Pixel 9 Pro - VoWiFi

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 21
  • 0

Pixel 9 Pro - VoWiFi

Kilka tygodni temu (w marcu) testowałem na jednej z kart SIM (Orange Free na kartę), czy na Pixel 9 Pro działa VoWiFi oraz VoLTE - wszystko działało bezproblemowo.

Dziś, gdy ponownie testowałem (przeniosłem numer z innej sieci), VoWiFi nie działa; sprawdziłem również na tej samej karcie SIM co poprzednio.

Czy istnieje jakiś sposób na wymuszenie obsługi VoWiFi lub czy wiadomo, że obsługa VoWiFi została jakoś ostatnio ograniczona dla Pixel 9 Pro?

Parametry w zakładce SIM - Operator settings version:

orange_pl-64000000016.10

2024-10-30

Parametry techniczne (w ukrytym menu Phone info -> IMS service status):

IMS registration: Registered

Voice over LTE: Available

Voice over Wi-Fi: Unavailable

Video calling: Unavailable

UT interface: Available

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2846
  • 12125
  • 75

Pixel 9 Pro - VoWiFi

Na Pixelu 9 pro XL, VoWIFI działa na pewno, więc na zwykłej wersji też powinno. Zgłoś problem na infolinię.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8

• 2846
  • 12125
  • 75

Pixel 9 Pro - VoWiFi

Na Pixelu 9 pro XL, VoWIFI działa na pewno, więc na zwykłej wersji też powinno. Zgłoś problem na infolinię.

• 5
  • 21
  • 0

Pixel 9 Pro - VoWiFi

@atlas_cudow - dzięki za szybką odpowiedź.

Wiesz może, czy na 9 Pro XL wersja ustawień to również jak powyżej, czyli

orange_pl-64000000016.10

2024-10-30

?

Pytam bo na razie nie znalazłem, a ciekawi mnie, czy może są jakieś różnice pomiędzy nimi.

• 2846
  • 12125
  • 75

Pixel 9 Pro - VoWiFi

Na XL mam taką wersję

Screenshot_20250407-191416.png

• 5
  • 21
  • 0

Pixel 9 Pro - VoWiFi

Trochę dziwna sytuacja, ale może się komuś przyda w przyszłości...

Zgłoszenie techniczne zostało sprawdzone szybko, ale nie wykazało żadnych nieprawidłowości.

Ciekawa sytuacja pojawiła się gdy jeszcze próbowałem testować inaczej:

- podpiąłem się do innej sieci WiFi używając przenośnego punktu dostępowego (access point) - notabene z kartą SIM Orange free

- po wejściu w tryp samolotowy, będąc połączonym do tej tymczasowej sieci faktycznie po kilku sekundach pojawiło się Orange Wifi Calling w górnym prawym rogu

- po przepięciu ponownie na WiFi domowe (niezależnie czy 5Ghz czy 2.4Ghz) WiFi Calling znika

- po powrocie na access point - znów się pojawia

Będę inwestygował temat dalej (WiFi domowe jest po światłowodzie z Play - może tam jest coś nie tak), ale przynajmniej jest jakiś punkt zaczepienia.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Pixel 9 Pro - VoWiFi

@ristonapisał(-a)

Będę inwestygował temat dalej (WiFi domowe jest po światłowodzie z Play - może tam jest coś nie tak), ale przynajmniej jest jakiś punkt zaczepienia.

Temat z linku dotyczy co prawda OpenWrt ale być może niektóre rzeczy zwrócą Twoją uwagę: VoWiFi (WiFi-Calling) a OpenWRT (Strona 1) — Oprogramowanie / Software — eko.one.pl

• 5
  • 21
  • 0

Pixel 9 Pro - VoWiFi

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Temat nadal sprawdzam, jednak wspomnę jeszcze do kontekstu:

- VoWiFi (dla testowanego numeru) działa na innym telefonie (Motorola Edge) w tej samej sieci domowej WiFi bez jakichkolwiek zmian

- VoWiFi również działa na Pixel 9 Pro na tymże WiFi w przypadku operatora T-Mobile oraz Play

Zastanawia mnie, co Pixel w VoWiFi obsługuje inaczej niż np. Motorola, będące powiązane z WiFi.

Będę jeszcze testował wspomniane w odnośniku porty jak i ustawienia VLAN

• 5
  • 21
  • 0

Pixel 9 Pro - VoWiFi

Problem udało się rozwiązać poprzez ustawienie na routerze priorytetu (0) dla 802.1q (bez konieczności innych zmian).

Absolutnie w tych tematach nie siedzę, więc się nie rozpiszę - w każdym razie działa.

• 2846
  • 12125
  • 75

Pixel 9 Pro - VoWiFi

Dziwne, że na routerze od operatora nie było to ustawione z automatu. Ale fajnie, że wróciłeś z rozwiązaniem. Na pewno się przyda innym.