- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z odbiorem częsci programów
Witam
Mam problem z odbiorem części programów. Większość działa ok, ale mam problemy z TVP1, Eurosport 2, Eleven Sport 3 i kilkoma innymi, które są w jakości HD. Z programami w SD nie ma problemu. Raz mi te programy odbiera bez zarzutu, potem nagle artefakty i brak sygnału przez kilka do kilkunastu minut. Ostatnio przechodziły wichury i pogorszyła mi się jakość sygnału (z 94% na 84%)... Problem może być więc z anteną... Chcę się dowiedzieć, czy to normalne, że tracę odbiór tylko część kanałów? I najważniejsze... Czy ten problem występuje tylko u mnie bądź inni też mają podobne trudności? Chodzi mi o okresowy zanik sygnału... Rozumiem artefakty, ale okresowo sygnał znika zupełnie...
Pozdrawiam
Robert
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@EEQTaki problem jaki opisujesz jest do przejrzenia cala instalacja jak kabel i ustawienia anteny.
Zobacz tutaj problemy z telewizja orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Specjalista takim sprzętem się nie posługuje. Już lepiej wezwać kogoś z odpowiednim miernikiem, wcale to nie musi być ustawienie anteny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Satlook Micro HD były trzy ostał się jeden sprawny. Konwertery są tak fachowo robione, że dostaje się do nich woda nie raz się z tym spotkałem, przetarty kabel lub niewłaściwie zarobiony F. Antena mogła dostać spadającym śniego-lodem z dachu lub może być mechanicznie uszkodzona z innego powodu. W zależności od rodzaju instalacji jeszcze urządzenia znajdujące się po drodze sygnału. Nawet miałem przypadek bardzo znacznego wzrostu tłumienia kabla po niecałym roku położenia. I jeszcze są przypadki zakłócenia sygnału sat. Także ustawienie anteny nie zawsze jest przyczyną problemów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Talerz ustawiałem takim właśnie tanim finder'em. Po ustawieniu miałem siłę sygnału 70% i jakość 96%. Po wichurach spadła siła do 60% i jakość do 84%. Instalacja (kable) ma przeszło dziesięć lat i na mój gust tuż po ustawieniu już coś było nie do końca ok, bo miałem czasami artefakty na Eurosporcie. Konwerter kupiłem pół roku temu i niby był nowy i sprawny...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@EEQ, miałem to samo u siebie z TV SAT. Poprawiło się po kilku zabiegach. Jest opcja na szybko i opcja dłuższa.
Opcja "na szybko":
- Wykręć złącza przy konwerterze i pryśnij WD40 we wtyczki i gniazda, wkręć spowrotem
- Jak masz przy dekoderze dwa złącza antenowe to zamień kable ANT 1 z ANT 2.
Opcja "trochę więcej roboty":
- Wykręć złącza antenowe od strony konwertera
- Skróć kabel o 2-3 cm i zarób na nowo końcówki
- Pryśnij WD40 w złącza w konwerterze
- Wykręć i zarób na nowo złącza przy dekoderze
- Zamień miejscami kable ANT 1 z ANT 2
U mnie opcja "na szybko" przywróciła ponownie możliwość oglądania niektórych kanałów w HD. Szczególnie pomogła opcja zamiany złącz anteny 1 i 2 (dekoder z opcją nagrywania w tle).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdziłem przed chwilą i ku mojemu zdziwieniu moc sygnału powróciła do 74%, a jakość do 93%. Ale nadal nie mam TVP1 HD, Eurosportu 2 HD i Eleven Sport 3 HD. Zmieniłem wejścia na dekoderze. Najpierw nie było programów, potem wróciły, ale są artefakty. Potem sygnał znowu znika...
- « Poprzedni
- Następny »