- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
Do centrali mam 3km a co do prędkości to jest do 10 MB/s ale pingi to przesada. Dostałem oferte LTE od Play i gość mówi że jak się zastosuje antene zewnętrzną to będzie działać z maksymalną prędkością (coś wspominał o 244mb/s czy coś) Jaką antene + router polecacie kupić aby sprawdzić to? Czy może wziąść ten LTE na próbe i spróbować? Do BTSa Playa mam około 10 KM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
Sprawdź Orange, Plus jest cienki pod Internet (oferuje jedno lub dwa pasma na nadajniku).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
Z plusa miałem i odesłałem jakiś czas temu. To jak oni to określają że mówią że będzie działać dobrze ? Dodam że nadajnik plus/orange/play są w prawie takiej samej odległości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
Popytaj się na forum bez-kabli, tam są spece od anten i trudnych sytuacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
Odlegóść od centrali 3 km, to zakładam, że prędkość masz na poziomie około 4-6 Mbit/s, a ping na poziomie 60-80 ms. Więcej raczej sienie wyciągnie.
Nadajnik oddalony o 10 km, to pewnie ledwo uda się pociągnąć na LTE 800. Na więcej raczej bym nie liczył. Trzeba by było dobrać dobre anteny kierunkowe, ale to pewnie już spory koszt.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
Cześć,
Sadząc z Twojego opisu sytuacji na LTE (lub jakikolwiek net mobilny) nie masz szans z powodu odległości do BTS-ów. FTTH czy VDSL też nie wchodzą w gre z powodu zasobów (a raczej ich braku) i odległości od centrali. Piszesz, że masz Netię po kablu miedzianym. Zacznij od analizy działania (niedziałania) usługi. Jeśli u ciebie nie ma osobnej i niezależnej sieci kablowej Netii, jesteś podłączony po kablach Orange. Przepięcie więc na Neostrade niewiele zmieni. Na 3 km ADSL (nie ważne od którego operatora) powinien się zapiąć w opcji do 10Mb/sek w zależności od wielu czynników. Jeśli jesteś skazany na tę opcje (brak operatorów alternatywnych choćby po łączach radiowych) trzeba przeanalizować powody takiego działania. Co zeznaje Netia? Jakie są parametry łącza z poziomu menu modemu? Skąd wiedza o tych 3 km łącza? Zacznij działać i zbierać info, skoro jesteś "uzależniony" od tego operatora...trzeba problem rozwiązać skoro nie ma innej alternatywy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
Z tego co się dowiedziałem jakieś 3 km ode mnie albo mniej w styczniu Plus dostał pozwolenie na budowę nadajnika a miesiąc temu Play. Więc tylko czekać. Ma ktoś może informacje ile może trwać taka budowa?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
@Lekor około dwóch lat, jak szybciej się wyrobią, to może z półtora roku, ale raczej wydłużają się terminy niż skracają. Najlepiej, aby nie pojawiły się lokalne protesty, bo to może jeszcze wydłużyć czas uruchomienia nadajnika.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
Cześć,
Skoro półtora roku (ok, nawet niech będzie rok) to i tak opłaca się powalczyć z dotychczasowym dostawcą netu o najlepszą jakość usługi. Tego się będę trzymał...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet na wieś
Lepszego internetu on Netii nie dostane bo kable na to nie pozwalają i 3 km od centrali (podobno)