Nie działa TVP 1 i TVP sport w trakcie meczu.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 28
  • 0

Tak jak w temacie – korzystam z telewizji satelitarnej. Gdy transmitowany jest jakiś ważny mecz (np. reprezentacji czy LM), przestają działać mi tylko dwa kanały: TVP 1 i TVP Sport. Zawsze pojawia się komunikat: „Odbiór kanału może być utrudniony przez warunki pogodowe”.

Problem zaczyna się zazwyczaj około 30 minut przed transmisją, a kanały wracają do normy i działają normalnie mniej więcej 15 minut po zakończeniu meczu. Co ważne, w czasie występowania usterki wszystkie inne kanały działają bez zarzutu.

Na infolinii kazali mi wymienić dekoder na nowszy, ale nic to nie pomogło. Był też technik, ale on również nie wie, dlaczego tak się dzieje.

21 ODPOW. 21

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Masz TV DTH od Orange?

• 6
  • 28
  • 0

Tak.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 12096
  • 123

Cześć @PiotrT22 

Jeśli tylko kanały TVP1  i TVP Sport  nie działają w czasie meczu w usłudze satelitarnej a inne kanały działają poprawnie to wygląda na to, że są problemy z transponderem. Oba kanały są nadawane na tych samych pasmach częstotliwości czyli 11449 MHz na satelicie Hot Bird 13°E. Znalazłem taką informacje na stronie Sat Kurier że w czasie meczu Polska- Litwa również były problemy z odbiorem tych kanałów. Przyczyną tych problemów była awaria sprzętu nadawczego lub błędna konfigurację stacji. Przypuszczam że przyczyną mogło być też obca ingerencja w łącza satelitarne 

Informacje o tych problemach znajdziesz w tym linku https://satkurier.pl/news/246710/awaria-sprzetu-nadawczego-a-nie-atak-eutelsat-o-problemach-tvp.html

Pozdrawiam 🙂

• 2842
  • 12100
  • 74

@PiotrT22 SNR spada do 0 podczas meczu, czy sygnał jest, ale nie dekoduje?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Masz dobre parametry anteny na transponderze, gdzie są kanały TVP 1 i TVP Sport? Jeszcze jakbyś mógł podać parametry transpondera, gdzie jest TVN

• 6
  • 28
  • 0

@atlas_cudow 
Z tego co pamiętam (bo dzwoniłem na infolinię w trakcie trwania meczu i sprawdzałem to z konsultantem), siła/moc sygnału wynosiła 50%, a jakość 100%. Czyli sygnał fizycznie jest, ale dekoder go nie przetwarza.

• 6
  • 28
  • 0

@deest 

Sprawdziłem przed chwilą parametry na obu transponderach (w momencie, gdy wszystko działa poprawnie):

• TVP 1 / TVP Sport: Siła 45%, Jakość 100%
  • TVN: Siła 55%, Jakość 100%

W trakcie trwania usterki (podczas meczu) nie sprawdzałem TVN.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Szczerze - ciężki problem. Możliwym winowajcą jest FEC, ale nie sądzę. Sprawdź następnym razem (sądzę, że za tydzień bo LM) kanały: AMC HD, CANAL+ Dokument HD, CANAL+ Sport 3 HD, CANAL+ Sport 4 HD, CANAL+ Sport 5 HD, Cinemax HD, Novelas+ HD, Romance TV HD, TVP1 HD, TVP Dokument HD, TVP Sport HD (nie musisz wszystkich ale wybierz kilka)

• 2842
  • 12100
  • 74

Wg tej stronki FEC to 3/4 czyli lepiej nie będzie. A przyszłości może być tylko gorzej.

https://www.sat-charts.eu/service,130E,TVP-1-HD,11449H27500,15067.html

Odnośnie samego problemu to 50,% sygnału, gdzie dekodery zwykle mają tendencję do zawyżania, to słaby wynik..  Zacznij od ustawienia anteny i konwertera. Osiągnij min 75% . Bez tego ciężko będzie cokolwiek zrobić więcej. Ogólnie cud, że ta telewizja Ci działa.