Internet 8Gb/s z Funbox 10. Czy będę musiał na nowo przeprowadzić światłowód? Jak jest z Wi-Fi?

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 24
  • 0

Internet 8Gb/s z Funbox 10. Czy będę musiał na nowo przeprowadzić światłowód? Jak jest z Wi-Fi?

Przymierzam się do przejścia z netii  do orange na internet 8Gb/s i mam takie pytanie. Mam w PON podłączony internet i czy trzeba będzie znów przeprowadzać światłowód do mieszkania czy nie?

drugie pytanie czy funbox 10 da radę z wifi pokryć na 74 m2?

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@kaczor77napisał(-a)

Przymierzam się do przejścia z netii  do orange na internet 8Gb/s i mam takie pytanie. Mam w PON podłączony internet i czy trzeba będzie znów przeprowadzać światłowód do mieszkania czy nie?

Nikt na te pytania nie odpowie ci miarodajnie. Może tak, może nie. Różnie może być.

W idealnym świecie nie byłby na pewno ciągnięty nowy światłowód, tylko do tego gniazdka które jest zostałby podłaczony ONT właściciela sieci (chyba że to sieć Orange albo SI, to i to nie), a dalej Funbox 10 i tyle. Tenże Funbox 10 ma podobno tak wspaniałe WiFi, że powinien średnie mieszkanie pokryć bez problemu.

Ale YMMV. Zamów, to się przekonasz.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 428
  • 1541
  • 4

Internet 8Gb/s z funbox 10

Zbyt mało danych podałeś, aby odpowiedzieć na pytanie z Wi-FI, na pytanie odnośnie przeprowadzenia światłowodu nie odpowiem.

• 6
  • 24
  • 0

chodzi mi o wifi 5GHz i 6GHz

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@kaczor77  jeżeli na tych samych łączach to nie trzeba (z tej samej skrzynki). Funbox powinien dać radę z pokryciem.

• 6
  • 24
  • 0

A co lepiej mieć ipv4 czy ipv6 jak ktoś ma Playstation 5 i gra w multiplayer?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@kaczor77  ip4

• 8676
  • 35094
  • 293

Konsole Sony bez IPv4 nie działają, przynajmniej tak twierdzi ChatGPT.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 428
  • 1541
  • 4

Ogółem @Glut chyba pomylił internet mobilny z światłowodowem, bo nie trzeba mieć Orange VPN do PS5. Wystarczy usunąć prefix /ipv6 z loginu neostrady 

• 8676
  • 35094
  • 293

@kaczor77napisał(-a)

Nikt na te pytania nie odpowie ci miarodajnie. Może tak, może nie. Różnie może być.

W idealnym świecie nie byłby na pewno ciągnięty nowy światłowód, tylko do tego gniazdka które jest zostałby podłaczony ONT właściciela sieci (chyba że to sieć Orange albo SI, to i to nie), a dalej Funbox 10 i tyle. Tenże Funbox 10 ma podobno tak wspaniałe WiFi, że powinien średnie mieszkanie pokryć bez problemu.

Ale YMMV. Zamów, to się przekonasz.

• 6
  • 24
  • 0

ok ale muszę czekać do nowego roku bo wtedy mi sie kończy umowa.