Nie można wyświetlić tego widżeta.

Podłączenie światłowodu we Wrocławiu.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 27
  • 0

Witam, 

Zgłaszam się z pytaniem odnośnie przyłączenia światłowodu do mojego mieszkania (Wrocław, Psie Pole) w 2019 roku Developer wybudował dwa budynki mieszkalne z osobnymi wejściami ( przez co każdy ma numer domu nie mieszkania) każdy po 10 mieszkań. Na ulicy z numerami od 1 do 86 kazdy ma możliwość korzystania ze światłowodu orange, poza tą własnie inwestycją z numerami od 2 do 2W. Pod wejściem mam studzienkę z Internetem oraz sam budynek posiada przyłącze z którego korzystamy z jedynej dostępnej oferty Moico. Od 4 lat wysłam zgłoszenia poprzez formualrze na stronie Orange, wnioski o dorejonizowanie oraz wybieram się od czasu do czasu do salonu orange i nigdzie nigdy nie dostałem konkretnej odpowiedzi dlaczego nadal nie mogę korzystać z innego dostawcy internetu. 

Adres jest widoczny na stronie https://internet.gov.pl/ jako w zasięgu. 

Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie czemu taka sytuacja ma miejsce od tak długiego czasu?

Pozdrawiam,

Piotr 

21 ODPOW. 21

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 600
  • 2267
  • 10

@Nosalus, kto jest właścicielem sieci, z której chcesz korzystać? Orange, czy jest ona dzierżawiona. Czy po wpisaniu swojego adresu na stronie Orange pod Twoim adresem jest dostępna usługa?

• 9
  • 27
  • 0

Hej,

Po wpisaniu mojego adresu i tych które są z 2 z przodu usługa nie jest dostępna, natomiast każdy inny na tej ulicy już jest w stanie ją uzyskać ( kiedyś z nudów sprawdziłem). 

Jak mogę sprawdzić kto jest właścicielem sieci? 

• 600
  • 2267
  • 10

@Nosalus  na stronie internet.gov.pl, będzie pisało. Zazwyczaj jako dostawca hurtowy. To, że masz blisko studzienkę nie musi oznaczać, że Twój adres jest ujęty w projekcie budowy sieci, a dodanie go to nie jest prosta sprawa i nie zawsze się operatorowi/dostawcy opłaca.

• 9
  • 27
  • 0

Mój adres posiada tylko coś takiego :

Nosalus_0-1743108502850.png

Natomiast adres na przeciw już:

Nosalus_1-1743108541542.png

Nie widzę tutaj nigdzie informacji o właścicielu sieci.

• 600
  • 2267
  • 10

@Nosalus  pewnie to światłowód inwestycje. Nie pisze tam jak rozwiniesz "dostęp hurtowy"?

• 9
  • 27
  • 0

Tak! zgadza się 🙂

Nosalus_0-1743108854040.png

W takim razie z nimi powinienem się kontaktować ?

• 600
  • 2267
  • 10

@Nosalus  dokładnie tak. Możesz pisać także do innych operatorów, bo oni najprawdopodobniej wszyscy na tej sieci działają.

• 9
  • 27
  • 0

Super, dzięki wielkie za pomoc ! Kilka lat nie potrafiłem uzyskać takiej informacji 🙂

• 600
  • 2267
  • 10

@Nosalus  też podobną akcję przechodziłem. Powodzenia!