VPN statyczny router zte mf 258

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 8
  • 12
  • 0

Witam serdecznie. Mam problem z konfiguracją vpn w telefonie iphone se. Po poprawnej instalacji profilu sieć komórkowa przełącza się na 3G, gdzie bym nie był, choć w ustawieniach tel. odhaczone jest LTE. Po odinstalowaniu profilu VPN sieć wraca do normy czli wskakuje LTE. Czy mamy na to jakąś radę? Pozdrawiam Patryk.

12 ODPOW. 12

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Co to za VPN? U mnie OpenVPN, Cloudflare czy Vanish pracują z trybie LTE. To przełączenie na 3G następuje na routerze?

• 8
  • 12
  • 0

Przepraszam, zapomniałem napisać że z orange za 20zł

• 2928
  • 13882
  • 129

Tobie chodzi o uzyskanie publicznego adresu IP na routerze za pomocą usługi Orange VPN?

• 8
  • 12
  • 0

Na routerze mam niby dobrze skonfigurowane i LTE jest więc skąd te 3G to nie wiem.

vpn.static.pl usługa orange

• 2928
  • 13882
  • 129

W takim razie nie wiem po co piszesz o telefonie? Działa Ci ten profil/nie działa/czy działa ale router nawiązuje połączenie tylko w trybie 3G?

• 8
  • 12
  • 0

tak ogólnie chodzi o to że po instalacji profilu VPN ze strony orange.pl/vpn i uruchomieniu usługi sieć wchodzi mi na 3G i nawet nie wiem czy mam ten dostęp do domu bo nawet neta w tel. nie mam.

Jeżeli w domu mam LTE to skąd te 3G na tel.?

• 2928
  • 13882
  • 129

Usługa Orange VPN konfigurujesz wyłącznie na routerze. Zakładasz nowy profil połączenia i po rozłączeniu i połączeniu z siecią powinieneś mieć na routerze publiczny (w Twoim przypadku również statyczny) adres IPv4. Dopiero potem możesz zastanowić się jak z telefonu uzyskać dostęp do swojej sieci domowej.

• 8
  • 12
  • 0

tak mam zrobione. Serwisant orange powiedział że ustawienia w routerze mam poprawne 

• 2928
  • 13882
  • 129

@capselnapisał(-a)

tak mam zrobione. Serwisant orange powiedział że ustawienia w routerze mam poprawne 

To uruchamiasz na routerze (jeżeli ma taką funkcję) lub w swojej lokalnej sieci serwer VPN do którego będziesz się łączył z zewnątrz. Możesz również skorzystać z przekierowania portów na routerze lub funkcji DMZ aby uzyskać dostęp z zewnątrz do konkretnego urządzenia w swojej sieci.