Słup na działce, przyłącz światłowodu

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 26
  • 0

Witam, na mojej działce stoi słup kiedyś tp teraz Orange. Stoi już bardzo długo i kiedyś była puszczona linia telefoniczna. Teraz chciałbym podłączyć światłowód tylko że z innej firmy niż Orange bo nie obsługuje mojej miejscowości Orange. I teraz pytanie czy mogę skorzystać z tego słupa i zrobić przewieszkę przez niego i do mojego domu. Jak to załatwić z kim się skontaktować?

18 ODPOW. 18

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@ochoc Moim zdaniem najlepiej żeby ten nowy operator dogadał się z Orange Ewentualnie można spróbować się skontaktować z działem infrastruktury.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@ochoc  z tego co wiem, to operator sieci lokalnej ma podpisaną umowę i użyczenie słupów, tym bardziej dla usług Orange. Wystarczy że droga służbową odpyta ( co wcale może nie być konieczne) Orange i według mnie problemów nie będzie 

Analogią jest wykorzystywana podbudowa słupów energetyki 

• 14
  • 26
  • 0

A czy jest możliwość odkupienia słupa? Bo w sumie nowy dostawca powiedział że muszą robić jakiś projekt do korzystania z słupa i miesięczna opłata, da się jakoś tego uniknąć czy muszę płacić? Poza tym powiedzieli że jak obok postawie swojego słupa nie trzeba wtedy żadnych projektów i kosztów wynajmu ?

Jak to jest czy jest możliwość jakoś inaczej zalactwienia sprawy, bo jak oni korzystali z słupa to nie było problemu a jak ja teraz chce go użyć jako przewieszkę muszę płacić opłatę miesięczna. Więc lepiej obok nawet i taniej by mi wyszło swojego postawić i trochę bez sensu żeby słup stał koło słupa

I dla mnie to jest śmieszne że słup stoi na mojej działce a żeby zrobić na nim przewieszkę muszę oplate miesięczna xD

-----------------------

Scaliłem wpisy

Mikołaj

• 16060
  • 66628
  • 854

@ochoc  według mnie nie musisz za nic płacić. To jest umowa międzyoperatorska i głupim by było, abyś dla usług Orange opłacił za użycie ich słupa. Dowiedz się y właściciela sieci, bo według mnie nie powinni tego naliczać

• 14
  • 26
  • 0

Firma to enformatel i usługi pójdą z innej firmy tylko przez słup Orange. Dlatego mówię że daje mi to do myślenia 

• 16060
  • 66628
  • 854

@ochoc  działania wymagają uzgodnień, ale opłaty nie. Zgoda Orange musi być. I tyle, bez względu na operatora sieci 

Zresztą, nie widziałem nigdy na fakturze opłaty za używanie słupa. Za usługę płacisz według cennika, a tego tam nie ma ujętego 

• 14
  • 26
  • 0

Podpowiesz mi jak to ugryźć i jak i tym powiedzieć przyszłemu dostawcy ?

• 16060
  • 66628
  • 854

@ochoc  według mnie nic nie musisz robić, bo to dostawca sieci sam musi to ustalić z Orange. Przecież płacisz Orange a nie dostawcy linii 

• 14
  • 26
  • 0

Słup stoi na działce. Wykonawca przyłączu światłowodu powiedział że albo stawiam obok swojego słupa i płace tylko za przyłącz albo używaja słupa który stoi na mojej działce o wtedy trzeba robić projekt jakiś koszt 400-500 zł i koszt korzystania z słupa to 9 zł miesięcznie.