- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam problem z odbiorem części kanałów - czy to kwestia anteny satelitarnej?
śnieżku trochę spadło dziś. Najpewniej już stopniał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telewizja satelitarna
Jeżelj faktycznie śnieg zalepił antenę, czy konwerter, to mogło by pogorszyć odbiór programów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telewizja satelitarna
Topniejący śnieżek ma też tendencję do robienia zwarć w nieszczelnych połączeniach koncentryków.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telewizja satelitarna
Mam ten dekoder i antenę 80 i jeszcze nigdy mi śnieg nie pogorszył odbioru w tak drastyczny sposób, choć czasami zalegał na antenie i konwerterze dopóki się nie stopił 🙂
Ale generalnie to my przecież nie wiemy, czy kolega ma ten problem od wczoraj czy od dawna?
@dudi44- od kiedy te problemy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telewizja satelitarna
Od paru dni. Niedawno zmieniałem dekoder. Przez dwa tygodnie było dobrze. A teraz przez chwilę jest dobrze ale przez dłuższy czas źle. I to niezależnie od warunków pogodowych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telewizja satelitarna
No to śnieg możemy wykluczyć 😉
Ja też kiedyś zmieniałem dekoder, z TVBox na ten UltraBox i nie miałem takich efektów. Bez pomiarów na miejscu będzie ciężko coś ustalić...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telewizja satelitarna
Mogą jeszcze występować przeszkody przed anteną, np. drzewa, krzewy. Miałem kiedyś sytuację, że znajomym powoli zaczynały ginąć kanały. Okazało się, że przed anteną posadzili tuję, która urosłą na tyle wysoko, że zaczęła zasłaniać talerz satelitarny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telewizja satelitarna
@dudi44 Jesli są problemy z sygnałem, to trzeba wezwać fachowca by sprawdził instalacje i ustawienie anteny, bywa że silny wiatr ją minimalnie przestawi i już jest gorzej 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @dudi44
Przypuszczam że problemem braku części kanałów moze być przestawiona antena satelitarna. Przy silnych wiatrach to częsta przypadłość. Proponuję ponownie ustawić antenę satelitarną. Możesz to zrobić samemu lub zlecić to specjaliście. W tym linku w pkt 3 masz instrukcje Jak ustawić antenę? https://www.orange.pl/omnibook/montaz-i-ustawienie-anteny-satelitarnej#
Jeszcze myśle o zaśniedziałych połączeniach na złączu antenowym od strony konwertera. Jeśli masz dostęp do anteny satelitarnej to spróbuj:
- wykręcić złącze antenowe od strony konwertera,
- skrócić kabel o 2-3 cm i zarobić na nowo końcówki
- spróbuj prysnąć WD40 w złącze w konwerterze,
- wykręć i zarób na nowo złącze przy dekoderze,
- oraz zamień miejscami kabel antenowy z wejścia antenowego nr 1 na wejście nr 2
Natomiast jeśli te powyższe wskazówki nie pomogą to przyczyną będzie uszkodzony konwertera anteny satelitarnej i wtedy trzeba będzie go wymienić na nowy
Daj znać czy coś pomogło 🙂
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCDnapisał(-a)
@dudi44 Jesli są problemy z sygnałem, to trzeba wezwać fachowca by sprawdził instalacje i ustawienie anteny, bywa że silny wiatr ją minimalnie przestawi i już jest gorzej 😎
Potwierdzam, też tak kiedyś miałem że minimalnie antena się przestawiła i tylko niektóre kanały (pasma) zaczęły mieć gorszą jakość sygnału.