Nie można wyświetlić tego widżeta.

Nadajnik niby Orange ale TM działa lepiej?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 466
  • 1871
  • 8

Jak to jest z tymi BTS-ami w ramach Networks? Są w pełni współdzielone czy jednak przynależą do jednego z dwóch wspólników? Każdy ma swoje anteny i dzielą się tylko masztami?

Pojawił się w mojej okolicy niedawno nowy BTS, który wg bazy UKE jest pomarańczowy ale działa na nim też TM. Zezwolenia UKE są dla Orange.

Tylko co dziwne Orange jak na razie działa tylko z LTE w paśmie 800, a zaprzyjaźniony TM leci już z LTE na 800 i 900?

5 ODPOW. 5

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19877
  • 57496
  • 783

@Ianus72 maszt jest wspólny, ale urządzenia i konfiguracje mają niezależną, mimo, że ci sami instalatorzy dla obu operatorów świadczą usługi. 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 466
  • 1871
  • 8

@ketrasaArturnapisał(-a)

@Ianus72 maszt jest wspólny, ale urządzenia i konfiguracje mają niezależną. 

No OK. Ale według btsearch zezwolenia na tą lokalizację ma tylko Orange. Mam w okolicy też BTS-y gdzie jest odwrotnie i nigdzie nie jest tak, że Orange ma większy zakres częstotliwości nadajnika niż TM.

To zresztą świetnie widać przy wprowadzaniu 5G na 3500 bo niby mamy ten Networks ale TM na swoich lokalizacjach nas (Orange) praktycznie nigdzie nie wpuszcza...

• 19877
  • 57496
  • 783

@Ianus72 na BTSerch musisz brać poprawkę, bo to strona amatorska i nie wszystkie informacje mogą być poprawne, chodź uważam, że lepszego serwisu z informacjami o pasmach i nadajnikach nie ma. 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 875
  • 3456
  • 27

@Ianus72 

Z tego co czytałem wynika że TM może nadawać na pozwoleniach Orange i odwrotnie w ramach N. Mają też nadajniki swoje i tam nadają każdy na swoich pozwoleniach.

Najpewniej pozwolenia sprawdzać na stronie UKE 

• 14383
  • 59079
  • 721

@Ianus72  nadajniki są współdzielone ale transmisja musi być oddzielna, choć na tych samych panelach. 

Mówiąc szczerze nie słyszałem, aby zezwolenia dla jednego operatora pozwalały innemu nadawać..

Szybciej to błąd w bazie danych...

Co to za Urzad, którego decyzje są pomijane w realizacji i nie wiążące? Zezwolenia rzecz święta... urzędowo