OFNK jeden numer a ilość kart SIM

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 388
  • 1753
  • 5

Wiem, że w OFNK da się wymienić fizyczną kartę SIM na eSIM. Pytanie czy zmiana na eSIM powoduje wyłączenie fizycznej karty SIM czy jednak można mieć jeden eSIM np w smartwatchu, a drugą tradycyjną w smartfonie i przy zachowaniu tego samego numeru telefonu? 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21755
  • 63532
  • 862

@artur912 jak tylko zlecisz zmianę na eSIM w ofercie na kartę, fizyczna karta SIM przestaje działać, po wgraniu i aktywacji eSIM w urządzenia.

Na AMA zadałem pytanie o Multi SIM w ofercie na kartę. Gotowość do takiego rozwiązania jest, potrzebna decyzja o uruchomieniu usługi.

https://nasz.orange.pl/t5/AMA-oferta-na-kart%C4%99-4/Dodatkowa-karta-eSIM-w-ofercie-na-kart%C4%99/m-...

Na kolejnym AMA ponowiłem pytanie o ofercie Multi SIM. Wprowadzenie takiego rozwiązania jest planowane:

https://nasz.orange.pl/t5/AMA-oferta-na-kart%C4%99-5/Multi-SIM-w-ofercie-na-kart%C4%99/m-p/407375#M3

@arthur dlaczego twierdzisz, że w OnK nie da się wgrać eSIM na SmartWatch-a? Nie widzę problemu wgrania karty eSIM do zegarka o ile odczyta kod QR. W razie potrzeby można przecież z kodu QR zczytać ciąg znaków i wpisać ręcznie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

13 ODPOW. 13

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3004
  • 12963
  • 76

1. Wymiana SIM na esim spowoduje wyłącznie karty fizycznej.

2. W ofercie na kartę nie ma usługi ekstra sim.

Coś takiego jest w abonamencie i Orange Flex.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 502
  • 2390
  • 21

@artur912 W tej chwili zapomnij o e-sim w smartwatchu w orange free. Nie ma takiej możliwości. Ale kiedyś była! Usługa jednak została zlikwidowana. Takie rzeczy to w abonamencie albo we flex. We flex bardzo prosto zrobić sobie e-sim na smartwatcha - przynajmniej na Apple Watch. I tak jak napisał @atlas_cudow w wyniku zamiany fizycznej sim na e-sim w orange free, ta fizyczna jest wyłączana 

• 388
  • 1753
  • 5

Czyli tylko jedna karta sim na jeden numer telefonu jest? 

• 502
  • 2390
  • 21

W Orange free tak jest. W abonamencie za dodatkową kartę ekstra e-sim z tym samym numerem płacisz dodatkowo 9 zł/ mc i 5 zł jednorazowo aktywacja, przy czym jeśli pierwszy raz aktywujesz ekstra e-sim to pierwszy  miesiąc gratis i aktywacja za darmo. We flex w zależności od planu możesz włączyć dodatkowe sim-y z tym samym numerem od 1 dodatkowej w najniższym planie za 35 pln,  2 - w planie za 50 zł i 3 w najwyższym unlimited za 80 zł. We flex dodatkowe simy z tym samym numerem są w cenie planu. Tak więc w przeciwieństwie do abonamentu,  już za 35 zł w najniższym planie flex (i w każdym wyższym za odpowiednio więcej) możesz mieć kartę w smartwatchu gratis obok karty w telefonie 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21755
  • 63532
  • 862

@artur912 jak tylko zlecisz zmianę na eSIM w ofercie na kartę, fizyczna karta SIM przestaje działać, po wgraniu i aktywacji eSIM w urządzenia.

Na AMA zadałem pytanie o Multi SIM w ofercie na kartę. Gotowość do takiego rozwiązania jest, potrzebna decyzja o uruchomieniu usługi.

https://nasz.orange.pl/t5/AMA-oferta-na-kart%C4%99-4/Dodatkowa-karta-eSIM-w-ofercie-na-kart%C4%99/m-...

Na kolejnym AMA ponowiłem pytanie o ofercie Multi SIM. Wprowadzenie takiego rozwiązania jest planowane:

https://nasz.orange.pl/t5/AMA-oferta-na-kart%C4%99-5/Multi-SIM-w-ofercie-na-kart%C4%99/m-p/407375#M3

@arthur dlaczego twierdzisz, że w OnK nie da się wgrać eSIM na SmartWatch-a? Nie widzę problemu wgrania karty eSIM do zegarka o ile odczyta kod QR. W razie potrzeby można przecież z kodu QR zczytać ciąg znaków i wpisać ręcznie.

• 3004
  • 12963
  • 76

Też miałem z czymś takim problem ale i zielonego operatora. Dla mnie fajną opcją okazało się przekierowanie połączeń. Działa to tak, że kiedy nie odbieram głównego numeru, to po chwili połączenie samo zostaje przekierowane na inny. U zielonego, w ofercie na kartę do zupełnie darmowa usługa. Czy działa w Orange? Nie wiem...

Screenshot_20251119-064444.png

• 502
  • 2390
  • 21

@ketrasaArtur Ale e-sim na smartwatchach funkcjonuje u polskich operatorów de facto w ramach multisim. Nie ma tak, że na zegarku masz główną i jedyną kartę sim w postaci esim. Chyba, że mowa o jakimś dziwnym chińskim urządzeniu-wynalazku dającym taką możliwość (ale to tylko teoretyczne rozważania, że takie urządzenie istnieje). Możliwość karty podstawowej e-sim na Apple Watch w subskrypcji oferuje, także na polskim rynku, jeden z globalnych graczy współpracujący z Apple z tym, że przydzielają w tej usłudze swój numer 

• 3004
  • 12963
  • 76

Sam mam 2 karty główne esim. Nie widzę problemu, aby wgrać je na zegarek. Wcale nie muszą być w ofercie multi SIM.  Operator nie decyduje i nie ma wpływu, na jakie urządzenie wygram esim:)

• 388
  • 1753
  • 5

Powrócę jeszcze do tematu. Wiem że w OFNK nie ma multi sim jest we flexie. A to byłoby najlepszym rozwiązaniem. Jedyna opcja wychodzi na to że jest hotspot tylko ja tego nie używam bo żre baterię. Pytanie czy jest może jeszcze jakiś trik lub jak zrobić by hotspot nie żrał baterii?