RCS nie chce się połączyć, problem z weryfikacją numeru

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 68
  • 532
  • 0

@driftking0693, oczywiście możesz uznać to za zbieg okoliczności, ale ja po walce z aplikacją "Wiadomości Google", czyszczeniu danych i pamięci podręcznej oraz wylogowywaniu się z RCS na stronie wskazanej przez Google, a także przez Czat Flex wykonaniu resetu ustawień sieciowych, dopiero po tym co napisałem wcześniej, odzyskałem w ciągu godziny od wprowadzonych zmian ponowny dostęp do RCS.

Wiem, że można bez logowania korzystać z RCS, sam tak mam na innym telefonie i numerze, jednak na zalogowanym koncie z innym urządzeniem i numerem, gdzieś miałem jakiś problem, który to został w ten sposób dopiero rozwiązany.

Dla mnie to przypadkiem nie było, bo po ponownej weryfikacji urządzenia i numeru, komunikatu o dodaniu numeru do mojego konta, ruszyły też Czaty RCS.

Pozdrawiam.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3785
  • 17353
  • 95

Z tego co kiedyś słyszałem, to Samsungi i inne podobne , w których setup jest realizowany za pomocą aplikacji "Usługi operatora" nie muszą wiązać konta google z RCS. Pixele nie mają tej aplikacji (usług operatora), a jej rolę przejmuje natywnie konto Google i system operacyjny. Dlatego są pewne różnice i w przypadku Pixeli warto jednak sprawdzić te listę numerów przypisanych do konta. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 35
  • 75
  • 2

Zrobiłem tak jak mówiliście, usunąłem numer, wyłączyłem i włączyłem weryfikację telefonu i nic. Już chyba straciłem nadzieję, że to kiedykolwiek zacznie działać. ☹️

A powiedzcie mi, gdy wchodzicie w *#*#4636#*#* w opcji informacje o telefonie, w numerze telefonu macie po UICC: swój numer telefonu? Bo ja mam tylko po IMS. A w telefonie żony w Motoroli ma swój numer po UICC jak i po IMS. Może w tym jest jakiś problem? 

• 3785
  • 17353
  • 95

Ile masz kont Google na telefonie? Jeżeli więcej niż jedno, to czy używasz konta głównego w aplikacji Google Messages?

• 35
  • 75
  • 2

Mam dwa konta i używam oczywiście głównego. 

A powiedzcie mi, gdy wchodzicie w *#*#4636#*#* w opcji informacje o telefonie, w numerze telefonu macie po UICC: swój numer telefonu? Bo ja mam tylko po IMS. A w telefonie żony w Motoroli ma swój numer po UICC jak i po IMS. Może w tym jest jakiś problem?

• 3785
  • 17353
  • 95

Tak to u mnie wygląda 

Screenshot_20260412-100409.png

• 35
  • 75
  • 2

Ok, mam tak samo, czyli to nie to jest problemem... 

• 3785
  • 17353
  • 95

Jest tam jeszcze zakładka CZAT co się kojarzy z czatem RCS, ale też nic ciekawego nie ma

Screenshot_20260412-100827.png

• 35
  • 75
  • 2

No mam identycznie. Kurcze nie wiem co to się stało. Kiedyś też miałem podobny problem, ale wymieniłem esima i ruszyło od razu w ciągu minuty. Teraz nic nie pomaga, nawet jak nie włączałem czatu przez miesiąc... 

• 3785
  • 17353
  • 95

Kiedyś, ktoś pisał że dopiero po wymianie fizycznej karty SIM mu zadziało 🙂