Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dekoder sagemcom WHD 80 z routerem alcatel

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

witam mam dekoder sagemcom WHD 80 jest możliwość połączenia go i innym modemem niż Livebox?

5 ODPOW. 5
Anonim

Nie dotyczy

@lachim1989, regulaminy Orange dosyć jasno mówią o warunkach świadczenia usług.  Ale, na ile jestem w stanie, na tyle mogę Ci pomóc. Standardowo w Orange wykupione usługi mają działać zgodnie ze specyfikacją podłączeń w usługach.

schemat.PNGWHD 80.PNG

Ale wiem, że kto się technicznie orientuje bardziej, to szuka rozwiązań dla siebie. Oto jedno z nich skopiowałem, cytuję:" Mam stary router od Netii Asmax AR 1004g i w nim wyłączyłem tylko DHCP, podłączyłem i działa elegancko telewizja (czyli jest "przezroczysty" dla dekodera i tv działa).
Niestety nie z każdym routerem jest tak prosto. Podłączyłem TP-Link TL-WR740N, wyłączyłem DHCP, wszystkie firewalle i nie działa ;/.
W tym starym temacie ktoś napisał, ze mu działa tv na bardzo podobnym modelu do mojego tp-linka, więc podejrzewam, że to kwestia odpowiednich ustawień routera.
Chodzi głównie, żeby ktoś kto się na tym zna porównał specyfikację routera Asmax AR 1004g i napisał co on ma za funkcje, że telewizja przez niego działa, a w tym TP-Linku nie chce działać.
Już sobie poradziłem.
Trzeba zainstalować specjalny soft "OpenWrt" w zależności jaką masz wersje routera: https://wiki.openwrt.org/pl/toh/tp-link/tl-wr740n
Ja mam v.4.23 więc zainstalowałem taki..... openwrt-ar71xx-generic-tl-wr740n-v4-squashfs-factory.bin
Pobrałem stąd (tutaj też jest instrukcja jak to zainstalować - po angielsku).
https://phobosk.wordpress.com/2012/10/21/how-...er-into-a-fully-functional-one-using-openwrt/ . Normalnie zainstalowałem przez przeglądarkę w ustawieniach routera: “System Tools → Firmware Upgrade”. Wszystko bez problemu. Nic nie zmieniałem i telewizja Orange TV działa!. "
I drugi podobny do tego z linka https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1889348.html -poczytaj.

Anonim

Nie dotyczy

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

Aha ale z moim modemem Alcatel y800 coś słabo mu się współpracuje masakra

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 113
  • 71
  • 7

Z IPTV teoretycznie też powinna być możliwość ale raczej przez ETH.

Na starych modemach typu Livebox 2.0 było łatwiej ponieważ tam był dedykowany port do IPTV. Działał on jakby w trybie bridge i STB dostawał IP z innej klasy adresowej niż z DHCP modemu.

U mnie adres IP w dekoderze zaczynał się od 10

Wtedy własnym modemie (odpowiednim) należało zrobić forward na odpowiednie VPI/VCI i dekoder działał.

Kilka ładnych lat temu rozpisywali się o tym na elektrodzie. Na pewno niektóre modemy FRITZ!Box miały taką możliwość.

Właśnie sprawdziłem w menu swojego FB 2.0 i VPI/VCI dla IPTV są takie same jak kiedyś: 8/38 i 8/39.
Problemem jest jednak WiFi - tak mam teraz podłączony STB.
W menu STB widzę przydzielony adres 192.168.1.15 czyli z DHCP FB 2.0.

Natomiast w menu FB 2.0 jest gorzej:

WHD80.png

To raczej zamyka drogę do połączenia IPTV przez WiFi z innym routerem.

Chyba, że da się utworzyć odrębną sieć WiFi na routerze i tam przekierować odpowiednie VPI/VCI i z tak utworzoną siecią połączyć STB...

Zespół Nasz Orange
  • 1125
  • 8117
  • 81

cześć @lachim1989Emotikon: Szczęśliwy
Czy udało Ci się skonfigurować dekoder z routerem? Ewentualnie, czy któraś z powyższych odpowiedzi była dla Ciebie wyjątkowo pomocna? Jeżeli tak, to zachęcam Cię do jej oznaczenia jako rozwiązanie. Ułatwi to innym użytkownikom odnalezienie właśnie Twojego tematu i szybsze rozwiązanie problemu Emotikon: Szczęśliwy

Pozdrawiam,
Rafał