- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dekoder, aplikacja i multiroom, zmiana urządzeń
Pisaliśmy tutaj o działaniu aplikacji Orange TV. Od tego czasu wiele się zmieniło. Otóż aplikacja jeśli chcemy mieć ją jako drugą działa na zasadzie Multiroom i jest to płatne 15 zł. Każdy następny dekoder czy aplikacja to następny Multiroom. Chyba można rozszerzyć do czterech. Ja jednak nie o tym. Wiedziałem że można zmieniać w ramach multiroom korzystanie z aplikacji do trzech urządzeń, czyli chcę odbierać na TV usuwam urządzenie w tym przypadku stick, a uruchamiam na TV i na odwrót, ale uwaga można tak zrobić tylko trzy razy w miesiącu. Za czwartym zostawia cię na sprzęcie na którym zdeklarowane było ostatnio. Następnych zmian sprzętu można dokonać w kolejnym miesiącu. Mnie to właśnie spotkało. Robiłem jakieś doświadczenia, chciałem coś sprawdzić i tak sobie przechodziłem z TV na box, aż tu koniec trzy razy i zostawiło mnie na telewizorze. Z apki korzystam na Google TV Streamer, na TV przez dekoder. Dobrze że zostało kilka dni. Od kwietnia znowu się odblokuje. Całe szczęście że mam jeszcze Play Now i Canal+ bo bym był załatwiony. Takie oto sztuczki stosuje Orange. Jeśli korzystam z jednego Multiroomu na konkretnym sprzęcie to nie powinno być ograniczeń czy odbieram przez apkę na TV czy przystawce.Jednocześnie nie ma możliwości odbioru na dwóch więc po co ograniczenia do trzech zmian? Czasem trudno ich zrozumieć.
------------------------------------------
Temat wydzielony z tego
Mikołaj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pakiet Extra TV, aplikacja Orange TV, dekoder i multiroom
Według
@janio1napisał(-a).Jednocześnie nie ma możliwości odbioru na dwóch więc po co ograniczenia do trzech zmian? Czasem trudno ich zrozumieć.
Z moich obserwacji właśnie jest a raczej była, miałem dwa urządzenia i na obu mogłem oglądać kanały, bez usługi multiroom bo to sprawdzałem na telewizji w ramach wykupionego internetu mobilnego 5G
Na urządzeniu A odpalony kanał 1
Dodaje kolejne urządzenie B, aplikacja pyta czy wymienić, potwierdzam, oglądam kanał 2
Na obu urządzeniach kanały działają na urządzeniu B zmieniam kanały, na urządzeniu A w momencie przełączenia kanału dostaje pytanie czy zmienić urządzenie 🙂
Więc jak komuś to nie przeszkadzało to mógł spokojnie korzystać na kilku urządzeniach - ja testowałem tylko na 2
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Apka to unicast. Iwu 200 to multicast. Mogę mieć apkę w telewizorze + UWU 200 podpięty do telewizora testowo jako multiroom?
Chyba najlepsza opcja gdybym chciał przetestować apkę podpisując cyrograf?
Na razie jestem na nieokreślonym i z IWU 200
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
testowo? raczej nie, musisz wykupić multiroom. Skoro masz na nieokreślony to raczej nie przetestujesz aplikacji, ona jest dostępna dla nowych ofert
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na multiroom chyba nie ma 2 letnich umów? Jak będzie apka dobrze śmigać zrezygnuję z IWU 200. Taki mam plan przy ewentualnym aneksie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
z tego co się dowiedziałem na czacie to mając starą umowę nie mogę mieć multiroom z aplikacją. Tylko nowe umowy to mają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Według mnie, a podpisałem nową umowę na dwa lata ze Start TV i Extra TV żeby oglądać TV przez aplikację nie trzeba mieć Multiroomu. Multiroom należy wykupić do kolejnego urządzenia np. zdecydowaliśmy się na dekoder do jednego TV i chcemy aplikację do drugiego lub boxa wtedy obowiązuje Multiroom. Kiedyś aplikacja w czasie tzw testów była bez opłat. Obecnie obowiązuje na każdy następny dekoder czy aplikację wykupienie Multiroom.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Praziomeknapisał(-a)Apka to unicast. Iwu 200 to multicast. Mogę mieć apkę w telewizorze + UWU 200 podpięty do telewizora testowo jako multiroom?
