- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?
@_Artek_ Może coś w tym być, nie wpadło mi to od razu do głowy. Na przykład, tylko na niektórych kanałach, podczas dynamicznych scen wszystkie urządzenia w sieci generują wzmożony ruch przez co wypełniają tablicę stanów (brak RAMu) i router się zapycha. W zasadzie im szybsze łącze tym gorzej bo zostaje mniej przepustowości dla IPTV.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?
IMHO hipotezę że winny jest FB3 jako taki można spokojnie odłożyć do kategorii mitów. Mam FB3 i IPTV dość intensywnie testowałem obciążeniowo. Niezależnie co by się nie działo w LAN, niezależnie ile usług z internetu korzysta ani jakie pasmo zabiera, IPTV jest u mnie bez zarzutu.
Dopiero kiedy specyficznie w LAN ograniczę pasmo dla dekodera, mogę obserwować zakłócenia IPTV. Ale inne niż opisane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Z multinagrywarki może nie jest idealnie, ale jest dużo lepiej - akceptowalnie
@Samotnick co to znaczy coś namieszał? Nie pisz bzdur, ani rzeczy które nic nie wnoszą do wątku. Proszę przeczytaj pierwszy post, a dopiero później się wypowiadaj. Pisałem przecież, że był technik, zmieniałem 3 dekodery oraz przywracałem do ustawień fabrycznych. Przecież taka telewizja powinna działać z automatu, a nie przez jakieś "magiczne" ustawienia, o których nie wie nawet technik orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie denerwuj się, to był bardziej przytyk do mnie niż do Ciebie 😀.
Masz całkowitą rację, to powinno działać i nie mamy pojęcia czemu nie działa. Próbujemy po omacku dojść, ale w sumie nie mamy większych szans. Szkoda że @Mat który potwierdził problem w tamtym wątku był tak zdawkowy i niczym się w sumie nie podzielił.
Skoro przez unikast (multinagrywarka) jest lepiej, to znaczy że na dekoderze Stream 4k byłoby +/- OK, co mogłoby stanowić jakieś obejście problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@dskmareknapisał(-a)Pisałem przecież, że był technik
technik nie jest bogiem i często ma wiedzę skromniejszą od klienta. A już na pewno nie czyni audytu sieci usera,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@dskmarek Bardzo Cię przepraszam jeżeli tak odebrałeś mój post. To był sarkazm, bo zapewne jak Ty, mam już dosyć czytania teorii o konfiguracji, jakości sieci czy winie przewodów HDMI. Tobie @j131 dziękuję za podzielenie się uwagą o wpływie obciążenia sieci na odbiór IPTV.
Jeszcze prośba, sprawdź różnice w stosunku do TV Go. Tam jest bardzo duże opóźnienie obrazu więc jak zauważysz babole na telewizorze to możesz za kilkadziesiąt sekund porównać to na komputerze czy telefonie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnicknapisał(-a)@dskmarek Bardzo Cię przepraszam jeżeli tak odebrałeś mój post. To był sarkazm, bo zapewne jak Ty, mam już dosyć czytania teorii o konfiguracji, jakości sieci czy winie przewodów HDMI. Tobie @j131 dziękuję za podzielenie się uwagą o wpływie obciążenia sieci na odbiór IPTV.
Ok również sorry, niepotrzebnie się uniosłem. Nie skumałem sarkazmu. Rozwala mnie już ten temat. Miała być telewizja 4k ultra HD, a jest regres 10 lat wstecz. Oczywiście macie rację z tym technikiem, że pojęcie może mieć znikome. Niestety orange nie chce wymienić mi na stream.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakkolwiek to zabrzmi irracjonalnie, to na Twoim miejscu składałbym reklamacje do znudzenia. Skoro ktoś coś o problemie wie u operatora (a na to wskazuje post @Mat ), to jest jakaś szansa że takie działanie będzie jakiś sens miało.
Można spróbować idiotycznego obejścia: jeśli wymiana na Stream 4k miałaby pomóc, to podobny efekt powinieneś uzyskać pauzując kanał na momencik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@dskmarek Absolutnie się nie gniewam i w pełni podzielam Twoje racje. Użytkownik nie ma wpływu na pracę IPTV od strony routera. Wymiana dekoderów wskazuje, że i one prawdopodobnie nie są winne. Mógłbyś sobie zaszkodzić dodatkowym switchem czy podłączeniem przez WiFi ale i wtedy efekty byłyby inne.