Przyłączenie do sieci światłowodowej

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

Witam,

Od dłuższego czasu staram się o szybki Internet zarówno w Orange jak i u innych operatorów.

Wysyłałem już masę zgłoszeń – bezpośrednio u dostawców, przez UKE, na internet.gov.pl itd. Zawsze ta sama śpiewka: "niedasie", "inwestycja w planach" albo "zrobimy do końca 2025". No i cóż, mamy końcówkę stycznia 2026, a internetu jak nie było, tak nie ma.

Sytuacja w terenie wygląda tak: przez moją działkę fizycznie przebiega linia telekomunikacyjna, a na moim terenie stoi słup. Domyślam się, że to światłowód (pewnie tranzyt), bo kable lecą wzdłuż drogi w górę, a sąsiedzi ok. 300 metrów dalej mają już normalny dostęp.

Sprawdziłem też Księgi Wieczyste i nie ma tam żadnej wzmianki o służebności przesyłu dla tego słupa. Stoi tam więc "na gębę". W związku z tym mam pytania:

- Jak najprościej upewnić się, co dokładnie wisi na tym słupie? Czy po oznaczeniach na kablach/skrzynkach da się poznać, czy to na 100% światłowód?

- Czy ktoś z Was przerabiał temat wymuszenia przyłącza argumentem o bezumownym korzystaniu z gruntu? Czy realne jest ugranie podłączenia w zamian za zgodę na pozostawienie tego słupa?

Z góry dzięki za każdą podpowiedź, bo nie wiem, co mam robić. Pracuje zdalnie, a jedyny dostęp do Internetu to łącze radiowe, które działa bardzo słabo przez ukształtowanie terenu (teren górzysty), a mój dom jest w dolinie pomiędzy górami. O internecie mobilnym nawet nie ma mowy, ponieważ zasięg jest tak słaby że ta radiówka mnie ratuje przed tym żeby ktoś się do mnie dodzwonił.

1 ODPOWIEDŹ 1

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2423
  • 10684
  • 94

Czyja to infrastruktura? 

Kontakt z Orange polecam jeszcze w taki sposób aby zgłosić dorejonizowanie: Rozwiązano: Światłowód i dorejonizowanie [jak wszyscy] - Nasz Orange - 396706

Zobacz jeszcze: Współfinansowanie inwestycji światłowodowej przez Klienta | Orange Polska