Wspieranie telefonów z VoLTE przez Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@olko52 Ten Typ Tak Ma. W takim razie możesz założyć pomysł na poprawienie obsługi VoLTE w tym modelu.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@olko52I tu sedno sprawy: inny operator może mieć inny zasięg, bo ma bliżej (czy inaczej ustawione panele BTS-a)...i cały test..................

Warto wziąć telefon, podjechać bliżej i zweryfikować jakość połączeń w dobrym zasiegu.

Może to martwa strefa, lub granice dwóch anten (paneli na Twoim BTS-ie) ? Może obciążenia czy zakłócenia nadajnika? Tego się nie dowiemy-tylko testy i jeszcze raz testy

• 2928
  • 13882
  • 129

@agat13 Skoro telefon zestawia połączenie w VoLTE to, tak jak dla VoWiFi, spełnione są warunki minimalnej siły sygnału. Zreszta @olko52 wykonywał również testy przy pomocy smartfona.

• 15594
  • 64172
  • 825

@SamotnickZgoda, ale skraj zasięgu będzie się objawiało pogorszeniem jakości poprzez utratę-zmianę parametrów zasięgu. W przypadku przeskoku pomiędzy antenami BTS-a bedzie podobnie...

Smartfony mogą mieć inne panele odbiorników i mogą służyć porównawczo (nawet cena sprzętu na to wskazuje znając oszczędności producentów)

• 2928
  • 13882
  • 129

@agat13 Może autor rzeczywiście jest w pechowym miejscu jeżeli chodzi o zasięg. Z tego co udało mi się znaleźć minimalna siła sygnału do prawidłowego działania VoLTE to przedział -120 do -110 dBm, czyli tyle ile @olko52 podał. Z drugiej strony, skoro zasięg 3G daje mu rozmowy w świetnej jakości, to po wyłączeniu 3G w to miejsce wejdzie LTE i kłopoty z VoLTE powinny zniknąć.

• 15594
  • 64172
  • 825

@SamotnickZgoda, ale o wejściu zamiast 3G tego LTE na tej częstotliwości raczej ni widu, ni słychu...

• 2928
  • 13882
  • 129

@agat13 Nie bój, nie bój. Jemu też przełączą.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1551
  • 5

Podpinam się pod temat. Gdzieś słyszałem, że po zakończeniu wyłączenia sieci 3G ma być jakieś "ułatwienie" wsparcia Volte. Ja mam telefon Huawei nova y90 który owszem nie jest na liście i nie ma volte. Próbowałem też robić reset ustawień volte przez konsultanta na czacie chyba z 3 razy i volte jest włączone ale mój telefon nie obsługuje. Sąsiedni telefon huawei nova y70 jest na liście więc pewnie wspiera. Na pewno nie jest zepsuty telefon ponieważ Volte Play działa. Pytanie moje czy po zakończeniu wyłączania 3G Orange coś poprawi z IMS ? Czy może jest inne rozwiązanie na to ?

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1551
  • 5

@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)
Próbowałeś https://github.com/kyujin-cho/pixel-volte-patch/releases/download/1.2.8/dev.bluehouse.enablevolte.ap...
?

Mam tylko takie coś 

Screenshot_20250414_121332_dev.bluehouse.enablevolte.jpg

* Poprawiłem czytelność wpisu - Wiktor