Mieszkam w wiosce zabitej dechami, równo rok temu były zgody na montowanie na słupach, dzisiaj dostałem ulotkę od lokalnego dostawcy z ofertą, jak się okazuje na takiej wiosce będę mógł surfować z 1Gb/s już za miesiąc
@michalwvs Gratuluję, ja też mieszkam na wsi i równo rok temu wieszali po słupach światłowód ale jeszcze nie mam żadnej informacji, co kiedy, u Ciebie też Tauron wieszał światłowód jak możesz to podaj miejscowość, może być na priv.
Widać że Tauron nie ma zbyt dużego doświadczenia w tematach telekomunikacyjnych to idzie im to jak po grudzie
Mam wrażenie jakby na cały kraj pracował jeden monter. U mnie światłowód wisi od 1 września 2020r. miesiąc temu był gość co poprawiał coś w skrzynce co wisi koło mnie i twierdził że do końca sierpnia mają wszystko skończyć, mamy koniec września i nie widać nikogo, a lokalna firma po słupach w sąsiedniej miejscowości rozciągła w tydzień światłowody w następnym tygodniu już przyłączali. Jednak w dużych państwowych firmach dalej komuna jest głęboko zakorzeniona, no cóż pozostało tylko czekać.
Coś roboty na sieci Taurona stanęły w wykazie gotowych adresów https://biznes.tauron.pl/telekomunikacja/dokumenty nic się nie zmienia od końca września, czy może macie informację albo jakąś stronę gdzie jest info co się robi, kiedy itp. U nas światłowód wisi od 1 września 2020r. i nic dalej się nie dzieje, ale widzę jeszcze kupę światłowodów które nie są połączone do budynków (podobno wielorodzinne mają mieć skrzynkę na budynku) i to właśnie nie jest gotowe woj. dolnośląskie Burkatów. Pozdrawiam zniecierpliwionych tak jak ja zresztą.
Niestety tragicznie idzie wdrażanie kolejnych miejscowości.
Wcześniej czytałem,że mają czas do końca 2021r. teraz widzę że już do końca ale 2022r. Coś się dzieje i nie widać właśnie kolejnych wdrażanych miejscowości. U nas rok minął 1 września 2020r. od położenia światłowodów, w miejscowości obok dosłownie 4km od nas wieszali później a jest już możliwość podłączenia, sprawdzałem na stronie Orange. Zaczerpnąć informacji nie ma gdzie, formularz zgłoszeniowy na stronie Taurona odpowiada stałą regułką że jak będzie gotowe to dostanę listę operatorów, i tyle w temacie więc chyba jeszcze poczekamy z rok czasu, bo jak znam rzeczywistość to w zimie będzie zastój.
Nie wiem jak to wygląda z technicznego punktu widzenia, ale kładki kable na ulicy gdzie jest moja firma, w tym samym czasie podłączali do budynków i tego samego dnia internet działał, czyli się da, tylko to była lokalna firma z Niepołomic.
U nas też lokalna firma w wiosce obok rozciągła światłowód w tydzień, w następnym już podłączali, tylko to firma prywatna, u nas jeżeli chodzi o duże firmy to dalej głęboka komuna.
Brak firm podwykonawczych a roboty masa. Mała firma robi jedną robotę w miarę szybko bo zależy jej na kasie. Większe firmy mają duży front robót i wykonują to co jest w danym momencie najważniejsze.