- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy ktoś się orientuje, czy tak powinno być, że VoNR działa bez zarzutu, ale VoLTE w ogóle nie działa?
Nawet nie mam do wyboru opcji włączenia VoLTE w menu telefonu, mimo że usługa widnieje jako aktywna pod:*#*#INFO#*#*. Telefon to Pixel 6 Pro.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie też podczas rozmowy pozostaje ikona 5G. Myślę, że info z NetMonster dużo wyjaśnia:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VoNR działa, ale VoLTE nie działa.
@atlas_cudow Gdzie już można testować 5G SA? https://nasz.orange.pl/t5/AMA-sieci-mobilne/5G-i-połączenia-głosowe-będzie-lepiej-czy-nie/m-p/386068...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tzn nie robiłem jakiś specjalnych testów. Po prostu do niedawana podczas rozmowy tel. zrzucało mi na 3G, a teraz mam 5G. A jeżeli chodzi o lokalizację, to Wawa i okolice. Jutro będę w innych rejonach to zwrócę uwagę, czy działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może w końcu zaczęło Ci działać VoLTE a ikona 5G nie świadczy o rozmowie przez VoNR tylko po prostu nie zmienia się na 4G/LTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak będę w zasięgu 5G to wymuszę tryb NR Only i spróbuję wykonać połączenie. Dam znać 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie też podczas rozmowy pozostaje ikona 5G. Myślę, że info z NetMonster dużo wyjaśnia:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na iPhonie też zostaje ikona 5G podczas korzystania z VoLTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Macie Panowie rację.
Wymusiłem NR Only w miejscu gdzie na 100% nie mam 5G i się dodzwoniłem, więc pomimo ikonki 5G połączenie szło po LTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VoNR na pewno NIE działa, gdyż nie jest wdrożone w sieci Orange (ani żadnej innej sieci w Polsce). Nawet jeśli pakiety będą przesyłane przez sieć 5G (NSA), to nadal po stronie sieci jest to technologia VoLTE, obsługiwana przez EPC (element sieci 4G). VoNR wymaga 5GCore, więc wdrożenia sieci SA.
Co więcej, technicznie MOŻLIWE jest VoNR (czyli obsługa połączeń głosowych przez 5GCore) gdy same pakiety danych są przesyłane przez sieć 4G.
Podsumowując: różnica między VoLTE a VoNR nie poleta na tym, w jakiej sieci przesyłane są same pakiety danych (4G czy 5G), a jaki element core sieci obsługuje połączenie głosowe (VoLTE: EPC, VoNR: 5GCN) Obydwie technologie wykorzystują oczywiście IMS.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
a jak jest w roamingu w sieciach majacych juz 5G SA jak Vodafone Italy czy innych ?