Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problemy z siecią LTE (TCP Retransmission)

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14227
  • 58487
  • 707

@test A co pokazuje NetMonster? ID lub adres  nadajnika...

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 39
  • 1

ID nadajnika to 28930. Ale czy ta informacja jest tutaj na forum do czegoś potrzebna?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2305
  • 8737
  • 33

@testnapisał(-a)

prosiłem o numer zgłoszenia i wtedy pracownik na infolinii zaczynał się tłumaczyć, że zniknął mu numer i musi zrobić zgłoszenie jeszcze raz...

nie spytałeś, dlaczego oszukuje?

• 16
  • 39
  • 1

Nie chcę wchodzić w polemikę co sądzę o działaniu BOK 😀

A odpowiedź na zgłoszenie wygląda tak:

"Sprawdziliśmy zgłoszenie techniczne nr XXXXXX. Informujemy, że na stacjach bazowych obsługujących ten obszar nie odnotowaliśmy awarii, ale zasięg w tym miejscu może być ograniczony, występują także przeciążenia. Niestety nie mamy planów poprawy. Jeśli wcześniej była lepsza sytuacja to sugerujemy wykonanie testu, polegającego na sprawdzeniu karty SIM w innym urządzeniu lub urządzeniu z inną kartą SIM z naszej sieci"

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2305
  • 8737
  • 33

do miksu zmiennych testowych proponuję dodać sieć

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2225
  • 10655
  • 89

@test To się dzieje na każdym urządzeniu w Twojej sieci, z każdym zdalnym hostem?

• 16
  • 39
  • 1

@Samotnickproblem obserwuje na wszystkich urządzeniach podłączonych do routera LTE jak i na telefonie połączonym bezpośrednio po LTE (inny SIM).

Dzieje się to co jakiś czas, nie ma reguły o jaki host odpytuję.

Najbardziej widać to w przeglądarce internetowej. Klikam linka lub wpisuje adres, pojawia się pasek ładowania i jeśli wystąpi retransmisja TCP to po kilku sekundach nic się nie zmienia bo nie przychodzi odpowiedź na zapytanie. Kolejne odpytanie zazwyczaj się już udaje. Ale czasami trzeba to zrobić kilkukrotnie.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2225
  • 10655
  • 89

@testSesja jest zestawiona tylko z jakiegoś powodu twój host próbuje resetować połączenie. Jeżeli dzieje się to również na innym urządzeniu niż router to sprawdziłbym czy używają tego samego APN i ewentualnie zmienił na wersję z/bez sufiksu ipv6.

• 16
  • 39
  • 1

Używam IPv4 wszędzie (APN: "internet").

EDIT:

Problem pojawił się np przy publikacji tego posta. Po kliknięciu "Publikuj" przeglądarka czekała na odpowiedź, ale jej nie dostała więc na stronie nic się nie zmieniło. Ale tak naprawdę post się opublikował tylko nie otrzymałem potwierdzenia...

Ale problemem nie jest, że retransmisja występuje, bo to coś normalnego. Problem polega na tym, że ta retransmisja nie udaje się po określonej licznie prób (to już zależy od konfiguracji stosu TCP w danym systemie).

• 16
  • 39
  • 1

Zrobiłem wczoraj kolejne zgłoszenie problemu telefonicznie. Po bardzo długiej rozmowie Pani zapewniła mnie, że zobaczę zgłoszenie w Mój Orange. Celowo nie zapytałem o numer zgłoszenia.

A dzisiaj niespodzianka, żadnego nowego zgłoszenia nie ma. Czary? 🙂