- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zadam to pytanie, choć obawiam się że znam odpowiedź😂.
Czy ktoś w historii tego forum spotkał się z sytuacją w której doszło do zmiany łącza na infrastrukturze innego operatora na łącze bezpośrednio od Orange pod tym samym adresem?
Tak wiem że z perspektywy orange taka zmiana byłaby "nieuzasadniona biznesowo" ale może ktoś, gdzieś, kiedyś?:D
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_ szansa że Orange przejmie sieć jakiegoś lokalnego operatora zależy głównie od tego co Orange ma tam teraz. Jeśli nie ma w tej okolicy swojej sieci FTTH to być może wykona taki ruch w przyszłości. Jeśli natomiast ma swoją sieć lub planuje ją wybudować to raczej nigdy nie będzie przejmował bo nie ma to żadnego sensu. Przejmie klientów ale marketingowo: lepsza jakość, niższe ceny, bogatsza oferta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana łącza na infrastrukturze innego operatora na to bezpośrednio od orange.
W sensie, że Orange przejęło łącze innego operatora? To regularna praktyka, że Orange przejmuje lokalsów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cxyli jeśli mam łącze na infrastrukturze innego operatora to jest jakiś promil szansy że kiedyś będzie to po prostu łącze od orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_ Im mniejszy operator tym większe szanse IMHO.
PS Przykład z mojej dalszej okolicy https://wawtel.pl/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_napisał(-a)Cxyli jeśli mam łącze na infrastrukturze innego operatora to jest jakiś promil szansy że kiedyś będzie to po prostu łącze od orange?
Tak, jak wspomniałem wcześniej. Orange czasem przejmuje lokalsów. Czasem o tym wspominają w mediach: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/orange-internet-swiatlowod-kozienice-gigakomputer-cena-oferta
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_ szansa że Orange przejmie sieć jakiegoś lokalnego operatora zależy głównie od tego co Orange ma tam teraz. Jeśli nie ma w tej okolicy swojej sieci FTTH to być może wykona taki ruch w przyszłości. Jeśli natomiast ma swoją sieć lub planuje ją wybudować to raczej nigdy nie będzie przejmował bo nie ma to żadnego sensu. Przejmie klientów ale marketingowo: lepsza jakość, niższe ceny, bogatsza oferta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jedyne czego się obawiam to to że 600mb za jakieś 2-3 lata po prostu przestanie być wystarczające, stąd to pytanie 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_ jeśli to nie jest firma kogucik to za te 2-3 lata wprowadzą do swojej oferty wyższe prędkości to nie musisz się martwić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_napisał(-a)Jedyne czego się obawiam to to że 600mb za jakieś 2-3 lata po prostu przestanie być wystarczające, stąd to pytanie 😄
Za 5 lat 600Mbps spokojnie wystarczy. Teraz mając 300Mbps jest OK. Ci, którzy mają 8Gb płacą za fajne wyniki w speed test... Inna sprawa, że operatorzy niejako nas zmuszają do wyższych prędkości, aby upload był wyższy. Dla mnie jakby była oferta 300/300 to byłoby idealnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś