- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VoLte na starszych routerach LTE+
Po tygodniowym wyjeździe sprawdziłem, że wyłączono 3G.
Czy Orange zamierza wspierać VoLte na starszych routerach LTE+?
Play wspiera Volte na starszych routerach przy wymuszonym połączeniu tylko LTE.
Np na routerze MF286D z oprogramowaniem Nordic_MF286D_B14.
W Orange na B715 i MF286D przy ustawionym połączeniu na połączenie automatyczne przerzuca na 2G.
Przy wymuszonym tylko LTE numer zajęty lub zablokowany na rozmowy.
Może jest wersja oprogramowania MF286D lub B715 dla której Orange wspiera VoLTE?
Czy Orange jest tak nastawione na ekologię, że trzeba zakupić nowy/stary router?
np. ZTE MC888D 5G
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VoLte na starszch routerach LTE+
Masz na myśli stacjonarkę podłączoną pod router? Tam chyba zawsze leci najniższym codec"iem...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@andrzej1441 swego czasu jak było 3G przeprowadzałem testy, ale to zawsze zwalnia transfer podczas prowadzenia rozmowy. Podejrzewam, że może nie być wprowadzone VoLTE na starsze modele routerów. Mało kto korzysta z takiego rozwiązania.
@atlas_cudow podłączasz telefon stacjonarny pod gniazdo RJ-11 i możesz prowadzić rozmowy jak na stacjonarnym, ale połączenie komórkowe. Kilka modeli routerów wspierało takie rozwiązanie, ale tylko po 3G.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur Tak, wiem. Sam mam 2 takie routery. Dlatego dopytałem, czy właśnie o to chodzi 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ponieważ i tak zamierzałem kupić router z 5G i na ale_drogo otrzymałem kupon 50 zł przy zakupie elektroniki za co najmniej 500 zł ważny jeszcze 2 dni, to zamówiłem powystawowy ZTE MC888D 5G za 699zł. Łączny koszt to 649 zł z dostawą do paczkomatu.
Zobaczę.
Czy i jak na nim będzie działało Volte w Orange razem z internetem 5G?
Jak będzie OK to nawet nie za drogo wyjdzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nawet nowo zakupiony router ZTE MC888 z RJ11 z najnowszym oprogramowaniem D_B14 nie zapewnia działania telefonu stacjonarnego. Przy dzwonieniu na numer routera otrzymujemy informację o jego zajętości.
Na starym ZTE286D_B14 telefon stacjonarny teraz tez nie działa choć przychodzą SMSy na smartfon po nieudanej próbie połączenia (numer zajęty) o dostępności numeru jak nr play.
Pewnie niepotrzebnie zaktualizowało się oprogramowanie routerów ZTE do B14, na których nie ma możliwości przerzucania do G2, a Volte nie chce działać.
Dobrze, że B715 przy automacie potrafi przerzucić do G2 przy rozmowie.
Tylko na maszcie T-Mobile widzę poprawę prędkości o ponad 100Mb/s. Tak mało, bo trochę daleko do masztu.
Parametry w załączniku:
PS. Na wyzerowanej karcie SIM z Odnowy MC888 reaguje prawidłowo na podniesienie słuchawki.
Na karcie z Orange na podniesienie słuchawki nie ma żadnej reakcji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrobiłem dokładniejsze testy MC888D, MF286D oraz B715.
Zakupiony MC888D z gniazdem RJ11 z najnowszą wersją oprogramowania nie obsługuje tego gniazda nawet po resecie szpilką. Po podniesieniu słuchawki telefonu stacjonarnego podłączonego do RJ11 nic nie słychać.
Telefon stacjonarny podłączony do starszych routerów prawidłowo wybiera numer. MF286 po aktualizacji oprogramowania w który można wybrać tylko 4G albo 3G po wyborze tylko 4G nawet łączył we fiolecie, obecnie sygnał zajętości tak ja było i jest w pomaranczy. B715 przy wyborze automatycznym przerzuca do 2G.
B715 jest o tyle dobry, że przy zapewnieniu połączenia z siecią przez WLAN połączenie mobilne można wykorzystać dla połączenia telefonicznego, ale oczywiście przerzuca do 2G.
To nie przeszkadza, bo internet przy aktywnym WLAN jest i tak z tego źródla. Podobnie byłoby i przy starym MF286 jak bym nie dopuścił do aktualizacji oprogramowania, w której nie ma już automatycznego wyboru sieci 2G, 3G albo 4 G.
Sprawdziłem w MC888 działanie trybu hybrydowego w którym można korzystać z dwóch źródeł internetu jednocześnie przy aktywnym WLAN (RJ45 przy zasilaniu). Małe korzyści.
MC888 przy automatycznym wyborze sieci u mnie wybiera 5G NSA i nie można wybrać agregacji pasm dla uploadu przy dowolnym innym dostępnym wyborze sieci.
Jak dostęp mobilny do sieci ma tylko służyć jako awaryjne rozwiązanie, gdzie najistotniejsza jest prędkość uploadu, to nie warto go kupować. Lepszy do tego celu jest stary MF286D w którym można ustawić agregację 2 pasm LTE do uploadu.
Nie sprawdziłem w MC888 działania USB.
Kupiłem za 649 zł z 2 letnią gwarancją i jeszcze mam czas na ewentualną 14-dniową gwarancji zwrotu skoro RJ11 nie działa.
Bardzo dawno temu przed zakupem B715 dopytywałem o RJ11 bo były wersje z gniazdem RJ11 i bez..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
MC888D kupiłeś z wolnej dyspozycji czy od operatora ? Operator mógł zablokować Volte.
Edit. Niżej napisałeś b14 co sugeruje operatora bo ja mam b04 (kupiony ze sklepu ZTE).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dystrybucji nie znam bo z aledrogo. Ogólnie interfejs www zakupionego B888 mniej intuicyjny.
Przy trybie hybrydowym z sumowaniem żródeł brak dostępu do SMS. Nie ma guzika do zakladki SMS.
Oczywiście mowa o dodatkowym podłączeniu internetu przez WAN/LAN a nie WLAN
Stan B715 przy rozmowie i internecie z WAN:
IP spoza puli DHCP zródla netu. Przypisane na stałe na podstawie MACa B715
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VoLte na starszych routerach LTE+
@Zeusek Co do wersji oprogramowania, to co prawda nie wersja D ale zwykła, kupiona od Orange miała wersję B04, po wymianie w serwisie na nowy też dostałem z B04
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »