- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
dekoder satelitarny nie działa bez liveboxa
Witam,
mam dekoder satelitarny od orange (sagemcom uhd88) który dotychczas działał podłączony do liveboxa 2.0 bez zarzutu. Jednak gdy chciałem podpiąć go w innym miejscu do routera Asus od innego dostawcy internetu, dekoder wyrzucał błąd S04.
Po wielu próbach próbowałem nawet zrobić serwer VPN w moim rodzinnym domu gdzie znajduje się livebox, i choć internet działał mi poprawnie na komputerze i miałem adres IP z neostrady to dekoder ciągle wisiał na "teście połączenia" (1/6). Próbowałem też ustawiać sobie DNSy od orange, z myślą że może orange ma jakieś swoje wpisy w dnsie któych nie ma żaden inny ale nic to nie zmieniło.
Czy istnieje jakaś możliwość żeby ten dekoder działał bez liveboxa, skoro używa go tylko do pobierania jakiś tam uprawnień z internetu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Od strony technicznej, dekoder musi być podłączony do LiveBoxa. Masz rację, jest to wykorzystywane do autoryzacji po stronie platformy TV od Orange. Problem jest taki, ze dekoder łaczy się z platformą i platforma sprawdza z jakiego IP łaczy się dekoder. Jeśli łączy się z innego IP niż tego które jest aktualnie przypisane do konta do którego jest przypisana karta w dekoderze, to jest brak autoryzacji. Poza tym, dekoder może próbować łączyć się z LiveBoxem niestandardowo korzystajac z jakichś specyficznych dla LiveBoxa opcji. Tak na prawde nie ma publicznie dostępnego sposobu komunikacji dekodera z siecią Orange, wiec wieszystko to są domysły, ale widzisz że np IP moze być sprawdzany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No ale ustawiłem VPN na routerze więc IP było takie samo jak na liveboxie.
Teraz coś tam ruszyło ale podgląd kanału było widać w menu serwisowym a normalnie już nie. Może coś jest walnięte w tym dekoderze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok, VPN VPNem, ale sam dekoder nie łaczy się już z LB. Przykładowo dekoder moze:
1. Wymagać zeby router miał adres 192.168.1.1
2. Wymagać, aby został przez DHCP mu przypisany adres z zakresu 192.168.1.107-192.168.1.117, bo inaczej blokuje dostęp
3. Wymagać autoryzacji pod adresem 192.168.1.1/cośtamdoautoryzacji <- jakiś skrypt dostępny na LiveBoxie.
Tak na prawdę zebyś wiedział co się dzieje to trzeba by zesniffować transmisję.