Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wolny Twitter/X na LTE z Orange

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 43
  • 124
  • 0

Tak jak w tytule, za każdym razem gdy używam internetu lte z Orange to twitter działa tak jakby chciał a nie mógł, wszystko ładuje się powoli, pomimo tego że ping i prędkości są w porządku. Kiedy używałem internet z Orange kilka miesięcy temu na kompletnie innym routerze to działo się to samo.

Ma ktoś jakąś poradę czy tak już musi być? 😄

6 ODPOW. 6

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2305
  • 12784
  • 60

@Scarff przy internecie mobilnym wszystko rozbija się o obciążenie BTS/ nadajnika LTE, router też jest ważny, by miał agregację pasm, czy obecnie obsługę 5G, co do Twitter, ma spore wymagania, FB też, najwięcej GB tam tracę 😃

• 43
  • 124
  • 0

dlatego specjalnie wspomniałem o tym że ping i prędkości są dobre, mogę oglądać yt w 4K a Twitter działa tak jakbym używał darmowego vpn do Australii

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2305
  • 12784
  • 60

Dziwne bo nie mam z nim problemów, może zmień ipv6 na ipv4, czy odwrotnie, w ustawieniach danych mobilnych routera, trzeba popróbować zmian w konfiguracji 😎

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 809
  • 3070
  • 25

@Scarff 

Ważne są też priorytety drogi pakietów, z tego co kiedyś czytałem to Orange ma priorytet na YT. Nie wiem jak jest obecnie ale może akurat te są na końcu i dlatego takie objawy. 

Zdarza się że na Smart TV mam Niemieckie reklamy jak gdyby pakiety szły przez Niemcy i Google czy coś tam uznaje że mieszkam w Niemczech 😉

• 43
  • 124
  • 0

okej więc problemem okazało się pasmo 1800, które pomimo dobrego pingu i prędkości miało około 10% utraconych pakietów oraz 50% spóźnionych... 

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 47
  • 0

Podłączę się pod temat. Jedna z wcześniejszych odpowiedzi też na pewno ma tu sens.

Proponuję sprawdzić traceroutem lub innym narzędziem drogę docelową, może okazać

się, że lecimy dużo dłuższą drogą.

Osobiście jak sprawdzałem kiedyś trasę do jednego hosta oddalonego w linii prostej może z 70 km, to leciałem przez 3 kraje...i dopiero adres docelowy

ping i utrata pakietów racja.. routing też dokłada swoje