Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przyłączenie światłowodu ze słupa do domu

syroB89
Poziom 11, Tropiciel Przestworzy

@PARANOJAnapisał(-a)

@syroB89  skoro adres Twoj jest to nawet za rok bedziesz mogl zalozyc bo zasobów Towich nikt nie moze wykorzystac.
kabel ktory wisi na slupie nie jest przeznaczony do chowania go w ziemi (tak mi mowia koledzy ktorzy  robia instalacje) ale nie oznacza to ze nie mozna zejsc z kablem do ziemi. a zrobic to mogą jezeli słup graniczy z Twoja dzialka (doslownie). jezeli jest dluzszy odcinek to kopac w pasie drogowym nie moga. u Ciebie stoi blisko bardzo wiec nie powinno byc problemu
na Twoim miejscu bym zrobil tak
zamów usluge i ustal termin instalacji, przyjedzie monter to z nim ustalisz szczegoly instalacji. jezeli stwierdzi ze nie ma problemu aby poscic dolem to powiedz ze sam chcesz ulozyc rure w ziemi i określ na kiedy moze on jeszcze raz przyjechac aby zrealizowac instalacje. chlop sie ucieszy ze bedzie mial mniej roboty a Ty bedziesz happy ze masz polozone tak jak sam chciales

Dziękuję za radę, tak zamierzam zrobić. Emotikon: Szczęśliwy)

slav72
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

@syroB89 jak już wszystko ustalisz daj znać w jaki sposób potoczyły się sprawy.

Anonim
Nie dotyczy

@PARANOJA dobrze prawisz. Tylko technik na miejscu jest w stanie dokładnie określić jak realnie da się zrobić. Salony czy BOK takiej decyzji nie są w stanie przekazać. 

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@PARANOJA kabel do podwieszeń MADC można ułożyć pod ziemią, byle w rurze ośli nowej HDPE. Jeśli abonenta ma od słupa taka rurkę, to monterzy mogą, a nawet muszą z niej skorzystać pod warunkiem że klient tak życzy sobie i jest pilot

PARANOJA
Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy

@agat13  pewnie jest tak jak mówisz. Głównie u mnie siec idzie doziemnie i tam używają DAC 2 (?), chociaż na słupie też ten sam kabel widziałem  no chyba że mam zwidy albo sa podobne do siebie bądź to był tylko jeden taki przypadek

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

Wiadomość zawiera hiperłącze

@PARANOJA  zgoda, ale to jest kabel do ziemny bez osłony. Kopiesz dół i zakopujesz kabel. Co ciekawe, promień zgięcia 93mm

Ten do podwieszeń stosują u nas 

https://onninen.pl/produkt/C-C-Kabel-swiatlowodowy-ADSS-MADC-2J-8007-9-865-00,179027