Przeciążenie sieci, a połączenia alarmowe

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 686
  • 1830
  • 4

Nie dzwonilem w PL na numer alarmowy od co najmniej 10 lat wiec nie wiedzialem. Wydaje mi sie jednak, ze UE wymogla dyrektywami wdrozenia w krajach czlonkowskich.

Swoja droga przydaloby sie IMHO stworzenie systemu niczym peer to peer aby kazdy smartfon mogl byc odbiornikiem/nadajnikiem poprzez wifi jak siec padnie. Teoretycznie do zrobienia, w praktyce pewnie ciezko ze wzgledu na potencjalny botnet.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21569
  • 62800
  • 860

Miałem konieczność wykonania połączenia alarmowego jakieś dwa lata temu, to na smartfonie nie pojawiały się żadne dodatkowe okienka z lokalizacją. Natomiast zostałem poproszony o podanie dokładnej lokalizacji zdarzenia, numer najbliższego budynku.

W nowo zakupywanych samochodach jest system automatycznego powiadamiania służb ratunkowych w przypadku zdarzenia drogowego. Aktywacja jest realizowana przez dealera u którego kupiony jest samochód tuż przed odebraniem z salonu.

Można też samodzielnie aktywować, w widocznym miejscu duży czerwony przycisk SOS.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2851
  • 12157
  • 75

To okienko z lokacją jest dostępne w nowszych Androidach i pewnie w iPhone.  Można sobie to włączyć w ustawieniach:

Screenshot_20250406-074238.png

• 2851
  • 12157
  • 75

Wracając do tematu, to na androida pojawiła się taka aplikacja / usługa. Nie wiem, czy jest dostępna na starsze telefony.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.stargate

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3024
  • 25

Mam A13 i widzę: 

Screenshot_2025-04-25-18-30-26-616_com.android.vending-edit.jpg

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 103
  • 0

Wszędzie jest nie znaleziono elementu. Nowiutki POCO X7 PRO również.

• 2851
  • 12157
  • 75

No bo raczej jest dla nowszych telefonów, i pewne z jakiśm tam odpowiedniem chipsetem. Nie znam szczegółów.

Screenshot_20250425-183337.png

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 103
  • 0

To jak nowy musi być telefon. Skoro poco x7 pro jest ze stycznia 2025 i jest telefonem z wyższej półki i jest nie znaleziono elementu. Pewnie jest to dla telefonów jakiegoś konkretnego producenta

• 2851
  • 12157
  • 75

Właśnie dlatego wrzuciłem link. Byłem ciekawy, jakie urządzenia to wspierają.