Chyba najlepsza opcja gdybym chciał przetestować apkę podpisując cyrograf?
Na razie jestem na nieokreślonym i z IWU 200
Ja bym sformułował pytanie inaczej. Czy byliby skłonni wymienić ci IWU200 na Duo bez zmiany umowy, na tym co masz. Odpowiedź na to pytanie trochę by wyjaśniła. W mojej kompletnie niczym niepodpartej interpretacji: jeśli tak, to Duo może zastąpić IWU200 w starych umowach i pewnie działać w trybie multicast (czyli funkcjonalnie byłby raczej następcą Multi), a jeśli nie to jest bezpośrednim następcą Stream 4k i nie potrafi działać w trybie multicast. Oczywiście dopóki ktoś tego nie zweryfikuje eksperymentalnie, to nic na pewno nie wiadomo, bo wszak Stream 4k do starych umów dawali i działa on tam w trybie unicast, zupełnie tak samo jak apka w nowych umowach. Jedynie matryca wymiany sugeruje funkcjonalność, ale to bardzo słaba przesłanka. Nazwa sugeruje że może mieć dwa tryby pracy, ale to już spekulacja wzięta z powietrza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z tego co wywnioskowałem zadając pytanie i dostając odpowiedź od AI to ten dekoder ma pracować jako multicast przy odbiorze na żywo przez IPTV i jako Unicast przy odbiorze np VOD, Netfliks. Dekoder jest oparty na Androidzie TV więc może odbierać kablowo i internetowo. Wydaje mi się że to jest sensowne. Też gdzieś czytałem że ma zastąpić Stream 4K i działać jako multiroom, czyli unicast, ale po danych technicznych raczej wygląda to na normalny dekoder i może działać jako multicast. Tu jest coś na jego temat https://satkurier.pl/news/249873/dekoder-4k-duo-z-android-tv-14-w-orange.html
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
AI nic na jego temat nie ma prawa wiedzieć, więc tym można spokojne się nie sugerować. A konfabulacje na temat VOD czy Netfliks są bez sensu, bo to są wszystko serwis streamingowe, nie mogą działać w trybie multicast - nie ma to zresztą żadnego związku z IP TV Orange, a o tym tu mowa. Nie ma czegoś takiego jak "normalny dekoder" - każda aplikacja może, jeśli ją odpowiednio skonfigurować, korzystać ze strumienia danych multicast, to nie jest nic szczególnie trudnego. Tyle że sygnał IP TV w tej technologii jest dostępny tylko na łączach stacjonarnych, i to takich, na których Orange świadczy usługę. Więc to nie jest tylko (w ogóle?) kwestia dekodera. Bez problemu mogę sobie wyobrazić że apka na TV też mogłaby korzystać z multicast. Nie wiadomo dlaczego tego nie robi. Także kwestia "multiróm czy nie multiróm" jest czysto nomenklaturowa - z technicznego punktu widzenia nie ma czegoś takiego jak "dekoder główny" i "dekodery dodatkowe" - każdy działa po swojemu, tak jak wynika z jego konfiguracji. Żeby w ogóle działać dekodery autoryzują się w Orange, względem konta klienta i stosowną konfigurację przyjmują, taką jaką operator dla danej konstelacji usług i sprzętu przewidział. Matryca wymian dekoderów (który może być tylko dodatkowym a który może być jedynym) nie jest uwarunkowana technicznie tylko marketingowo i raz że się zmienia a dwa że nie wiadomo czym się Orange kieruje przy jej tworzeniu. Podejrzewam że to motywy bardzo pragmatyczne i wynikające z polityki sprzętowej firmy, a nie z uwarunkowań technicznych. Ponieważ Operator w swojej nieskończonej mądrości uznał, że jesteśmy zbyt głupi i nierozgarnięci żeby nie zrobić sobie krzywdy taką wiedzą, to nie dzieli się nią z nami i póki ktoś nie sprawdzi osobiście i się nie podzieli, to nic pewnego o działaniu tego cuda wiedzieć nie będziemy. Jak się wkurzę to wykupię dodatkowy, drugi "multiróm" i sprawdzę (jeśli tylko zechcą mi go dać do "starej" umowy).
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »