jako jakaś dodatkowa opłata, chyba że była ona już wliczona w normalną opłatę w umowie (to 120zł), ale wtedy była ona taka jak na papierze, nic nie było dodatkowo wyszczególnione za modem i dekoder.

Tak więc mam totalny mętlik w głowie. I jeszcze na sam koniec parę dodatkowych pytań.

- widziałem, że jest też jakaś umowa bezterminowa, co prawda droższa o 10zł, ale jak rozumiem z niej można zrezygnować w każdym momencie i nie ma żadnych problemów? Taką umowę też można zawrzeć w salonie?

-w przypadku umowy na te 2lata, jak wygląda sytuacja jeśli zmieni się miejsce zamieszkania, czy nie ma problemu z przeniesieniem usługi?

-czy faktycznie ta oferta w tym pakiecie jeśli idzie o komórkę jest korzystna? Tzn. cenowo wydaje się faktycznie ok, do tego gb też jest na moje oko sporo (chociaż aż tak się nie znam), ale pamiętam, że dawniej były jakieś problemy jeśli idzie o zachowanie swojego numeru telefonu, gdy chciało się z Orange Love zrezygnować po skończeniu umowy itp. Było coś takiego, że były problemy i trzeba było kombinować by numeru nie stracić.

Ok, to chyba tyle, jak mi coś przyjdzie do głowy to będę pytał. Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, rady, sugestie, bo jestem trochę skołowany po wczorajszej wizycie w salonie i tak jak pisałem specjalnie nie wydaje mi się atrakcyjną ofertą to co mi zaproponowano.

19 ODPOW. 19

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2314
  • 8774
  • 33

Oferta Orange internet światłowód (ewentualnie plus abonemat komórka)

nie ujawniaj sytuacji i po prostu ciągnij umowę, i płać rachunki

• 9
  • 4
  • 0

Raczej średnia opcja, bo tak jak pisałem,akutalna umowa i tak się kończy za około tydzień (nie zdążyliśmy przedłużyć), więc wiadomo, że będzie się to wiązało z podniesieniem opłaty miesięcznej.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14234
  • 58506
  • 709

@Kamas211  jeśli stara umówa jest na osobę zmarłą, dostarczasz akt zgonu i temat zamykasz. Możesz przejąć usługi, ale lepiej zamówić nowe. Zwolnienie zasobów może potrwać do momentu zamknięcia zgłoszenia o zdjęciu starej usługi, czyli odnotowaniu faktu zwrotu urządzeń. No, jest jeszcze niewiadomą bezwładności systemu zwolnienia zasobów sieciowych, ale to jest loteria.

Co do umowy na nowy pakiet..potrzebujesz obrotnego handlowca z szerokimi uprawnieniami 

• 9
  • 4
  • 0

Tzn. na czym polega to "przejęcie usług"? To co mi proponowali w salonie, to własnie jest takie przejęcie, w sensie, że dlatego była mowa, że nie byłoby przerwy długiej w internecie i nie musiałby przychodzić technik? Jeśli chciałbym decydować się na nowe usługi, to by trzeba było to od razu zaznaczyc, że właśnie te nowe usług, a nie przejęcie starych? Tylko wtedy jaki piszesz czas oczekiwania na ponowne podłączenie internetu może być długi? I to dlatego zaproponowano mi taką kiepską ofertę w salonie, bo to idzie jako to przejęcie usług, a nie jako nowa usługa?

• 14234
  • 58506
  • 709

@Kamas211  przejęcie to wzięcie w takiej formie jaka była do tej pory. Bez zmian i przerw. Nowa oferta tylko po likwidacji starej 

Oczekiwanie na zwolnienie zasobów to po prostu loteria...powinno być zrobione tuż po zamknięciu starej usługi, ale czasem się miesza...

• 9
  • 4
  • 0

To chyba jednak ta propozycja w salonie to nie było przejęcie, bo tak jak wspominałem w tej ofercie nie było tv i stacjonarnego, czyli nie zostawało tak jak do tej pory i jeszcze propozycja szybszego internetu. Tylko z drugiej strony tak jak pisałem było mówione,że właściwie nie będzie przerwy dużej w internecie i modem miałbym dostać w salonie i sam sobie podłączyć.

• 14234
  • 58506
  • 709

@Kamas211  i to jest tajemnicą...

Czasem zasoby podstawiają się stare i jest ciągłość, ale jak podejdą do tego szczegółowo, to dla nowej usługi mogą się pojawić nowe parametry dostępu do sieci ( np zmiana zasobów), co będzie wymagało wizyty technika na punkcie dostępowym...a co za tym idzie, przerwa w dostawie 

• 9
  • 4
  • 0

Ok, czyli widzę, że jednak mogą być różne problemy... I jeszcze w sumie ta niespecjalna oferta o której pisałem w pierwszym poście. Pewnie jeszcze wybiorę się do innego salonu, zobaczyć co mi powie i zaproponuje inna osoba. Pasowałoby mi to załatwić w grudniu, bo stara umowa jest jeszcze gdzieś przez tydzień, najwyżej jeszcze potem opłacę wyższą fakturę po przejściu tej umowy na bezterminową, ale dłuższy czas nie ma co tego ciągnąć. 

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 50
  • 0

Byłem w podobnej sytuacji jakis czas temu ale mi się to sprawnie udało załatwić w salonie. Poprzedni pakiet na zmarłego po dostarczeniu aktu zgonu został rozwiązany, podpisałem od razu na siebie nową umowę, nie miałem żadnej przerwy w dostępie do telewizji i internetu, stary sprzęt zwróciłem i wziąłem nowy do swojej umowy, działał od razu po podłączeniu, telefon komórkowy nie działał dosłownie kilkanaście minut, pan bardzo sprawnie to przepisał. Jedynie co to nie można było od razu przepisać numeru stacjonarnego ale na tym mi nie zależało bo nie używam go w ogóle więc olałem to kompletnie o nawet nie starałem się tego na mnie przepisać.