- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Połączenia alarmowe a SOS. Czym one się różnią?
Temat może i nie związany z Orange, ale chyba dość istoty.
Więc... Czym się różnią się połączenia alarmowe od SOS?
Połączenia alarmowe - wiadomo, dzwonimy za pomocą dowolnego operatora, w dowolnej możliwej technologii.
A czym jest SOS, skoro działa rownież, kiedy nie mam w ogóle zasięgu? AI mówi, że to automatyczne połączenie do dowolnego numeru ICE. Lub inne AI mówi, że to automatyczne wybieranie numeru 112, co wydaje mi się bzdurą, bo tam jest napisane LUB, czyli coś odrębnego od Połączeń Alarmowych.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bez wgłębiania się w temat.
Numery alarmowe to np. straż pożarna, pogotowie.
Numery SOS to te które mamy zdefiniowane w telefonie jako numery pod które może zatelefonować np. służba medyczna bez odblokowania telefonu np. numer do Syna/Córki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli można zadzwonić pod dowolnie zdefiniowany nr bez karty sim?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie testowałem tego ale teoretycznie TAK. Tylko jest pewnie ograniczenie np. jeden numer zdefiniowany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wow. To byłoby niezłe. Przecież aż się prosi, aby taką lukę wykorzystać w celach np terrorystycznych. Wtedy można by dzwonić będąc anonimowym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No cóż, praktycznie wszystko można wykorzystać do dobrych celów i tych złych np. nóż itd.
Numery SOS to dobra rzecz i szkoda aby to zlikwidowali... być może rozmowa nie dłużej jak minutę na dzień, na pewno są jakieś ograniczenia. Nie jestem pewien ale chyba taki numer jest namierzany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
"Będąc anonimowym" czyli…?
Taka możliwość - jak rozumiem - działa wtedy, kiedy nie mamy dostępu do własnej sieci, ale mam dostęp do JAKIEJŚ sieci obsługiwanej przez nasz aparat.
Na połączenia alarmowe (w praktyce w Europie chodzi głównie o numer 112) możemy zadzwonić zawsze - wystarczy aparat telefoniczny, nie musi mieć nawet karty SIM. Ale żeby zadzwonić na ten jeden numer ICE - chyba karta SIM jest niezbędna, bo przecież to na niej zapisany jest ten numer, a nie w fizycznej pamięci aparatu.
Więc przy takich założeniach teoretycznie (jak rozumiem) można zadzwonić do tej jednej osoby będąc poza (własną) siecią - ale nadal trzeba mieć w telefonie kartę SIM, więc z tą anonimowością to raczej tak sobie…
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A to w wolnej chwili sprawdzę, czy mam info o SOS bez karty SIM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bez karty SIM też jest info o SOS ale jest ikonka satelity.
Wydaje mi się , że chodzi o jakiegoś typu wiadomości tekstowe. Kiedyś już tym pisaliśmy ale w Polsce to nie działało. Może już zaczyna działać na naszym terenie?