Jakość obrazu Orange IPTV

ROZWIĄZANE

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 3
  • 0

Przeszedłem z upc do orange i byłem załamany jakością obrazu.Było to miesiąc temu . Na zarządzalnym switchu sprawdzałem przesył na konkretne porty. wtedy transfer był rzędu +- 8mbitów.

Jakoś tydzień temu faktycznie obraz uległ poprawie -wiecej detali itd. teraz jak sprawdzam na portach to transfer jest rzedu 16-18mbitów.Wiem że to jest bardzo ogólne stwierdzenie poziomu streamingu ale wygląda na to ze orange podniósł bitrate

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Nie wydaje mi się żeby bitrate miał tu cokolwiek do rzeczy. W każdym razie rzecznik operatora utrzymuje że bitrate w IP TV jest stały, 8Mbps. Zgadza się to także z moimi obserwacjami, acz dość wyrywkowymi.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 421
  • 1497
  • 1

Ostatnio obserwuję znaczną poprawę jakości obrazu w ofercie telewizyjnej IPTV. 

Naprawdę przyjemnie się teraz ogląda telewizję w Orange.

Porównałem z satelitarnym Polsatem i w Orange jest na tyle dobrze, że nie zamierzam rezygnować z usługi pomarańczowego operatora.

• 8678
  • 35100
  • 293

@Praziomeknapisał(-a)

Ostatnio obserwuję znaczną poprawę jakości obrazu w ofercie telewizyjnej IPTV. 

Naprawdę przyjemnie się teraz ogląda telewizję w Orange.

Porównałem z satelitarnym Polsatem i w Orange jest na tyle dobrze, że nie zamierzam rezygnować z usługi pomarańczowego operatora.

Wygląda wręcz tak, jakby bitrate się poprawił, ograniczone testy które wykonałem sugerują, że teraz momentami jest powyżej 10Mbps. Ciekawe czemu się tym nie chwalą? Może tylko nam się zdaje?

• 421
  • 1497
  • 1

@j131  już jedną nogą byłem w Canal+ dla paczki C+. Ostatnim krokiem było sprawdzenie jak działa instalacją satelitarna i jak wygląda jakość na satelicie. Podpiąłem dekoder Polsatu i jak zobaczyłem obraz stwierdziłem, że Orange naprawdę dobrze wygląda i nie ma czego się czepić. Wycofałem na razie rezygnację z paczki C+ w Orange I na razie nie planuję zmiany na innego operatora telewizji

Nie wiem co oni zrobili, ale tak dobrej jakości dawno nie widziałem w telewizji, poza naziemną. Sportowe kanały śmigają elegancko.

Żeby to nie były tylko jakieś testy, ale na stałe.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

@Praziomek  Oceniłeś kanały C+ na podstawie dekodera polsatu ? To tak, jakbyś powiedział, że nie kupisz Mercedesa, bo źle ci się jeździło Tico 🙂

• 421
  • 1497
  • 1

Nie kanały C+ tylko ogólnie jakość na kanałach nadawanych satelitarnie.

Sam dekoder chyba nie poprawia jakości a operatorzy sat mają podobne źródła dosyłu. 😉

• 2843
  • 12105
  • 74

Z satelity masz lepszą jakość niż IPTV, ale z korekcją  błędów FEC w ostatnim czasie jest coraz gorzej (szczególnie  w C+) . Czy sam dekoder wpływa na jakość? Tak wpływa i różnica jest widoczna gołym okiem.  

Dla przykładu: 

U rodziców mam kartę TNK w starym Nbox. Obraz jest naprawdę fajny.  W drugiej lokalizacji mam też TNK, ale jakimś chińskim dekoderze OpenBox coś tam... Aż oczy bolą.. serio nie da się tego oglądać. 

Inny przykład Dekoder CP Evobox coś tam... Obraz jest po prostu straszny.  Ja mam Moduł CI (C+) bezpośrednio w TV i jest naprawdę dobrze... 

Nie operuję tu bitrate bo już nie pamiętam ile tam było, ale jak bardzo Cie to interesuje to mogę uzupełnić te dane... 

• 8678
  • 35100
  • 293

@atlas_cudownapisał(-a)

Z satelity masz lepszą jakość niż IPTV

...

To jest zdanie dość kontrowersyjne. W obu przekazach liczy się sprzęt, warunki i jakość wyjściowego sygnału.

Mnie satelita nie odpowiada, bo za dużo z tym zabawy - ustawianie anteny, poprawianie po sztormie, odśnieżanie kiedy ją śnieg zasypie. To nie dla mnie.

Lata temu, przed decyzją o przejściu z NC+ SAT na Orange IPTV, przez miesiąc porównywałem oba sygnały na tym samym TV i nie dostrzegłem żadnej oczywistej różnicy, przynajmniej w typowych warunkach. Od tego czasu jakość sygnału IP TV od Orange zmieniała się co prawda, ale w tej chwili jest nawet lepiej niż było wtedy - tego jestem pewien. 

Oczywiście sprzęt satelitarny też można taki mieć, żeby większość utrudnień pokonać. Jednak teza że na końcu obraz będzie zawsze lepszy z SAT niż z IP TV jest jednak trochę arbitralna: trzeba by porównać parametry obu strumieni i to na tych samych kanałach. No niestety dla IP TV tego nie ma, a wbrew pojawiającym się czasem opiniom, widać że Orange modyfikuje przekaz, nie wysyła dokładnie tego co dostaje od dostawcy treści. Jeśli przy TV SAT tak się nie dzieje (nie wiem tego), to co do zasady masz co prawda rację, ale i tak dla klienta może to nie mieć znaczenia (bo nie widać różnicy).

• 2843
  • 12105
  • 74

Parametry sygnału sat mam dość precyzuje i mogę je po prostu podać dla kilku kanałów. Jeżeli chodzi o IPTV to mam w rodzinie 2 dekodery od Orange.  Na filmach jest naprawdę dobrze, ale ostatnio oglądaliśmy jakiś koncert i to była masakra.  Na sat nigdy nie obserwuje takich mazów na ekranie.  Co to montażu samej anteny to oczywiście, że talerz na kominie jest uciążliwy. Szczególnie w zimę, kiedy potrafi go zasypać i mamy no signal;)