zmiany w liście kanałów TV Orange 31.08.2026

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 44
  • 183
  • 0

Dziś już 20-ty, a u mnie ani maila, ani nie widzę jakichś zapowiedzi na stronie Orange.

Swoją drogą jestem ciekaw, czy pomarańczowi jakoś odpowiedzą na ofertę magentowych i ich 70 kanałów za darmo plus dodatkowych a la carte...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9963
  • 41927
  • 343

No ciekawe. Z tym że te za darmo to jednak jest bida - Orange daje podobny zestaw do każdego internetu "stacjonarnego" też niby za darmo. A tu jednak trzeba się zgodzić na nachalny marketing, to jednak nie jest całkiem "za darmo", płaci się danymi. Osobiście w życiu bym na coś takiego nie poszedł.

PS. Też nie dostałem żadnej informacji o zmianach w ofercie.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 35
  • 93
  • 0

A tu mnie podłamali, będzie brak: Polsat Comedy Central Extra, Comedy Central, a to sa kanały, które oglądam, co z tego, że nawrzucają kanałów dla dzieci i rzeczy, na które nie patrzę. Oj z tv to podupadają.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 53
  • 191
  • 3

Robiłem ostatnio porównanie ofert TV i mam wrażenie że nie tylko Orange podupada - po prostu dożyliśmy czasów takich jak w przypadku streamingów - część platform ma umowy na dystrybucję jednego contentu, część na inny. Nie znajdziesz kompletnej oferty która daje wszystkie kanały. Po prostu. Chyba że jest coś o czym nie wiem..

u mnie również brak informacji o zmianach - ale może to kwestia tego że mam w miarę nową umowę i już wiedzieli o końcu i nie mam to jako gwarantowanego kanału? Muszę sprawdzić.

• 9963
  • 41927
  • 343

Możliwe. Ja nawet sprawdzał nie będę. Nawet nie jestem pewien czy lista "ulubionych" mi się zmieni.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 35
  • 93
  • 0

Wiem, są ulubione, ale wcześniej w innych dekoderach (innego dostawcy) można było ułożyć sobie po kolei listę, a tu się nie da — to tez jest dla mnie poważny błąd i mogliby naprawić

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4429
  • 22199
  • 104

To nie jest błąd, tylko polityka firmy i dostawców sygnału, więc naprawiać nie ma czego.

• 9963
  • 41927
  • 343

@kamet68napisał(-a)

Wiem, są ulubione, ale wcześniej w innych dekoderach (innego dostawcy) można było ułożyć sobie po kolei listę, a tu się nie da — to tez jest dla mnie poważny błąd i mogliby naprawić

Odnosisz się do Multi? Zmiana kolejności jest możliwa, ale tylko poprzez stworzenie listy na nowo - o kolejności decyduje kolejność dodawania kanałów do listy. Tak przynajmniej słyszałem. Na pozostałych kolejność można zmienić prościej - zaznaczając i przesuwając kanał na liście. 

Nie da się natomiast zmienić numeracji, ta jest elementem całej umowy trójstronnej (numer jest negocjowany między dostawcą treści a Orange, a twoja zgoda na to jest implikowana po podpisaniu umowy). Technicznie oczywiście zmiana numeracji nie stanowi wyzwania, jest to wręcz banalne. Co jest ciekawe to gdzie naprawdę ta numeracja siedzi? Bo nie ma jej w strumieniu danych które dostaje dekoder. Są tam adresy serwerów lub grup multicast, nawet otwartym tekstem idą nazwy kanałów i EPG, ale nie ma numerów kanałów. Więc dekoder tę informację (mapowanie numerów do źródeł sygnału) zaciąga osobno z konkretnego miejsca. Ta komunikacja niestety jest szyfrowana, więc nie wiadomo skąd i co właściwie zaciąga. Szkoda.